Regeringen redovisar i sin skrivelse den samlade strategi som kommer att ligga till grund för dess fortsatta arbete inom handikappområdet. Denna strategi innehåller bland annat frågor om tillgängligheten inom olika verksamhetsområden som i större utsträckning kommer att prioriteras under de närmast kommande åren.
Det råder en bred och allmän uppslutning kring de långsiktiga målen att vårt samhälle ska formas på ett sådant sätt att alla ska kunna känna sig del- aktiga och välkomna. När det kommer till takt och åtgärder finns det emellertid en del att kritisera och ifrågasätta i regeringens skrivelse. Dokumentet är, trots de positiva strävandena, till sin karaktär alldeles för passivt.
För att målen om ett samhälle som har plats för alla verkligen ska kunna realiseras och bli mer än vackra deklarationer måste det i botten finnas en antidiskrimineringslag som bildar ett "golv".
Ett exempel som visar att situationen på många håll fortfarande är otillfredsställande är när de synskadade i Örebro krävde att bussförarna skulle ropa ut hållplatserna via högtalare och facket sa nej. Ett sådant krav skulle kunna leda till psykiska påfrestningar för förare som talar dialekt.
Det är viktigt att poängtera att det inte alltid måste vara stora förändringar som måste till för att ett problem ska lösas. Ofta kan det vara små justeringar som leder till stora förbättringar, speciellt om det blir flera småförändringar som samverkar. Med god vilja kan man komma långt, men det krävs ändå att det finns en lagstiftning som tydligt pekar ut färdriktningen och hastigheten.
Det finns redan flera länder som har infört någon form av antidiskrimi- neringslag som till exempel USA och Storbritannien. Därifrån kan vi hämta erfarenheter som kan vara till hjälp för oss.
När det gäller den sektor som regleras av plan- och bygglagen finns många hinder för tillgänglighet och användbarhet. Både Handikapputredningen (SOU 1992:52) och Plan- och bygglagsutredningen (SOU 1994:36) har föreslagit lagändringar med avseende på detta. Att genomföra åtgärder i befintlig miljö är något som lämpar sig mycket väl att lösa i kommunalt samråd med handikapprörelsen och med hjälp av kommunala tillgänglighetsplaner. Både program och information/utbildning som föreslås i skrivelsen är viktiga åtgärder. Men om de inte kopplas till en lagstiftning och en fastställd tidsram riskerar genomförandet att dra ut på tiden på ett oacceptabelt sätt. Förslag till lagstiftning om enkelt åtgärdade hinder i enlighet med lagrådsremissen på proposition 1994/95:230 bör föras fram av regeringen.
Tidigare under året har vi haft anledning att skriva om assistansreformen och dess vidare utveckling. Vi vill i detta sammanhang påminna om den märkliga åldersdiskriminering som gäller för rätten till personlig assistans. Dagens system innebär att 65-årsgränsen blir en vattendelare på ett olyckligt sätt. Denna åldersgräns bör tas bort.
Regeringen skriver att det är viktigt att tillräckliga ekonomiska resurser finns att tillgå i kommunsektorn för att målsättningarna ska kunna realiseras och fyllas med ett kvalitativt innehåll. Vi noterar med glädje att regeringen sent omsider har börjat vrida politiken åt rätt håll i och med att kommunsektorn får ett extra tillskott på 8 miljarder kr utöver vad som tidigare sagts. Detta är i och för sig inte tillräckligt, varför Kristdemokraterna i sin budgetmotion anvisade ytterligare 2,5 miljarder kr. Därutöver kan vi också beklaga regeringens förmåga att ta tillbaka med den ena handen vad den andra har gett. I regeringens proposition (1996/97:146) Vissa frågor om personlig assistans ser vi ett exempel på detta. Regeringens förslag i propositionen innebär att kommunsektorn dräneras på 400 miljoner kr. Vi bemöter detta förslag i en särskild motion (1996/97:So57).
När det gäller tillgänglighet inom trafikområdet finns det många exempel på bristande kvalitet i trafiksäkerhet och inom färdtjänsten. Idag finns det inte några helt säkra och lätt användbara lösningar. Krockprov har visat att dagens rullstolar tål mycket lite av kollisionskrafter. Fastspänning av passagerare i rullstolen ger därför inte alltid ett tillräckligt skydd.
Under 1997 ska Vägverket revidera sin författningssamling. Då bör det skrivas in som ett uttalat mål att färdtjänstpassagerare ska ha rätt till samma trafiksäkerhet som övriga grupper. Vi menar att Vägverket måste skärpa kraven på fastsättning av rullstol, bilbälte för den resande och användning av olika rullstolar i fordon. Att transportera rullstolsburna passagerare mot färdriktningen och mot en stödvägg är ett alternativ som bör övervägas.
Beställarna av transporttjänsterna, t ex kommunerna, måste bli tydligare och hårdare i sina säkerhetskrav. Till exempel när det gäller krav på utbildning av förarna och på en strikt tillämpning av de rekommendationer som finns. Regelverket som finns idag är på dessa punkter inte tillräckligt tydligt och måste därför skärpas.
I avsnittet Elever med funktionshinder skriver regeringen att dessa har rätt till en utbildning som har samma kvalitet som och är likvärdig med övriga elevers. Utifrån den grundsynen, som vi självklart delar, är det svårt att förstå hur regeringen kunde driva igenom sitt förslag i friskolepropositionen att barn som av fysiska, psykiska eller andra skäl är i behov av extra stöd skulle sättas på undantag. Konsekvensen av regeringens politik blir att fristående skolor inte blir öppna på lika villkor för handikappade som för andra elever. Detta har vi tidigare protesterat emot, och vi står fast vid vår kritik i denna viktiga demokratifråga.
Regeringen skriver att SIDA gör en översyn av biståndet inom handikapp- området. Man säger att det är "angeläget att denna översyn inriktas på att få till stånd en koncentration och integration av insatserna för att få största möjliga effekt av befintliga resurser". Med tanke på att regeringen ligger farligt nära "skammens gräns" i biståndspolitiken så är en sådan nyspråks- mening föga förvånande. Kristdemokraterna har i budgetsammanhang anvisat en väg för hur Sverige ska återgå till enprocentsmålet, något som de handikappade i tredje världen skulle vara särskilt betjänta av.
Till sist noterar vi att en grupp som saknas i regeringens skrivelse är de med osynliga eller dolda handikapp. Exempelvis förbisågs MBD/DAMP när LSS kom till. Det fanns endast några antydningar om att osynliga handikapp skulle räknas med.
Det är ett oerhört viktigt och omfattande arbete att skapa ett samhälle som ser, bejakar och inkluderar alla människor, ett samhälle där alla får plats. I det arbetet har vi alla mycket lättare att identifiera oss med och handskas med de synliga handikappen som till exempel någon form av rörelsehinder.
Men de människor som är psykiskt handikappade på ett eller annat sätt har det ibland ännu värre ställt. Ofta kan de kanske inte ens formulera sina behov eller ge uttryck för att de behöver hjälp. Det måste vara en prioriterad uppgift att lyfta fram dessa människors behov och vinnlägga sig om att lyssna på dem som saknar röst. För oss i Kristdemokraterna är detta en hjärtefråga där vi efterlyser tydliga och handlingskraftiga initiativ ifrån regeringen. Vi beklagar att skrivelsen inte innehåller något om dessa människor och ser fram emot ett uppvaknande från regeringen på denna punkt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en antidiskrimineringslag,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förslag till lagstiftning om enkelt åtgärdade hinder,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om trafiksäkerheten för färdtjänstresenärer,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de grupper som har osynliga handikapp.
Stockholm den 11 juni 1997
Chatrine Pålsson (kd)
Åke Carnerö (kd) Inger Davidson (kd) Holger Gustafsson (kd) Ingrid Näslund (kd) Fanny Rizell (kd) Tuve Skånberg (kd) Rolf Åbjörnsson (kd)