Den gällande alkohollagstiftningen trädde i kraft 1995-01- 01. Från detta datum har kommunerna det löpande tillsynsansvaret för såväl restauranger som för detaljhandeln av öl klass II. För restauranger har kommunen rätt att ta ut en tillsynsavgift.
I samband med att den nya alkohollagen trädde ikraft behöver livsmedelsaffärer inte längre söka tillstånd för att sälja folköl.
Dock gäller två krav för försäljning:
Försäljningslokalen skall av miljöförvaltningen vara godkänd som livsmedelslokal och egentliga matvaror skall därmed också säljas.
Försäljning av folköl till ungdomar under 18 år och personer som är märkbart påverkade av något berusningsmedel får inte förekomma.
Det blir allt tydligare att många av butikerna säljer folköl till ungdomar under 18 år, trots påstötningar från socialtjänst och närpolis. Folkölet har blivit ett vanligt berusningsmedel för ungdomar, i synnerhet flickors konsumtion har ökat under senaste åren, och kryper ner i åldrarna. Konsumtion av folköl och starköl är nu lika stor som när mellanölet förbjöds.
Folkölet har blivit ett allvarligt folkhälsoproblem, framförallt bland ungdomar. Dessutom förekommer det olaga försäljning av folköl i lokaler som inte är godkända som livsmedelslokaler.
Avgifter kan användas för att informera detaljhandeln om vilka regler som gäller för försäljning av folköl och för att upplysa affärsägare och personal om skador vid tidig alkoholdebut och att initiera och utveckla bättre former för tillsyn av butiker.
Att införa avgifter för folkölsförsäljning är en förutsättning för en bra tillsyn och för att motverka försäljning till minderåriga.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheter för kommunerna att införa tillsynsavgifter för försäljning av folköl.
Stockholm den 7 oktober 1996
Berndt Ekholm (s)
Gotab, Stockholm 1996