Aldrig tidigare har barns utveckling och situation i samhället lyfts fram i så stor omfattning som nu i samhällsdebatten.
Den nyutkomna barnrapporten från regeringen, Barn i dag, belyser på olika sätt hur barns tillvaro kan se ut. Genom Barnombudsmannen, frivillig- organisationernas och olika nätverksgruppers arbete och engagemang sätts barnfrågorna i fokus.
Även om de flesta barn i Sverige har det relativt bra, är det viktigt att det förebyggande arbetet utvecklas och att debatten om barnen som nu förs tas till vara.
Trots en mängd olika insatser såsom allmän föräldrautbildning, öppna förskolor, ungdomsmottagningar, fältarbete m.m. för att tidigt förhindra att barn får en ogynnsam utveckling, hamnar alltför många ungdomar allt längre ned i åldrarna i missbruk och kriminalitet. Ofta säger man att hade man bara upptäckt i tid, vad som höll på att ske, så skulle man kunnat förhindra den negativa utvecklingen och reagerat.
Den höga arbetslösheten och de ekonomiska problem som den för med sig för många familjer ökar nu riskerna för att allt fler barn blir otrygga och far illa. Det är samhällets skyldighet att se till att barnens behov och rättigheter tillgodoses.
Det gäller att bättre än tidigare ta vara på de resurser i form av erfarenhet och kunskaper om barns och ungdomars behov, som olika myndigheter, organisationer och verksamheter besitter.
I kommunerna finns det många goda exempel på att förebyggande arbete kan skapa bättre livsvillkor för barn. Genom samverkan mellan olika verksamheter och myndigheter kan man på ett tidigt stadium ge stöd och hjälp och förhindra mänskliga tragedier. Inte minst ur ett jämlikhetsperspek- tiv är det viktigt att snarast lyfta fram de goda exemplen på förebyggande insatser på barnområdet, samla ihop idéerna och sprida dem.
Det är av stor vikt att regeringen vidtar ytterligare åtgärder för att förverkliga intentionerna i barnrapporten och snarast möjligt tar initiativ till att aktivare än i dag sprida kunskaper om förebyggande arbete. Erfarenheter- na av den ökade kunskapsspridningen bör följas upp.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att aktivt sprida kunskaper om förebyggande arbete.
Stockholm den 4 oktober 1996
Ingegerd Wärnersson (s)