Socialtjänstlagens vistelsebegrepp (3 § SOL) har diskuterats och ifrågasatts ur många olika aspekter. Ett dilemma med tolkningen av begreppet är att de kommuner som har många fritidshus-, fjällvärlds- och skärgårdsområden riskerar stora extra kostnader för hemtjänst.
Självfallet skall människor kunna vistas i sina fritidshus så mycket och så länge de vill, men det kan inte vara rimligt att vistelsekommunen fullt ut får stå för samtliga hemtjänstkostnader. De fritidsboende betalar kommunalskatt i den kommun där de är folkbokförda.
En bättre lösning vore att hemkommunen/folkbokföringskommunen svarar för sina kommuninvånares grundläggande hemtjänstbehov varhelst invånarna tillfälligt befinner sig.
Socialtjänstlagens vistelsebegrepp har betydelse i många andra situationer, men här tas bara vistelsebegreppet i förhållande till hemtjänsten upp. Ett undantag i socialtjänstlagen för just denna del vore enkelt att göra.
För att förenkla det administrativa arbetet mellan kommunerna kan en schablon gälla som ersättning från folkbokföringskommunen till vistelse- kommunen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring i socialtjänstlagens vistelsebegrepp i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 1 oktober 1996
Marietta de Pourbaix-Lundin (m) Jerry Martinger (m)