Den svenska alkoholpolitken står inför stora förändringar. De traditionella instrumenten för att begränsa alkoholkonsumtionen - skatter, regleringar och opinionsbildning - måste omprövas. Medlemskapet i EU gör att skatteinstrumentet inte kommer att kunna användas som tidigare. Det visar regeringens förslag om ändrade skattesatser på exempelvis öl. Tveksamhet råder också om hur länge EU godkänner de olika formerna av regleringar. Endast opinionsbildningsinstrumentet kvarstår oförändrat. Det instrumentet blir därför än viktigare när de andra försvagas. Staten tvingas satsa än mer på opinionsbildningsinstrumentet.
Staten har både intäkter och kostnader för alkoholkonsumtionen. Kommu- ner och landsting har enbart kostnader. Incitamentet för att bedriva alkohol- prevention är därför starkare för kommuner och landsting. Sannolikt bedrivs också informationen mer effektivt på lägre nivå. Inte minst inom skolans värld bör opinionsbildningsinstrumentet kunna användas mer än vad som görs idag. Staten bör därför ge riktade projektmedel till kommuner och landsting för att mer aktivt och intensivt preventionsarbete rörande alkohol- rågorna ska kunna bedrivas. Staten å sin sida bör inrikta sig på polisiära insatser för att bekämpa hembränning och smuggling.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riktade statliga projektmedel till kommuner och landsting för opinionsbildning rörande alkoholprevention.
Stockholm den 7 oktober 1996
Karl-Göran Biörsmark (fp)