Avvecklingen av vårdhem och specialsjukhus bör fortsätta. Flertalet av dem som skrivits ut till andra omsorgsformer har fått ett bättre liv med minskad problematik och bättre levnadsförhållanden. Individerna har utvecklats positivt och de individuella vårdplanerna har givit ett gott resultat.
De 56 personer som flyttat ut från Sahlberga specialsjukhus till integrerade boendeformer den senaste tioårsperioden har följts upp i en särskild studie av Socialstyrelsen. I den konstateras att 42 av de 56 aktuella personernas situation har förbättrats och att de har funnit sig till rätta i sin nya livs- situation. Hälften av dem som flyttat ut från Sahlberga bodde vid under- sökningen i gruppbostad. Av dessa hade alla utom en utvecklats positivt efter utflyttningen från Sahlberga. Fjorton personer av totalt 56 har fått en försämrad situation och fått klart försämrade livsvillkor.
Rapporten ger stöd för det som befarades vid avvecklingens start. En liten minoritet har fått det avsevärt mycket sämre, främst beroende på avsaknad av fast bostad och/eller problem med alkohol och psykiska svårigheter.
Centerpartiet anser i likhet med regeringen att det inte ska ske någon nyintagning för vård på specialsjukhus eller vårdhem. Vi anser också att tvångsvård som enbart är baserad på utvecklingsstörning ska avskaffas. Det är viktigt att avvecklingen sker på ett sådant sätt att alla de intagna får det bättre. Det måste finnas en mänsklig aspekt på arbetet med att avveckla vårdhemmen och specialsjukhusen. Vårdplanerna måste garantera att människorna inte tappar den sociala kontakt och den gemenskap som funnits inom den gamla omsorgsformen. Inte någon av dem ska få det sämre så att de tvingas påbörja ett nytt liv utan fast bostad och med risk att hamna i alkoholberoende och bli utnyttjade.
Handikapputredningen föreslog i sitt betänkande (SOU 1991:46) att alla vårdhem och specialsjukhus skulle vara avvecklade till den 1 januari 1998. Centerpartiet delar den grundläggande uppfattningen att institutionerna ska avvecklas. Vårdhem och specialsjukhus bygger på en vårdideologi som inte är tidsenlig. Men erfarenheterna från den snabba avvecklingen, där många av de vårdbehövande har fått det mycket sämre, visar nödvändigheten av att skynda långsamt.
Den 1 januari 1996 bodde 1 269 personer med utvecklingsstörning på de återstående 59 vårdhemmen; cirka en tredjedel av dessa är ålderspensionärer. Det är enbart elva vårdhem som inte har fastställt slutpunkt för verksamheten. I dag är vårdhemmen något färre och antalet boende har minskat ytterligare. För hälften av vårdhemmen förs diskussioner om avveckling eller förändring av verksamheten. På resterande vårdhem bor en hög andel gamla personer med utvecklingsstörning. Socialstyrelsen anser i sin rapport att slutåret bör ligga inom den närmaste femårsperioden, och regeringen vill skynda på avvecklingen ytterligare genom att lägga fast avvecklingen för vårdhemmen till utgången av 1999. Centerpartiet anser att avvecklingen av vårdhemmen bör ske med utgångspunkt att alla boende ska garanteras ett fullgott alternativ. Den sociala gemenskap som fanns i den gamla omsorgsformen måste också garanteras i det nya boendet. Därför bör inget slutgiltigt datum för avvecklingen fastställas. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår proposition 1996/97:156.
Stockholm den 11 juni 1997
Roland Larsson (c)
Ingrid Skeppstedt (c) Kerstin Warnerbring (c) Karin Israelsson (c) Rolf Kenneryd (c) Andreas Carlgren (c)