I samband med att kommunernas veto mot serveringstillstånd för alkohol slopades gavs kommunerna möjlighet att påverka utvecklingen av serveringstillstånd genom kommunala riktlinjer. Det finns i dag mycket som tyder på att kommunerna, tvärtemot intentionerna i den nya alkohollagen, har små möjligheter att driva en aktiv alkoholpolitik med hjälp av serveringstillstånden. I allt för många fall där kommunen vägrar tillstånd, ges detta sedan av länsrätten. Det är kommunerna som till stor del får ta konsekvenserna av en generös tillståndsgivning. Regeringen bör lägga förslag på hur kommunernas riktlinjer för serveringstillstånd kan ges ökad tyngd.
I dag är det i praktiken bara den sökande och i undantagsfall närboende som får rätt att överklaga kommunens beslut. Detta innebär att det i praktiken blir upp till kommunen att företräda det alkoholpolitiska intresset. Detta fungerar säkert i de flesta fall, men det kan hända att kommunen i sin bedömning sätter t.ex. näringslivsintressen före de alkoholpolitiska. Det kan också inträffa att kommunen i enskilda fall frångår de av kommunen antagna riktlinjerna för serveringstillstånd. För att även dessa fall skall kunna prövas i högre instans bör rätt att överklaga serveringstillstånd beredas länsstyrelsen och alla innevånare i aktuell kommun.
I dag är det svårt att begränsa antalet serveringstillstånd i en kommun. Kommunerna bör ges rätt att begränsa antalet permanenta serveringstillstånd inom kommunen i sina riktlinjer. Kommunerna skall också få rätt att tidsbegränsa tillstånden, varefter de på nytt prövas så som ett nytt tillstånd.
I samband med överlämnandet av beslutanderätten om serveringstillstånd till kommunerna förutsattes att alkoholpolitiska överväganden skulle ges företräde framför näringspolitiska hänsyn. Regeringen bör utvärdera i vilken utsträckning dessa intentioner uppfyllts.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en översyn av reglerna för serveringstillstånd.
Stockholm den 2 oktober 1996
Margareta Sandgren (s) Göran Magnusson (s)