Det finns två stora fredsprojekt i världen för att skapa uthållig utveckling. Vi talar om miljöarbetet med Agenda 21 för en uthållig fysisk miljö och tillämpningen av barnkonventionen för en uthållig social miljö. När det gäller miljöarbetet så ställs det idag krav på miljökonsekvensbeskrivningar (MKB) innan beslut fattas om investeringar som leder till effekter på natur och hälsa. Det finns lagar som ställer sådana krav och det finns ansvariga myndigheter. Naturvårdsverket har tillsammans med t ex Boverket ett stort ansvar för att utveckla metodiken av MKB som instrument i samhällsplaneringen.
När det gäller tillämpningen av barnkonventionen så finns det inga krav på barnkonsekvensbeskrivningar vid olika beslut i t ex samhällsplaneringen eller på det sociala området. I barnkonventionen står: "Vid alla åtgärder som rör barn, vare sig de vidtas av offentliga eller privata sociala välfärdsinstitu- tioner, domstolar, administrativa myndigheter eller lagstiftande organ, skall barnets bästa komma i främsta rummet." Barnets bästa måste tas fram utifrån värderingsgrunder som bygger på vårt förhållningssätt till barnet, men också genom konsekvensbeskrivningar före varje beslut. I barnkonventionen står att staterna erkänner rätten för "varje barn till den levnadsstandard som krävs för barnets fysiska, psykiska, andliga, moraliska och sociala utveckling". Den nivån kan man inte veta utan beskrivningar av vilka konsekvenserna blir av olika beslut.
Jag anser därför att Barnkommittén bör få i uppdrag att tillsammans med andra lagförslag också foga in i svensk lag kravet på barnkonsekvens- beskrivningar (BKB) före beslut. Metodiken kan troligtvis följa den som gäller MKB men måste naturligtvis utvecklas utifrån barnets speciella situation. Det behöver också pekas ut en ansvarig myndighet och där torde Socialstyrelsen vara den som ligger närmast.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vikten av barnkonsekvensbeskrivningar,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad som i övrigt anförts om barnkonsekvensbeskrivningar,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Socialstyrelsen som ansvarig myndighet för utvecklingen av barnkonsekvensbeskrivningar.
Stockholm den 30 september 1996
Görel Thurdin (c) Birgitta Carlsson (c)