Gällande lagstiftning
I Sverige råder förbud mot kommersiell annonsering av alkoholdrycker i Radio och TV enligt lagen (1978:763) bestämmelser om marknadsföring av alkoholdrycker. Lagen förbjuder också kommersiella annonser för spritdrycker, vin eller starköl i periodiska skrifter. Förbudet gäller dock inte sådana facktidskrifter som vänder sig huvudsakligen till näringsidkare i deras egenskap av tillverkare eller distributör av sådana drycker. Förbudet gäller inte heller i fråga om skrift som tillhandahålls endast på försäljningsställe för sådan dryck, dvs. i huvudsak på restauranger och i Systembolagets butiker. Konsumentverket har utarbetat riktlinjer till ledning för marknadsföring av spritdrycker, vin och starköl. Enligt dessa riktlinjer får vid marknadsföring inte direktreklam och utomhusreklam användas. Enligt riktlinjerna får inte heller reklamfilm, högtalarreklam, stillbildsreklam på biografer m.m. användas.
Kontroll av marknadsföringen
Till följd av Sveriges inträde i EU har Systembolaget förlorat sitt sprit och vinmonopol. Vi har nu fått ca 200 tillverknings- och partihandelsföretag på alkoholområdet. Förutsättningarna har därmed förändrats på den svenska alkoholmarknaden. Konkurrensen har ökat vilket också påverkar marknadsföringen på området. I konkurrensen om marknadsandelar använder tillverkare eller partihandlare pristävlingar, långa krediter samt kvantitetsrabatter, marknadsföringsbidrag och finansiellt stöd av olika slag till restauranger som genom t.ex. ensamrättsavtal förbinder sig att köpa öl eller andra alkoholdrycker från en enda leverantör. Osunda försäljningsmetoder och marknadsbearbetning vad gäller såväl spritdrycker och vin som starköl har, enligt de rapporter som förekommit i massmedia, ökat på senare tid. Ett ökat antal aktiviteter för att på olika sätt påverka konsumenter har kunnat märkas.
Miljöpartiet de gröna har i riksdagsarbetet riktat kritik mot hur nuvarande alkoholreklamregler tillämpas. Vi har bl.a. visat hur SJ:s tidning Tur och Retur vid upprepade tillfällen använt sig av otillåten marknadsföring av olika spritprodukter. Tillämpande myndigheter har visat en häpnadsväckande passivitet när det gäller att använda sig av den lagstiftning som finns på området.
Vi anser att ansvarsbestämmelserna måste skärpas när det gäller otillåten marknadsföring av alkoholdrycker. De företag som inte följer gällande regelsystem måste riskera ett kännbart bötesstraff. Och Alkoholinspektionen måste få en starkare ställning inom berörda område. Olika slag av reklam är en väsentlig del av alkoholindustrins många gånger mycket aggressiva försäljningsmetoder. Därför bör Alkholinspektionen överta kontrollen av reklamen från Konsumentverket för att effektivt kunna klara av uppgifterna att vara kontrollerande, inspekterande och registrerande.
Miljöpartiet anser vidare att bestämmelserna om marknadsföring av alkoholdrycker skall föras in i alkohollagen. Därmed samlas det alkohol- politiska regelsystemet vad gäller marknadsföring och försäljning av alkohol- drycker i en och samma lag. En tillståndshavare som inte följer gällande marknadsföringsregler kan då förutom åtgärder enligt marknadsföringslagen också riskera sitt tillstånd enligt alkohollagen.
Lättölsreklam och indirekt alkoholreklam
I tidningen Resumé nummer 46 1995 publicerades en mätning från SverigeBarometern om ölreklam. Resultatet visade att de intervjuade i nästan lika stor utsträckning tänkte på folk och starköl när de såg reklam och att betydligt fler blev sugna på folk- och starköl än på lättöl.
Ungdomens alkoholvanor är i dag ett stort problem i samhället och ungdomsdrickandet och fylleriet ökar. En av orsakerna kan vara att vi på senare tid utsatts för ett alkoholpositivt budskap.
Miljöpartiet menar att lättölsreklam är ett exempel på indirekt alkohol- reklam.Vi anser att det i Sverige ska införas lagregler om begränsningar av indirekt alkoholreklam. Vi anser att man ska införa ett förbud för näringsidkare att i marknadsföring som riktar sig till konsumenter använda varukännetecken som till någon del är i bruk för en alkoholvara eller är inregistrerade eller inarbetade för en sådan vara enligt varumärkeslagens bestämmelser. På så sätt går det tex att förbjuda lättölsreklam på TV och övriga media, som av konsumenterna uppfattas som reklam för varumärkets starkölsprodukt. Dessutom förhindras en utveckling liknande den på tobaksområdet där olika tobaksföretag medvetet använder sina varumärken i tillverkningen av andra produkter såsom t.ex. solglasögon.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ansvarsbestämmelserna vad gäller otillåten marknadsföring av alkohol måste skärpas och att företag som inte följer gällande regelsystem skall riskera ett kännbart bötesstraff,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Alkoholinspektionens tillsynskontroll på alkoholområdet skall utvidgas till att även omfatta tillsynen av marknadsföringen av alkoholdrycker,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bestämmelserna om marknadsföring av alkoholdrycker skall föras in i alkohollagen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bestämmelser skall införas i gällande lagstiftning som förbjuder indirekt alkoholreklam.
Stockholm den 20 september 1996
Yvonne Ruwaida (mp)
Annika Nordgren (mp) Kia Andreasson (mp) Roy Ottosson (mp)
Gotab, Stockholm 1996