Riksdagen har flera gånger uttalat - på socialutskottets förslag - att alkoholen är vår tids största sociala och medicinska problem. Vetenskapliga dokument ger vid handen att folkhushållet har en utgift runt 100 miljarder kronor för den sammanlagda kostnaden för alkoholbruket.
Avläsbara vådor av bruk och missbruk - där alkoholen svarar för merparten - ger vid handen att uppskattningsvis 5 000-7 000 avlider i förtid på grund av sitt alkoholbruk. Därtill kommer att var fjärde sjukhussäng upptas av patienter som har alkoholrelaterade åkommor, varannan drunknad har druckit, mer än var fjärde dödsolycka i trafiken måste skrivas på alkoholens konto och hundratals barn föds årligen med skador som i en del fall ger mycket grava livstidsproblem.
Slapp vuxengeneration
Tydligt är att ett bristande vuxenansvar spelar roll då det gäller attityder och beteenden hos unga människor i dagens samhälle. Från att ha varit en socialt inriktad och restriktivt hållen alkoholpolitik har den blivit allt mer tillåtande och slapp. Vetenskapligt dokumenterade alkoholpolitiska instrument är på väg att uppluckras eller överges.
Inte bara statsmakten och lagstiftaren brister i ansvar och engagemang för en förbättring av situationen. Kommunerna har fallit in i samma trall. Antalet utskänkningsställen har i Sverige fördubblats på några få år. Särskilt markant är det i storstäderna och bara i Stockholm kan man nu bli alkoholutskänkt på ett par tusen ställen. Restaurangernas nattöppet till tidig morgon är en eftergift som vare sig främjar folkhälsa eller sunt arbetsliv. Kommunerna kan numera inte ordna en aldrig så enkel sommarweekend utan att det skall vara en "svampskog av öltält". De kommunala skandalerna som kommer till allmänhetens kännedom har nästan uteslutande en gemensam nämnare: en myckenhet av alkohol och ett oansvarigt festande.
Värst synes vara bristen på alkoholfria miljöer för ungdom. De existerar knappast i den profana nöjesvärlden. Det finns anledning att instämma i vad någon drastiskt uttryckte: "Man får tacka Gud för Mac Donalds. Det är snart den enda alkoholfria miljön."
Alkoholfria zoner
Vårt eget beteende i Sverige och den internationella influensen - inte minst från EU-området - spelar säkerligen stor roll i den förändrade situationen. Även om merparten av problemen är "hemmatillverkade" så finns det anledning att Sveriges förhandlare med EU beaktar värdet av en ordning och en utformning av alkoholpolitiken som främjar säkerhet och folkhälsa.
Självfallet tror inte heller vi på ett alkoholfritt samhälle även om det skulle ha betydande förtjänster. Det kan dock påpekas att om alkoholen skulle introduceras just nu torde den inte kunna passera de krav som både Livsmedelsverket och Folkhälsoinstitutet ställer. Ändå är det viktigt att finna vad som skulle kunna kallas för minsta gemensamma nämnare då vi utformar framtidens alkoholpolitik. Ett första och radikalt steg skulle vara att upprätta "alkoholfria zoner". De skulle omfatta
1. arbetslivet
2. trafiken
3. tidiga barn- och ungdomsår
4. gruppen redan alkoholskadade
5. blivande mammor under graviditeten.
Med det skulle tusentals skador i arbetslivet undvikas. Trafikdöden skulle bli kraftigt reducerad. De många unga som i dag slås ut genom för tidig alkoholdebut skulle kunna räddas. Gruppen alkoholskadade skulle få en ny chans i samhällslivet - kanske rentav våga gå på kommunens årsfest. Hundratals barn skulle årligen räddas från livslånga handikapp.
Därtill kommer en plusfaktor som skulle ligga väl i linje med samhällets uttalade ambition att pressa tillbaka totalkonsumtionen. Med sådan här angiven punktnykterhet skulle det totala drickandet radikalt minska med samhällsekonomiska vinster som resultat. De mänskliga värdena inte att förglömma.
Framtidsinriktad strategi
Sveriges förhandlare står inför uppgiften att med EU förhandla fram hur alkoholpolitiska frågor skall hanteras fr.o.m. nästa år. Det är viktigt med det grundläggande perspektivet att alkoholfrågan är en social fråga och inte en fråga om service eller näringspolitik. Om Sverige i de internationella förhandlingarna starkt hävdar vår folkhälsoaspekt torde vi stå på fast grund mot de attacker som vill rasera en socialt grundad alkoholpolitik. Det finns anledning för Sverige att nordiskt samordna en sådan uppläggning, vilket socialministern sa sig vara positiv till enligt ett uttalande i kammaren nyligen. Dessutom måste de försäkringar som gavs inför EU-valet beaktas då det tydligt hävdades att Sverige förfogade över sin rätt att utforma sin alkoholpolitik också inom EU:s ram. Den förpliktelsen kvarstår också för dagens förhandlare.
I en framtida strategi måste också ingå hur man främjar det ideella och folkliga arbetet för en bättre folknykterhet. Flera organisationer har hel- nykterheten på sitt program och är klart inriktade på ungdomsgenerationen.
Det gäller Ungdomens nykterhetsförbund (UNF). Det gäller Blå-Bands- ungdomen och det gäller trafikorganisationen MHF-Ungdom. Men också många andra organisationer som inte är tydligt uttalade som nykterhets- organisationer tjänar sådana syften. Det gäller i hög grad såväl kyrkornas ungdomsarbete som många idrottsutövare, frisksportare, scoutförbund och vad det nu kan vara.
Alla är besjälade av att ge ungdomsgenerationen en god start i livet. Till det hör avhållsamhet eller stor restriktivitet när det gäller alkohol och andra droger.
Uppmuntra ideella insatser
Det måste också vara samhällets viktiga uppgift att stimulera folkliga och frivilliga insatser. Det kan ske genom uttalad sympati och verbalt stöd. Men det är viktigt att det också följs upp av ett ökat ekonomiskt stöd, dels för att insatsen är så viktig, dels för att den är samhällsekonomiskt mycket billig.
En hel del av det statliga stödet kanaliseras över Folkhälsoinstitutet och andra statliga organ. Statsmakten har en benägenhet att alltmer låta offentliga institut vara med och tävla om samhällsstödet. Det framgår tydligt om man följer t.ex. Folkhälsoinsitutets anslagsgivning. Allt fler kommuner lägger beslag på allt större summor av de anslag som institutet har att fördela. Detta kan inte vara rimligt då frivilligorganisationerna kämpar i en mycket ansträngd situation. Visst kan det finnas skäl för statsmakten att stödja kommunala insatser, men det måste ske i annan ordning än att den ideella organisationerna också skall kämpa om utrymmet med det som på så många sätt har ett övertag i en sådan tävlan. Sättet att fördela statliga medel behöver alltså ses över.
På det vårdande planet görs ideella insatser som är bildligt talat oersättliga. När det gäller missbrukare så har samhället inte råd att vara utan de insatser som t.ex. RIA-byråerna eller LP-stiftelsen gör. Detsamma gäller också Stadsmissionen med fleras verksamhet. Dessa komplement och tillskott behöver särskilt beaktas och stödjas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att skyndsamt utarbeta en strategi för att hävda en bättre folknykterhet och folkhälsa,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att "alkoholfria zoner" upprättas i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att folkhälsoperspektivet skall vara ledande och Sveriges grundläggande hållning i alkoholfrågor hävdas i förhandlingarna med EU,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stimulera till ökade frivilliga insatser genom långsiktig uppmuntran bl.a. i form av ökat ekonomiskt stöd,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen följer, och i förekommande fall korrigerar, bidragsgivningen till organisationer m.fl. så att dessa inte trängs ut eller konkurreras bort av t.ex. offentliga myndigheter och instanser,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de minskade samhällsutgifter som kan härledas till reducerat alkoholbruk skall komma kultur- och ungdomsverksamhet till godo.
Stockholm den 5 oktober 1996
Elver Jonsson (fp)