På senare år har det kommit åtskilliga rapporter om familjehemsvården som visar att det behövs nytänkande, vilket i mycket är en återgång till den tid då insikten om rötternas betydelse betonades.
De tidigare socialministrarna Bengt Westerberg och Ingela Thalén har i debatter talat varmt om släktens betydelse vid val av familjehem. I Socialtjänstkommitténs betänkande Ny socialtjänstlag, SOU 1994:139, markeras att socialtjänsten i varje enskilt fall bör utreda möjligheterna att "nätverksplacera" barnet. I förarbetena till lagen om vård av unga (LVU) betonas barns kontakter med "betydelsefulla närstående" och i Socialstyrelsens rapport, SOS 1995:8, påtalas vikten av att "värna släktbanden" vid en familjehemsplacering.
Det finns tyvärr alltför många exempel på att detta inte fungerar i praktiken. I Socialstyrelsens tidning Väl och ve (nr 3/1995) skriver direktören Ragnar Götestam: "Jag vågar påstå att socialtjänsten av tradition eller vanhävd ser barnets släktingar och nätverk mer som en del av barnets problem än dess lösning." I en artikel i Socionomen (nr 6/1993) delar socionom Bo Vinnerljung inte många svenska socialarbetares negativa syn på släktingplaceringar utan konstaterar att blod är tjockare än vatten och att barn i släktinghem upprätthåller bättre kontakter med föräldrarna.
Studier visar att släktingplaceringar sällan avbryts och ungdomar i den s.k. BUFF-gruppen har verifierat att just risken för omplacering gör att man sköter sig. Även om denna ängslan inte borde finnas spelar den en roll i det brottsförebyggande arbetet. Tyvärr glöms barnen ofta bort i diskussionerna vid val av familjehem. Familjehemssekreterarna pratar om barnen men inte med dem. Barnets bästa skall vara ledstjärna och då är kärlek och någon som bryr sig viktigare än fostrare, som till åldern skulle kunna vara biologiska föräldrar, ekonomin, andra barn i familjen, rymlig bostad osv. Det kostar miljarder att skilja barn från sitt medfödda skyddsnät som i stället borde satsas t.ex. på ett släktinghem för att undvika splittring av syskonskaran.
I rapporten Sammanbrott i familjehem (SOS-rapport 1995:9) har Socialstyrelsen konstaterat att 44 procent av familjehemsplaceringarna avbryts oplanerat. Socialstyrelsen drar slutsatsen att en familjehemsplacering är en insats som med hög sannolikhet kommer att bryta samman. Den största orsaken kan man läsa om i SOS-rapporten 1995:8 Ovisshetens barn. Där framgår att många barn inte känner någon samhörighet vare sig i familjehemmet eller i sin biologiska släkt. Detta bekräftas också av personal som arbetat med ungdomar på barnbyn Skå. Den stora utmaningen är att försöka återupprätta släktnätverket.
I en annan rapport om familjehemsvård Invandararbarn i familjehem (SOS- rapport 1995:7) redovisar Socialstyrelsen att 40 procent av barnen i familjehem har invandrarbakgrund. I bl.a. Botkyrka är man nu inne på rätt väg och inser att släkten, språket och kulturens betydelse vid val av familjehem ses som en tillgång och inte som en belastning.
I tio kommuner pågår ett projekt med familjerådslag som innebär att barns och ungdomars nätverk blir engagerat precis som det var tänkt i den nya socialtjänstlagen. Projektet påminner om den s.k. Nya Zeelandsmodellen, men familjen har inte samma möjligheter och rättigheter ifall familjerådslaget med samordnaren i spetsen inte kan enas.
Fler kommuner än de utvalda visade intressen för projektet som skall pågå till utgången av 1997 och därför bör det utvidgas för att få igång det nödvändiga förändringsarbetet. Ett utvidgat projekt skulle ge bättre underlag för den sittande utredningen om unga lagöverträdare där familjekonferenser är en viktig del av förändringar som övervägs. Dessutom har riksdagen tillräckligt med fakta för att uttala att släkt och närstående skall och inte bör utredas i första hand vid en eventuell omplacering av barn och ungdomar.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om familjehemsplaceringar,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring att släkt och närstående skall utredas i första hand vid en eventuell omplacering av barn och ungdomar,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om projektet Familjerådslag i Sverige.
Stockholm den 25 september 1996
Sigrid Bolkéus (s)