Inledning
Bilden är dubbel av barnens situation i Sverige. Å ena sidan har barn av i dag det bättre än tidigare. Den generella välfärdspolitiken möjliggör att det stora flertalet barn har drägliga levnadsvillkor. Men å andra sidan sker det en samtidig ökning av det antal barn som på olika sätt far illa. Detta uppfordrar till politisk handling. För ett liberal parti är det självklart att stå på barnens sida; de människor som inte har en egen myndig röst att göra sig hörd med. Samhället måste i större utsträckning än i dag utformas efter barnens behov. Vi behöver i den meningen ett barnsligare samhälle.
Parlamentarisk utredning
Det finns tecken på att barnens situation på många sätt har försämrats under 1990-talet. Det är dels en konsekvens av den ekonomiska situationen och den ekonomiska politik som regeringen och Centerpartiet har fört, dels en konsekvens av samhällsutvecklingen i stort.
Samtidigt som vi läser om våldet mot barn och av barn, pedofilhärvor och oro över barns hälsa har vi inte tillräcklig kunskap och överblick över den totala situationen som är barnens värld. Vår kunskapsbild tenderar i massmediebruset att bli fragmentarisk. De mer genomtänkta rapporter som görs om barn ger en dubbel bild utan helhetssyn. De är ofta bra, men saknar en heltäckande analys.
Vår bedömning är att signalerna om att barnens situation är dålig är så många och så tydliga att det fordrar till politiks handling. En heltäckande bild av barnens totala situation finns inte. Därför anser vi att det är viktigt att regeringen tar initiativ till en ny parlamentarisk utredning om barns situation i Sverige av i dag.
Utredningen bör granska barnens situation inom alla samhällsområden. Den bör också ge en sammantagen konsekvensanalys av hur alla de senare årens beslut har påverkat barnens situation. I arbetet bör också ingå en genomgång av den kunskap och forskning som finns om störningar hos vuxna (i form av t.ex. missbruk, kriminalitet, psykiska problem) och om de riskindikatorer som finns i barndomen. I Sverige finns på många olika håll en stor kunskap om barn, barns utveckling och behov. All denna kunskap bör kunna sammanställas och utgöra grund för vidare forskning och utveckling av arbetet kring barn på central och övergripande nivå i Sverige. Slutligen bör utredningen ge förslag till såväl kortsiktiga som långsiktiga åtgärder för att förbättra barnens levnadsvillkor.
Liberala framsteg för barnen
Barnets situation hade hög prioritet i Folkpartiets arbete i regeringen under den föregående mandatperioden. Det togs flera viktiga steg för att förbättra barns situation.
En barnomsorgsgaranti infördes som innebär att alla kommuner skall kunna erbjuda plats i barnomsorgen för barn mellan ett och tolv år. Barnomsorgsgarantin ställer också kvalitetskrav i barnomsorgen - för första gången i lagen. De som arbetar på förskolor, fritidshem och i annan barnomsorg måste ha sådan utbildning eller erfarenhet att barnens behov av omsorg och god pedagogisk verksamhet tillgodoses. Barngrupperna får inte vara så stora att man inte kan upprätthålla kraven på god pedagogik. Avgifterna för barnomsorg skall vara, som det uttrycks i lagen, skäliga. Det innebär att ingen av ekonomiska skäl skall behöva avstå från en plats. I den ursprungliga lagen hade också valfriheten stärkts, och det skulle bli fritt att etablera nya barnstugor i privat form, något som gynnar kvaliteten ytterligare. Denna del har emellertid riksdagen på den nuvarande regeringens förslag rivit upp.
Regeringen tillsatte 1993 Sveriges första barnombudsman vars främsta uppgift är att bevaka att barnkonventionen följs i Sverige. Barnombudsmannen skall varje år lämna en rapport till regeringen om barns villkor. Med anledning av den skall regeringen kunna ta initiativ till förändringar och förbättringar.
Kommunerna är numera skyldiga att erbjuda familjerådgivning. Det ger större chans för människor att klara ut en skilsmässa utan onödiga konflikter, något som i hög grad gynnar barnen.
En s.k. pappamånad infördes i föräldraförsäkringen. Syftet är att fler fäder skall utnyttja möjligheten att vara lediga och ta hand om sina barn. Mycket talar för att det stärker relationen mellan barn och pappa. Det kan ha stor betydelse för barnen under uppväxten.
Med anledning av den oro som många kände och känner för hur förändringar och rationaliseringar i kommunerna påverkar barnen, gav regeringen 1992 Socialstyrelsen i uppdrag att följa utvecklingen. Rapporten ledde bl.a. till att en ny storstadsutredning tillsattes. Den undersöker och analyserar segregationen i boendet under den senaste tioårsperioden och skall t.ex. lyfta fram lyckade insatser som kan ge inspiration till framtida åtgärder. Socialstyrelsens rapport lämnades också som ett underlag till utformningen av de framtida statsbidragen i kommunerna.
I april 1994 beslöt regeringen att barnfamiljer som hade sökt asyl före den 1 januari 1993 skulle få uppehållstillstånd. Detta beslut och beslutet i juni 1993 att asylsökande från Bosnien-Hercegovina skulle få stanna ledde till att 20 000 personer fick uppehållstillstånd. Bland dessa fanns många barn som under lång tid hade levt i ovisshet, många vars familjer i desperation hade gömt sig undan myndigheterna fick en framtid i Sverige.
För att öka kännedomen om FN:s barnkonvention om barnets rättigheter tog Folkpartiet i regeringen initiativ till och drev på en informations- kampanj till alla skolelever i landet. Kampanjen drivs i form av en skoltävling i samverkan med frivilligorganisationer. Tusentals klasser arbetar aktivt med barns rättigheter som tema genom att skriva artiklar, göra intervjuer, spela teater och måla.
Socialtjänstkommittén arbetade under mandatperioden med folkpartistisk ledning. I kommitténs förslag till ny socialtjänstlag sätts barnets bästa i centrum. Så föreslås t.ex. att skyldigheten att anmäla till socialtjänsten när barn far illa vidgas till att gälla alla som är anställda i privat verksamhet på hälso- och sjukvårdens eller socialtjänstens områden. Regeringen har till december månad aviserat en proposition om vissa ändringar i socialtjänstlagen. Det vilar ett tungt ansvar på regeringen att nu äntligen föreslå de förbättringar som kommittén arbetade fram.
Barnkonventionen
När FN:s generalförsamling antog konventionen om barnets rättigheter den 20 november 1989 togs ett avgörande historiskt steg: man slog fast att barn har fullt människovärde. Det kan verka som en självklar tanke, men den är långt ifrån respekterad. I praktiken behandlas barn på många håll i världen som vuxnas ägodelar. Till detta kommer att barn är den grupp människor som får lida mest i områden där krig och fattigdom råder. Barn drabbas först av brist på mat, barnen blir måltavlor i beskjutning av civila och barnen får inte sina grundläggande rättigheter till utbildning och rekreation tillgodosedda.
Mitt i den oerhörda pessimism som man kan känna för många barn i världen idag, finns det också ljus i mörkret. Det visar Unicefs årsrapporter. Där betonas utvecklingens positiva sidor. Viktiga steg har redan tagits för att uppnå de mål som FN:s barntoppmöte 1990 ställde upp. Dödligheten bland barn under fem år minskar, vaccinationsprogram mot mässling leder till att antalet barn som dör i den sjukdomen har minskat med två tredjedelar sedan 1980-talet, andelen barn som går i skola ökar. Ett annat exempel på att små åtgärder ger stora resultat, är tillsättning av jod i salt. Det förebygger struma och räddar liv.
I Sverige har vi andra utmaningar. Både i det internationella och historiska perspektivet har de flesta barn det bra i Sverige idag. Som uppväxtmiljö har 1990-talets Sverige det bästa någonsin att erbjuda ett barn.
De får en trygg och stimulerande uppväxt och får både känslomässiga och materiella behov tillfredsställda. Vi har byggt upp ett skyddsnät i form av en aktiv familjepolitik som betyder mycket för barns välbefinnande i vårt land.
Men även om det flesta barn har det bra i Sverige finns det barn som far illa i vårt land och som därför behöver särskilt stöd. Barn far illa när barnets grundläggande behov systematiskt sviks. Föräldrar försummar och sviker sina barn kanske för att de inte ser eller har kunskaper om barnets behov. Barn far också illa om de tvingas ta ett alltför stort ansvar själva, vilket inte sällan händer när en eller båda föräldrarna missbrukar. Också barn till psykiskt sjuka och barn vars föräldrar omfattas av kriminalvården kan höra till denna grupp. Sexuella övergrepp och andra våldshandlingar kan prägla barn för livet. Mobbning är ett annat problem där lärare och andra vuxna visat att de alltför ofta inte kan lösa barnens problem med de allvarliga följder för barnet som mobbning för med sig.
För dessa barn har givetvis en hög generell standard i samhällets service en stor betydelse, men det behövs framför allt särskilda insatser för dem.
Även om synen på barn i Sverige har utvecklats finns det fortfarande mycket att göra för att barnkonventionens intentioner skall bli verklighet i vårt land. Det händer också idag att barnen ignoreras i utredningar i samband med t.ex. vårdnadstvister eller incestmål. Barn har små möjligheter att påverka sin vardag.
Barnkonventionen skall genomsyra allt arbete med barn!
Sverige gick i bräschen när barnkonventionen utarbetades och var också ett av de första länderna att ratificera den. Konventionen ställer krav på staterna att i alla lägen prioritera barns behov och se till att den fördelning av resurserna som beslutas verkligen innebär att varje stat tillgodoser barnens behov till, som det uttrycks, "det yttersta av sina resurser".
Gensvaret för barnkonventionen har varit unikt. Ingen tidigare konvention om mänskliga rättigheter har ratificerats av så många stater så raskt. Det betyder förstås inte att staterna uppfyller kraven i konventionen. Nu gäller det att se till att staternas intresse för konventionen inte stannar vid retorik.
Många associerar behov av förbättrade rättigheter för barn med fattiga länder. Men konventionen är i lika hög grad en utmaning för ett rikt land som Sverige. Utgångspunkten i konventionen är att det alltid behövs förbättringar av skyddet för barnets rättigheter - ett arbete som måste pågå ständigt.
Sverige har under den socialdemokratiska regeringen visat sig var sämre än väntat på att leva upp till barnkonventionens artiklar och andemening. Exempelvis placeras flyktingbarn i fängelse och utvisning av barn och föräldrar har hört till vardagen i den socialdemokratiska flyktingpolitiken.
Det är viktigt att barnkonventionen genomförs så att alla i förvaltningar och i andra offentliga verksamheter får kännedom om konventionen. En självklar grupp i det sammanhanget är lärare. Barns rättigheter och barnkonventionen måste därför vara ett viktigt inslag i all lärarutbildning från förskola till gymnasieskola. Ut- och fortbildning av olika yrkeskategorier som arbetar med barn bör ses över för att säkerställa att idéer om barnets rättigheter förankrats och vidareutvecklas. Inte minst måste kunskap om konventionen spridas inom domstolsväsendet och inom relevanta myndighetsorgan, inklusive polisen.
Den pågående Barnkonventionskommittén har i uppdrag att se hur barnkonventionen kommer till uttryck i de svenska lagarna.
Men det räcker inte! Vi måste också se till att barnkonventionen inte bara blir ord utan att den blir barns verklighet. För detta krävs både tydliga lagtexter, som ökar barnets rättsskydd, och att tillämpningen av lagarna medför rättssäkerhet även för barnen.
För att nå det senare krävs att de som handlägger ärenden där barn är inblandade dels själva ökar sin kunskap om barn och barns sätt att uttrycka sig, dels anlitar sakkunniga med reell kompetens.
Misshandel av barn
Barnmisshandeln ökar. Under 1995 polisanmäldes 5 130 fall av barnmisshandel i åldrarna 0-14 år. Det är en ökning med 17 procent mot året innan, och i jämförelse med 1993 är det en ökning med 52 procent. Detta är oacceptabelt.
Det är framförallt på två sätt som barnmisshandeln ökat. För det första blir det allt vanligare att barn slår barn. Ofta på ett skadligare sätt än tidigare. Flera gånger leder även sådana misshandelsfall till polisanmälan. För det andra ökar ungdomsvåldet. Ungdomar slår andra ungdomar. Till denna bild är ofta droger kopplade. En stor del av det s k ungdomsvåldet sker under rusets inverkan. En restriktiv alkohol- och narkotikapolitik är nog det mest effektiva medlet att stävja ungdomsvåldet.
Allvarligare är det våld som barn utövar mot varandra. Det tyder på mer djupliggande förändringar i värderingar, socialinternalisering, självupp- fattning och förändringar i barns verklighetsuppfattning. Som så ofta annars samspelar ärftliga benägenheter med den sociala och kulturella miljön på ett sätt som ökar benägenheten för att ta till våld. Kanske spelar även en television och en massmedial verklighet sin roll. Forskningen är delad i sin bedömning av televisionen och mediernas funktion för exempelvis barns våldsbenägenhet och verklighetsuppfattning. Det bör emellertid stå klart att dessa problem fordrar en politisk agenda.
Barnens sociala och ekonomiska situation
Det kostar att ha barn. Det ekonomiska familjestödet skall utjämna de skillnader som finns mellan de som har barn och de som inte har barn. Familjestödet skall också ges till alla på lika villkor men i särskilda situationer skall det ges till familjer och barn i utsatta situationer.
Barnbidraget är en kompensation för den ökade försörjningsbörda som det innebär att ha barn. Bostadsbidragen ger familjer med låga inkomster möjlighet att bo bra. Föräldrapenningen gör det möjligt för både mammor och pappor att vara hemma med sina barn under första året. Vid sidan av de ekonomiska bidragen är barnomsorgen det viktigaste stödet till barnfamiljerna.
Kostnaderna för familjestödet har som en följd av att regeringen valt att lägga en stor del av de nödvändiga besparingarna på just barnfamiljerna minskat med 18 procent mellan åren 1995 till 1997.
Samtidigt vet vi att barnfamiljernas ekonomi även på andra sätt har försämrats. Framförallt är det den stigande arbetslösheten som är orsaken. SCB:s årliga undersökningar om hushållens inkomster visar att hushållens, och då i synnerhet barnfamiljernas, inkomster minskar. Siffrorna visar också att inkomstskillnaderna mellan de fyra vanliga typerna av hushåll (indelat efter inkomst) inte har ökat medan däremot den översta typen av inkomstgrupp (höginkomsttagarna) har dragit i från. Klyftan mellan å ena sidan låg- och medelinkomsttagarna och å andra sidan höginkomsttagarna har ökat.
Till detta skall också läggas de kommunala besparingarna. Dessa har till stor del lagts på sådana verksamheter som drabbar just barnen. Besparingar inom barnomsorgen har många gånger ökat barngruppernas storlek och minskat personaltätheten. Besparingar på skolan har i vissa kommuner slagit mycket hårt. Samtidigt vet vi att allt fler barn är i behov av särskilt stöd i grundskolan. En tredjedel av landets kommuner har uppgett att barn med behov av stöd ofta blir utan sådant.
Skolsköterskor bedömer att barnens hälsa har försämrats. Slutsatsen av alla förändringar är att på grund av de kommunala neddragningarna, som minskar utbudet inom kommunens barn- och ungdomsverksamhet, sänker kvaliteten och höjer avgifterna, så blir familjernas ekonomiska situation alltmer avgörande för barnen. Barnfamiljernas ekonomi har dock redan försämrats till följd av besparingar i statsbudgeten. Detta leder i sin tur till att skillnader mellan olika grupper av familjer och barn slår igenom tydligare än tidigare.
Kartläggningar och undersökningar från Barnombudsmannen, Svenska Kommunförbundet, Rädda Barnen och Socialstyrelsen underbygger denna bild av barnens situation i Sverige av i dag. Det är en illavarslande bild. I längden kan den också visa sig vara kontraproduktiv. De beslut som tas i dag och som får negativa påverkningar på många barns situation slår igenom längre fram i form av ökade kostnader för sjukvård, psykiatri, ökat behov av skolhälsovård, drogmissbruk, ökat ungdomsvåld etc. Totalt sett blir samhällets kostnader knappast lägre i ett längre perspektiv av en sådan politik.
Barns säkerhet
Barn är de mest utsatta i vårt samhälle. Flera utredningar de senaste åren har också visat på behovet av ett ökat rättsskydd för barn. Av polisanmälningar gällande sexuella övergrepp mot barn och ungdom väcks åtal i ca 10 % av fallen. 90 % av polisanmälningarna avskrivs alltså utan att åtal väcks, oftast p.g.a. att "brott ej kan styrkas". Bland dessa finns naturligtvis anmälningar där inget brott begåtts men det är rimligt att anta att en del av dem handlar om verkliga sexuella övergrepp, vilka man inte övertygande har kunnat påvisa under förundersökningsstadiet. Skillnader finns över landet i hur stor andel polisanmälningar som går vidare till åtal, beroende på vilken kompetens och kunskap polis, åklagare m.fl. har om barn och sexuella övergrepp mot barn.
Att så få ärenden som 10 % kan prövas i domstol visar på ett stort behov av kompetenshöjning bland dem som utreder dessa ärenden. Man skulle kunna förvänta sig att de i stor utsträckning skulle efterfråga sakkunniga som hjälp i dessa ärenden. Tvärtom tycks anlitande av sakkunniga minska åtminstone i de ärenden där åtal väckts. Enligt den undersökning, Tingsrättsdomar och expertutlåtanden, som Frank Lindblad m.fl. genomför, har sakkunniga i dessa mål minskat från 22 % 1985 och 24 % 1989 till 14 % 1992.
Socialstyrelsen har, vid sin genomgång av ärenden angående ansökningar om omhändertagande av barn jml LVU vid länsrätter och kammarrätter, visat på en skrämmande slumpmässighet i hur förvaltningsdomstolarna dömer i dessa ärenden. Varken kvaliteten i socialtjänstens utredning eller anlitande av experter med barnkompetens tycks spela någon roll för domstolens avgöranden i målet. Naturligtvis är det, vilket också Socialstyrelsen påpekar, barnet som får betala priset för denna slumpmässiga hantering av för barnet så viktiga beslut.
Barnpornografikommittén arbetar med hur kriminaliseringen av innehav av barnpornografi kan ske. I kommittén har man begärt förlängd utredningstid. Det är märkligt och beklämmande att Sverige, som påskyndare av barnkonventionen och som värdland för världskongressen mot sexuell exploatering av barn, ännu inte har kunnat lösa denna fråga. Barn som utnyttjas i pornografiska bilder och filmer faller först offer för brottsliga handlingar i form av sexuella övergrepp. Men barnets lidande upphör inte med detta. De utnyttjade barnen tvingas också leva med vetskapen om att dokumentation av kränkningarna lagligt kan innehas av pedofiler. Det är svårt att förstå att bilder som förutsätter sexuella övergrepp mot barn ska ha grundlagsskydd, att rätten att inneha bilder på övergrepp mot barn är en fråga om yttrandefrihet. Det är hög tid att ta ställning för barnen i denna fråga och införa ett effektivt förbud mot innehav av barnpornografi.
Barnkonventionen anger att "barnets bästa" ska prioriteras. Ändå får vi gång på gång bevittna att så inte sker, t.ex. att barn utvisats ur vårt land trots att socialtjänsten och/eller barnpsykiatrisk expertis angivit att detta strider mot barnets bästa.
Vi menar att det aldrig får råda någon tvekan om att det är barns bästa enligt barnkonventionen som skall gälla, d.v.s. barns bästa ur barnets synvinkel.
Barns rätt att få veta sitt ursprung
Inseminationsverksamheten i Sverige reglerades 1985 i och med att lagen om insemination (1984:1140) trädde i kraft. Enligt den får insemination endast utföras om kvinnans make eller sambo skriftligen har samtyckt till inseminationen. Därmed anses maken eller sambon vara far till barnet. En viktig följd av lagen är att barn födda efter en donatorsinsemination har rätt att vid vuxen ålder få veta donatorns identitet om de så önskar.
Beslutet om barns rätt att få veta sitt ursprung grundade sig på erfarenheter från adoptivbarn. Undersökningar har visat att ett undanhållande av sanningen om adoptivbarns ursprung kan skapa problem för barnet och leda till en störd föräldra-barn-relation. I förarbetena till inseminationslagen betonades därför vikten av föräldrarnas öppenhet i frågan, och man förutsatte att de skulle berätta sanningen för barnet.
Av lagen framgår att "socialnämnden är skyldig att på begäran biträda barnet". Socialstyrelsen skrev i sina föreskrifter och allmänna råd som kom ut 1987 att "Socialnämnden... i lagen ålagts en skyldighet att hjälpa barnet med att skaffa fram uppgifter som finns antecknade om givaren." Nämnden förväntades också kunna erbjuda både barnet och de vuxna stöd och hjälp för att kunna bearbeta de känslomässiga problem som kan uppstå.
Det är nu elva år sedan lagen trädde i kraft. Snart är dessa barn i en ålder att de kan börja intressera sig för sin bakgrund på fädernet. Sannolikt kommer i varje fall en del av deras föräldrar att känna behov av rådgivning om hur man bäst handskas med den situationen. Det är därför viktigt att man nu undersöker hur informationen till barnen om deras ursprung fungerat och fungerar. Socialstyrelsen bör därför ges i uppdrag att göra en sådan uppföljning som även bör innefatta barnens situation i övrigt. Ett sådant erfarenhetsunderlag kan sedan utgöra grunden för uppdaterade allmänna råd om insemination.
Barn och skilsmässa
Vid skilsmässor blir många pappor mer eller mindre ofrivilligt "frånvarande pappor".
Därför är det viktigt att lagstiftningen och praxis anpassas så att barnen garanteras rätten till båda sina föräldrar. Gemensam vårdnad bör vara utgångspunkten som juridiskt vårdnadsbegrepp. Enskild vårdnad bör användas endast i undantagsfall. Den gemensamma vårdnaden bör ytterligare stärkas så att beslut som inverkar på barnets nära och vardagliga kontakter med båda sina föräldrar tas i uttryckligt samförstånd av föräldrarna. Umgängesrätten ska kunna fastställas av domstol inom ramen för gemensam vårdnad och med särskilt beaktande av respektive förälders förmåga och beredskap att samarbeta och underlätta för barnets kontakt med båda sina föräldrar. Väntetiderna för vårdnadstvister måste kortas så att inte interim- beslut med begränsad rättssäkerhet blir avgörande.
Föräldrar i kris bör erbjudas rådgivning och familjesamtal med både manlig och kvinnlig familjerådgivare närvarande. Särskilda familjerättsenhe- ter bör etableras där domstolens ledamöter väljs och utbildas efter erfaren- heter av modernt och delat föräldraskap.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att den tillsätter en parlamentarisk utredning om barns situation med förslag till konsekvensanalys av nuvarande beslut som berör barn samt förslag till åtgärder,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av utbildning och fortbildning om barns rättigheter,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att sprida kunskap om barns förhållanden och om barnkonventionen i domstolsväsendet och hos polisen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av barns säkerhet,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om barn och inseminationer,1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om barnens rätt till umgänge med båda sina föräldrar även vid skilsmässa och separation.1
Stockholm den 7 oktober 1996
Lars Leijonborg (fp)
Isa Halvarsson (fp) Eva Eriksson (fp) Kerstin Heinemann (fp) Elver Jonsson (fp) Lennart Rohdin (fp) Anne Wibble (fp) Barbro Westerholm (fp)
1 Yrkandena 5 och 6 hänvisade till LU.