Sätt barns bästa i första rummet
I vårt land betraktar vi omvärlden med kritiska ögon och vi utdelar ibland skarp kritik när vi ser att barn i andra länder behandlas illa. Det är bra att världens länder på detta sätt kritiskt granskar varandra. Tillvägagångssättet kan vara bra för att uppnå förbättringar.
Barn som far illa får oss ofta att tänka på barn som utsätts för våld, det kan vara både fysiskt och psykiskt våld. En del barn kan fara illa på grund av föräldrarnas missbruk. Andra utsätts för sexuella övergrepp eller lämnas utan omvårdnad. I det här sammanhanget vill vi även peka på att ett åtskiljande av ett barn från dennes anhöriga också kan innebära en kränkning mot barn.
Efter det att det så kallade "mormorsupproret" uppmärksammat svenska folket på de förhållanden vi har i vårt land vad gäller familjehemsplaceringar av barn finns det all anledning att rikta kritiska blickar mot den verksamheten och skyndsamt genomföra nödvändiga förbättringar.
När barn far illa är det samhällets skyldighet att ingripa. Vi anser att sådana ingripanden måste ske med stor försiktighet för att inte göra större skada än nytta. Ett felaktigt ingripande kan skapa livslånga sår hos barnet. En av anledningarna till detta kan vara att barnets närmaste släkt och nätverk hamnar i kaos och mår dåligt. Om det finns risk för att barn utsätts för våld och sexuella övergrepp måste ingripanden ske omedelbart. I andra fall anser vi att socialtjänsten i första hand alltid ska prova att stödja och hjälpa familjen. Det är då viktigt att familjen ges möjlighet att vara delaktig i val av stödperson eller stödfamilj. Stödpersonen kan annars uppfattas som en felsökare som har utsänts för att hitta motiv för ett omhändertagande. Idag vågar många inte vända sig till socialtjänsten av rädsla för att de i stället för stöd och hjälp ska mista sina barn.
Familjerådslag
Om det måste ske ett omhändertagande och en placering av ett barn eller en ungdom anser vi att man ska erbjudas ett så kallat familjerådslag. Familjerådslag är den modell som nu provas i tio kommuner och är ett möte där man samlar familjen, släkt, vänner och andra för barnet viktiga personer för att diskutera, reda ut problem och komma med förslag till lämplig placering. Modellen med familjerådslag måste snarast genomföras i större skala eftersom allt för många idag far illa av att de inte får komma till tals.
Placering i släkten
Vid en placering anser vi att om inte tungt vägande skäl talar däremot så ska barnet i första hand placeras där det har sina rötter, inom den stora familjen. Dit räknar vi förutom föräldrarna, far- och morföräldrar, fastrar, mostrar med fler.
Konfliktfall
Idag finns det många fall där familjer och socialtjänsten är i konflikt med varandra. De är oense om vad som är bäst för barnet. Många far- och morföräldrar har hamnat i vad de upplever som en mardröm som hela tiden stegras och där de upplever socialtjänsten som ett hot istället för en möjlighet. Deras barnbarn har placerats i ett familjehem utan att en placering hos släkten utretts. Vi anser att föräldrarnas önskemål om en placering i släkten alltid ska utredas. Många onödiga konflikter skulle undvikas om familjerådslagsmodellen tillämpades. Släkten ges då möjlighet att komma med förslag till lösningar.
Vi vet att det finns många mycket bra familjehem, många duktiga och hjälpsamma socialsekreterare som ställt upp på barn och familjer, så vi tror och hoppas att det i de alla flesta fallen fungerar bra.
Men vi har också fått bekräftat vad vi anser vara ett systemfel. Det att släkt väljs bort. Att far- och morföräldrar t.ex. diskvalificeras på grund av ålder fast de bara är runt 50 år. Vi har även fått beskrivning på dåliga familjehem.
Utbildning av socialsekreterare
Vi anser att ett omhändertagande av ett barn är ett så allvarligt ingripande att den socialsekreterare som handhar ett sådant ärende måste ha extra specialkompetens och någon form av legitimation som visar att de är kompetenta för det arbetet. Socionomutbildningen är på 3,5 år och efter utbildningen kan han eller hon få utföra vilket socialt arbete som helst som anställningen gäller. Vi anser att socionomer ska legitimeras. Efter slutförd grundutbildning ska en socionom som arbetat med socialt arbete kunna ansöka om legitimation. Arbetet ska ha utförts under handledning. Detta för att säkerställa att den som arbetar med mycket svåra ärenden har en grundläggande erfarenhet av socialt arbete.
Medborgarvittne, stödperson
Den som kallas till ett sammanträde hos en socialförvaltning och ställs inför en grupp socialtjänstemän, känner sig liten, svag och utlämnad. Därför bör den som är kallad till ett sammanträde hos socialförvaltningen, eller till länsrätten, alltid ha rätt att förutom advokaten ha stöd av ett medborgarvittne eller annan stödperson.
Öppen rättegång
Om de som berörs av ett socialt beslut i länsrätten så önskar ska rättegången vara öppen, eftersom rättssäkerheten vid den här sortens ärenden ofta ifrågasätts av de parter som varit inblandade. Vid begäran om öppen rättegång måste hänsyn tas till barnets bästa. Om ena föräldern inte längre har vårdnaden av barnet ska den föräldern ändå ha rätt att föra talan vid rättegång.
Målet för en placering skall vara en återförening och man får därför inte på förhand döma ut någon förälder. Det får aldrig finnas en misstanke om att en fosterhemsplacering är tänkt som en blivande adoption.
Utbildning av familjehem
I lagstiftningen poängteras mycket starkt att målsättningen vid placeringar är att arbeta för att barnet ska hem igen. Detta mål kolliderar naturligtvis med familjehemsföräldrarnas känslomässiga bindning till det placerade barnet. Det är inte enkelt att efter flera års placering kunna lämna barnet ifrån sig. Det kan också vara svårt att klara andra konflikter som uppstår. Därför är utbildning av blivande familjehemsföräldrar och handledning ett måste vid såväl frivilliga placeringar som vid tvångsplaceringar. Vi anser att en sådan utbildning och handledning ska vara obligatorisk. Även släktingar som har barn placerade hos sig ska erbjudas detta. För att undvika felaktiga placeringar vill vi att de kontrollbesök som socialtjänsten gör i familjehemmen ska vara oanmälda. Barnen ska ha en långvarig kontakt med samma socialsekreterare, men måste ha möjlighet att byta om kontakten inte fungerar. Socialsekreteraren måste ta initiativet till enskilda samtal med barnen/ungdomarna, annars vågar de inte kritisera eller anmäla familjehemmet om det är nödvändigt.
Många familjehemsplacerade barn känner sig utkastade när de blir 18 år. De står då utan både familjehemsföräldrar och biologisk familj. Därför måste det ske en mjuk utslussning med möjlighet att komma tillbaka till familjehemmet. Om en ungdom som fyllt 18 år önskar bo kvar i familje- hemmet ska denna möjlighet ges i form av fortsatt ekonomiskt stöd.
När det gäller omhändertagandet av barn anser vi att regeringen ska tillsätta en kommitté med uppdrag att se över nuvarande lagstiftning och dess tillämpning samt komma med förslag till förändringar för att skapa ett humanare omhändertagande av barn.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att släkt och närstående i första hand skall utredas vid en placering av barn utanför hemmet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att barn skall placeras där det har sina rötter om inte tungt vägande skäl talar däremot,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att modellen med familjerådslag skall kunna användas i större omfattning,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att alla konfliktfall när det gäller placering av barn vid omprövning ges möjlighet att använda sig av modellen med familjerådslag,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att socialsekreterarnas utbildning och kompetens bör ses över och att legitimation bör införas,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det skall krävas utbildning av de blivande familjehemsföräldrarna för att ett hem skall kunna klassas som familjehem,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätt till medborgarvittne eller stödperson för den som kallas till överläggningar hos socialförvaltningen eller länsrätten,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förhandlingar i länsrätten skall vara öppna om de som berörs av målet så önskar,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kontrollbesök i ett familjehem skall ske oanmälda,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det bör tillsättas en kommitté med uppdrag att se över och komma med förslag till förändringar i lagstiftningen och se över dess tillämpning för att skapa ett humanare omhändertagande av barn.
Stockholm den 4 oktober 1996
Thomas Julin (mp)
Gudrun Lindvall (mp) Eva Goës (mp) Ragnhild Pohanka (mp)