Innehåll
1 Sammanfattning
Socialtjänstlagen skall enligt vår uppfattning vara ett stöd och ett komplement till enskilda individers naturliga och självklara ansvar och rättighet att forma sina egna liv. Förslagen till förändringar av regeringens proposition om ändringar i socialtjänstlagen har detta som utgångspunkt.
Vi konstaterar inledningsvis att det är positivt att regeringen på ett antal områden har lyssnat på den kritik som kommit från både enskilda och kommuner på det förslag till ny socialtjänstlag som Socialtjänstkommittén presenterade i sitt slutbetänkande. Men det finns flera inslag kvar som vi moderater inte kan acceptera.
Även om regeringen har föreslagit en kompromiss rörande riksnormen gäller enligt förslaget en riksnorm för socialbidragets största del, nämligen försörjningsstödet. Vi avvisar förslaget att regeringen skall fastställa stor- leken på försörjningsstödet och därvid urholka det kommunala självstyret. Vidare anser vi att de formuleringar om personligt ansvar som återfinns i propositionen inte är tillräckliga utan också borde ha införts i själva lagen.
Vi föreslår att det skall vara möjligt för socialtjänsten att ställa krav på motprestation för rätt till socialbidrag. Det kan t.ex. gälla krav på rehabilite- ring för att komma ur ett missbruk.
Även om regeringen föreslår att släkt och anhöriga skall kunna fungera som fosterhem vid omhändertagande av barn anser vi att skrivningarna är alldeles för vaga. Vi anser i stället att utgångspunkten alltid skall vara att placering av barn utanför hemmet skall ske hos släktingar eller andra nära anhöriga. Vi anser vidare att sekretessreglerna avseende samverkan mellan polis och socialtjänst bör luckras upp för att på så sätt på ett tidigt stadium ge det allmänna möjlighet att gripa in om en människa riskerar att hamna snett.
Vi föreslår avslutningsvis att den lagstadgade rätten för alternativ barnomsorg att få kommunala medel åter skall lagregleras och att rätten till valfrihet för äldre lagstadgas.
2 Moderata utgångspunkter
Behovet av trygghet är ett fundamentalt behov som vi alla delar. Trygghet är att ha någon eller något att förlita sig till när hjälp behövs. I samspelet mellan människor får den sin näring. Samtidigt har vi alla ett ansvar för den egna situationen men även ett ansvar för andra. Det kan vara en nära anhörig, en vän men också en granne eller en arbetskamrat. Men det är också en fars ansvar för sina barn, eller söner och döttrars ansvar för sina åldrande föräldrar. Formerna för och på vilket sätt som stöd och hjälp ges måste även kunna variera efter individernas behov.
Moderata samlingspartiet anser att socialtjänstlagen måste bygga på insikten om att lagen är ett komplement till de naturliga nätverk som skapas av familjen, bland vänner och släkt, i bostadsområdet och på arbetsplatsen. Det är i starka små gemenskaper med närhet mellan människorna som de sociala problemen lättast och tidigt kan hanteras. En lag kan aldrig ersätta dessa naturliga nätverk. Rätt utformad kan den dock vara ett stöd och en vägledning. Grunden måste vara att socialtjänstlagen skall vara ett stöd; den skall aktivera i stället för att passivisera. Den skall engagera och samla de naturliga nätverken runt varje person. Den måste bygga på närhet i stället för distans. Krav och resultat måste vara centrala begrepp. Som alla regelverk måste den bygga på stabila och långsiktigt hållbara värderingar, och samtidigt vara förutsägbar.
I Sverige har vi tyvärr utvecklat ett system som innebär att den hjälp som människor ibland behöver ofta skall ges av det allmänna. Under beteck- ningen solidaritet har viktiga grundläggande värderingar om vad som skall vara bärande i ett socialt väl fungerande samhälle fuskats bort. Alltför länge har det svenska samhället byggts efter principen att medborgarna via skattsedeln kan köpa sig fria från ansvar för sin egen och andras situation. Att planera för en trygg framtid har inte varit en angelägenhet för den enskilde. Det har i stället ersatts av sociala storskaliga trygghetssystem, bidragssystem, anställda och regelverk.
Den sociala ingenjörskonsten som den tagit sig uttryck i vårt land har lett till mängder av bidragssystem med många gånger höga bidragsnivåer. En konsekvens av denna utveckling är att skattetrycket är svindlande högt. Det har många gånger varit mer lönsamt att söka få maximala bidrag än att genom arbete och sparande ordna sin trygghet och sin utkomst. Det är i dag ett erkänt faktum att bidragssystemens utformning påverkar människors beteende och att medborgarna anpassar sig till vad som gäller.
Genom skattetrycket, som redan vid låga inkomster svarar för ett enskilt hushålls största utgift, begränsas den enskildes möjlighet att själv klara sin ekonomi och sin livssituation. Makten har flyttats från enskilda familjers köksbord till socialnämndens sammanträdesrum eller riksdagens plenisal.
Snabba förändringar som inte kan förutses påverkar familjer och enskilda människor utan att ge dem minsta chans att själva bestämma vad som händer.
När sedan den offentliga ekonomin sviktar blir de människor som förlitat sig på de offentliga systemen mest lidande. Offren för utvecklingen är många och exemplen förskräckande oavsett om det är fråga om handikappade med behov av personlig assistent, änkor som får sin ekonomi raserad eller fattigpensionärer som behöver ekonomiskt bistånd. Det handlar även om förändrade regler för bostadsbidrag, om ryckigheten när det gäller socialförsäkringarnas utformning, den höjda fastighetsskatten eller kraftiga skattehöjningar i kommuner och landsting. Det gemensamma med alla dessa beslut och förändringar är att de har försämrat människors eget handlings- utrymme.
I bjärt kontrast till den form av välfärdspolitik som Socialdemokraterna så uppenbart har misslyckats med står Moderata samlingspartiets politik. Vi anser att den enskilde skall ha möjlighet att påverka sin situation och ta ansvar för sitt liv. Samtidigt skall de som av olika orsaker inte kan försörja sig eller av andra orsaker behöver stöd och hjälp ovillkorligen garanteras detta. Det är genom att ta eget ansvar som människor växer och det är genom att lösa vardagens problem som medlemmar i t.ex. en familj växer tillsammans. Om man fråntar familjerna rätten och skyldigheten till det egna ansvaret kommer de heller inte att bli starka.
Det är samtidigt centralt att slå fast statens grundläggande ansvar för att skapa drägliga levnadsvillkor för alla. Detta ansvar är ovillkorligt i det moderata Sverige. Ansvaret gäller dels för människor som föds eller drabbas av allvarliga funktionshinder, sjukdomar eller annat som gör att de får ett permanent behov av gemensam försörjning, dels för människor som av andra skäl inte kan försörja sig. Men statens grundläggande ansvar handlar också om att gentemot alla medborgare och skattebetalare försäkra sig om att de som behöver statens stöd blir så få som möjligt. För att dettta skall vara möjligt är det därför viktigt att de som både kan och vill försörja sig själva över livscykeln skall behandlas annorlunda än den lilla ömtåliga grupp människor som kommer att behöva gemensamt stöd. I traditionell svensk retorik skyddas missbrukaren eller den gravt funktionshindrade bäst av ett system som döljer att det är till denna omsorg våra gemensamma resurser borde användas. Vi moderater anser att det är fundamentalt feltänkt och förordar ett motsatt synsätt där det blir tydligare vad som är ett mer indivi- duellt ansvar och vad som är en genuin gemensam förpliktelse. Låg skatt är med denna utgångspunkt god socialpolitik.
Alltfler delar de värderingar vi bygger vår politik på. Människor inser att det inte i längden går att ha system som gör flertalet till bidragstagare i någon form och beroende av politiska nycker och trender beroende på att skatterna är så höga att lönen helt enkelt inte räcker när de är betalda samtidigt som människor som verkligen behöver det offentligas stöd riskerar att bli utan.
3 Hur ser det ut?
Allt fler svenskar blir beroende av ekonomiskt stöd för att klara sig när skatten är betald. Socialstyrelsen har visat att en genomsnittlig socialbidragstagare betalar 23 000 kronor i skatt per år och erhåller 21 000 kronor i socialbidrag. Vi har också läst om mammorna som före jul 1996 protesterade mot att barnbidraget betalades ut efter jul i stället för som tidigare den 20 december. För dessa mammor var tidpunkten för utbetalning av barnbidraget avgörande för att få en god jul. Konsumentverket konstaterar i en rapport att enskilda hushålls ekonomiska situation försämrats de senaste åren bl.a. beroende på de höjda skatterna och egenavgifterna. Det visar att någonting har gått snett i den av Socialdemokraterna skapade välfärdsstaten. Det kan inte vara rimligt att den som betalar skatt skall behöva bidrag för sin försörjning och att den som får bidrag skall tvingas betala skatt. Men faktum är att allt fler hushåll i vårt land är berättigade till socialbidrag efter det att deras skatt är betald, om man skall följa Socialstyrelsens bidragsnorm. Det handlar inte längre om "fördelningspolitik" från rika till fattiga, utan om statlig fördelning till människor som redan betalat skatt. Siffrorna över socialbidragen talar sitt tydliga språk.
Under år 1995 utbetalades knappt 10,8 miljarder kronor i socialbidrag. I löpande priser är detta en ökning med ca fem procent jämfört med 1994. Bidragstagarna uppgick till 720 000 personer år 1995. Bidragstagarnas andel av hela befolkningen var åtta procent. Socialbidragshushållen domineras av ensamstående utan barn. De utgör drygt 60 procent av samtliga hushåll. Den hushållstyp som har flest socialbidragstagare är ensamstående kvinnor med barn där drygt en tredjedel erhöll socialbidrag under 1995. Socialbidrags- tagarna är i stor utsträckning yngre människor. Av bidragstagare 18 år och äldre var drygt 40 procent i åldern 18-29 år.
De utbetalda bidragsbeloppen har under första och andra kvartalen 1996 ökat jämfört med samma kvartal 1995. Under första kvartalet utbetalades drygt 2,9 miljarder kronor i socialbidrag och introduktionsersättning till flyktingar. Det är en ökning med nio procent jämfört med första kvartalet förra året. Under andra kvartalet utbetalades drygt tre miljarder kronor, en ökning med 12 procent jämfört med andra kvartalet 1995.
Det är socialbidragen till bidragstagare som inte är flyktingar som ökat. Till gruppen flyktingar har socialbidragen däremot minskat, liksom introduk- tionsersättningar till flyktingar.
Det är inte bara på den ekonomiska sidan som den svenska välfärden snabbt håller på att raseras.
Regeringen presenterade i september 1996 rapporten "Barn idag" (Ds 1996:7). Det är en grundläggande redogörelse för barns situation i vårt land 1996. Av rapporten framgår att svenska barn jämfört med barn i många andra länder lever i ett tryggt samhälle, där de visas respekt och uppskattning. Det är tillåtet att vara barn i vårt land. Man behöver bara resa en timme med flyg till de forna östeuropeiska staterna för att uppleva en annan och bister verklighet, där barn tvingas till prostitution, där gatubarn inte är en ovanlig syn och där västvärldens syn på barn tar lång tid att förstå och lära, efter nära 50 år under kommunistiskt styre.
Men även om svenska barn har det materiellt bra har den svenska välfärdsstaten också resulterat i att vi har många tiotusentals barn i vårt land som psykiskt mår mycket illa. Massarbetslösheten bidrar naturligtvis till detta, men vi anser också att det offentliga genom skatter, regler och bidrag har gjort många föräldrar maktlösa.
Enligt organisationen Barnens rätt i samhället (BRIS) ökade antalet samtal från barn till organisationens hjälptelefon med hela 23 procent mellan 1994 och 1995. BRIS säger att åtskilliga samtal handlar om den svåra situation många barn hamnar i när familjens ekonomi är ansträngd genom arbetslös- het.
Ett annat varningstecken till oss vuxna är att antalet anmälningar för barnmisshandel ökat dramatiskt de senaste åren. 1985 anmäldes 1 000 fall av barnmisshandel. 1995 hade antalet stigit till drygt 5 000. Till detta skall läggas barn till kvinnor som misshandlas. År 1994 anmäldes 18 000 fall av kvinnomisshandel, och långt ifrån alla fall av kvinnomisshandel anmäls. Ofta har dessa kvinnor också barn som tvingas uppleva misshandel av den egna mamman antingen direkt eller indirekt. Ökningen av antalet anmälda fall av barnmisshadel beror delvis på att uppmärksamheten kring denna tidigare närmast okända form av brott ökat dramatiskt de senaste åren. Men det förklarar inte på långa vägar den kraftiga ökningen. Den är ett tecken på en oroande utveckling, där barnen blir offer för de vuxnas egen frustration över att ekonomin inte går ihop eller att arbetslösheten ter sig omöjlig att komma ur.
I en välfärdsstat där det offentliga genom ett orimligt skattetryck och välfärdssystem som fråntar familjerna möjligheterna att påverka det egna livet slås också de naturliga nätverken sönder. En familj som i ett sådant läge hamnar i en svår situation är därför betydligt mer sårbar än en familj i ett samhälle där man kan leva på sin lön och där den offentliga sektorn skapar möjligheter för familjens egna val.
Ett annat problem som börjar bli allt mer synligt är alla de människor som faller utanför de sociala skyddsnäten. Enligt uppgift från socialtjänsten är i dag ca 3 000 personer bostadslösa i Stockholm, dvs. de saknar stadigvarande bostad. Av dessa är ca 1 100 hemlösa (denna siffra inkluderar inte de personer som tillfälligt bor på härbärgen) och de övriga finns på olika institutioner. Mellan 400 och 500 personer saknar vintertid tak över huvudet. Antalet ökar på sommaren då vissa hotellhärbärgen stänger.
Vad gäller hemlösa kvinnor finns ett stort mörkertal då dessa ofta bor hemma hos olika personer. Inom socialtjänsten märker man att arbetslös- heten nu börjar synas på så sätt att bostadslösheten ökar bland "vanliga fall".
En grupp med stora svårigheter är vissa psykiskt sjuka som i anslutning till nedläggningar av sjukhemmen har hamnat i en ohållbar situation.
Sammantaget visar det vi beskrivit ovan att Socialdemokraterna har misslyckats och att det behövs en ny politik som värnar den enskildes rätt, garanterar välfärd för dem som behöver detta och som inte tar ut så höga skatter att människor inte klarar sig när skatterna är betalda.
4 En förändrad socialtjänstlag
Regeringen har nu presenterat förslag till förändringar av socialtjänstlagen. Det är dock en stor brist att inte regeringen kunnat presentera en översyn av socialtjänstlagen i dess helhet, utan väljer att tillsätta en ny utredning rörande väsentliga delar av lagen. Vid flera tidigare tillfällen har regeringen utlovat förslag, men beroende på interna motsättningar har detta dröjt.
Den oenighet som inneburit att den nödvändiga förändringen av socialtjänstlagen dröjt orimligt länge har uppenbarligen gällt om riksdag och regering skall fastställa en för hela riket gällande socialbidragsnorm. Den moderata representanten i Socialtjänstkommittén markerade mycket tydligt att vi moderater inte skulle kunna acceptera en sådan riksnorm. Vi delade och delar fortfarande denna inställning med huvuddelen av de politiskt aktiva socialpolitikerna i landets kommuner oavsett politisk färg. Efter mycket vånda har dock regeringen lyckats ena sig om en kompromiss, där en del av socialbidraget skall fastställas av regeringen och vara överklagningsbart, medan den andra skall fastställas av kommunerna och endast kunna överklagas vad avser hanteringen av ärendet. Vi kan inte acceptera denna lösning, även om det är ett halvt steg i rätt riktning. Vi återkommer nedan till skälen för vår inställning vad gäller socialbidragens konstruktion och förutsättningar för rätt till detsamma.
Vi kan konstatera att regeringen trots allt har lyssnat på den kritik som finns kring den nuvarande socialtjänstlagen och därför föreslår avsevärda förbättringar som ligger i linje med vad vi moderater pläderat för under lång tid. Vi kan därför biträda flera av de förändringar som regeringen föreslår.
Det är t.ex. ett steg i rätt riktning att det öppnas en möjlighet för kommu- nerna att kräva att ungdomar under 25 år skall delta i aktiviteter av kom- petenshöjande karaktär för att ha rätt att uppbära socialbidrag. Vidare anser vi att det är tillfredsställande att regeringen nu även lagstiftningsvägen accepterar och reglerar enskild verksamhet för vård och behandling.
Möjligheten för socialnämnderna att återkräva socialbidrag som erhållits på falska grunder bör bifallas.
Att äldre och handikappade i behov av vård nu får en lagstadgad rätt att flytta mellan kommuner är tillfredsställande, men vi konstaterar samtidigt att denna fråga skulle kunnat lösas smidigare om vårt förslag till en allmän hälsoförsäkring vunnit bifall, eftersom en försäkring följer den enskilde individen oavsett vistelseort.
Vi anser avslutningsvis att förslaget att införa en möjlighet till familjeråd är positivt liksom förslaget att nära släktingar skall kunna fungera som fosterföräldrar. Vad gäller de två senaste förslagen återkommer vi nedan.
5 Den enskildes ansvar
Det är av stor vikt att den enskildes ansvar för sin egen situation betonas även i lagstiftningen. I förslaget till förändrad socialtjänstlag skriver regeringen på ett par ställen att den vill betona den enskildes ansvar, men det kommer aldrig till uttryck i lagtexten, vilket vi beklagar. Att ställa krav på den enskilde individen innebär också att man tillerkänner den enskilde ett eget värde. I grunden har alla människor en vilja och önskan att ta ett personligt ansvar, för sig själv och sina närmaste. Allt för länge har detta naturliga personliga ansvar åsidosatts. I stället har det i alldeles för hög grad handlat om att "samhället" skall ta ansvar för alla situationer och alla händelser i en människas liv. Detta passiviserar och innebär att möjligheten att komma ur ett bidragsberoende faktiskt minskar. Därför anser vi att det i 6 § bör framgå att bistånd i form av t.ex. socialbidrag inte bara har som uppgift att stärka den enskildes resurser att leva ett självständigt liv. Paragrafen bör kompletteras med en formulering om den enskildes eget ansvar att själv bidra till detta.
6 Nej till riksnorm
Den sociala omsorgen bör ha sin utgångspunkt i människans behov av små naturliga enheter. Det är därför enligt vår mening centralt att se de sociala frågorna utifrån ett närhetsperspektiv. Socialtjänstens individ- och familjeomsorg skall utgå från en helhetssyn och inriktas på att frigöra och utveckla människors egna resurser.
Redan i samband med den nuvarande socialtjänstlagens införande skrev regeringen i motivuttalanden att kommunerna skulle ha bestämmanderätten över socialbidragsnivåerna. I propositionen om en ny socialtjänstlag (1979/80:1) framgår tydligt att man överlåter åt kommunerna att fastställa de levnadsnivåer som skall anses vara skäliga, med hänsyn taget till lokala önskemål och behov. Riksdagen instämde i detta. Vi moderater står fast vid de motivtexter som ligger till grund för den nuvarande socialtjänstlagen vad gäller denna del. Under årens lopp har dock detta klargörande urholkats allt mer, och Regeringsrätten fastställde i april 1993 att Socialstyrelsens rekommenderade norm skulle vara gällande vid fastställande av social- bidragens storlek. Därmed avskaffades i praktiken kommunernas grundlags- skyddade bestämmanderätt.
Vi vidhåller det som vår representant i Socialtjänstkommittén gav uttryck för - nämligen att socialbidragens storlek skall avgöras av de enskilda kommunerna. Vi avvisar således det förslag till formulering av 6 b § som rör riksnormen. Skall statsmakten fastställa nivåerna på socialbidragen anser vi att frågan om staten inte också skall ta över kostnaderna för bidragen måste övervägas. I grunden handlar frågan om riksnorm eller ej om tilltron till den kommunala självstyrelsen. Med våra utgångspunkter är det naturligt att låta de beslut som kan avgöras på en beslutsnivå nära människorna göra det. Motivet till att kommunerna skall ges mandat att fastställa normnivån är bland annat att såväl kostnadsnivån som lönenivån för breda löntagargrupper skiljer mellan olika delar av landet. Det bistånd som skall utbetalas för de i lagen angivna biståndsområdena bör vara i överensstämmelse med vad man i den enskilda kommunen som socialtjänstansvarig finner rimligt. Detta är grundläggande för den kommunala demokratin. Socialbidragsnivåer som saknar folkligt stöd är nedbrytande för den gemenskap som är nödvändig i samhället.
Vi vill också understryka att socialtjänsten skall ses utifrån helhets- bedömningar, och att avsikten med socialtjänstlagen vid dess tillkomst var att den enskildes behov skulle ses utifrån en samlad bedömning och där frågan om ekonomiskt bistånd utgör en viktig del. Regeringens förslag till riksnorm riskerar att undergräva detta arbete, eftersom kommunerna inte ges de instrument som behövs för att arbeta med den enskilde individens hela livssituation.
Samtidigt som vi anser att det är kommunerna som skall fastställa social- bidragsnivåerna är möjligheten till överklagande viktig för den enskilde. Vi anser att det skall vara möjligt att överklaga beslut om rätten till socialbidrag - däremot skall nivån inte kunna överklagas.
Vad avser innehållet i försörjningsstödet anser vi att det är oskäligt att stöd skall utgå för medlemsavgift till fackförening. Vi finner ingen som helst anledning till att just avgift till fackföreningar skall ingå som del i socialbidraget. Ingen annan intresseorganisation får sina medlemsavgifter bekostade av skattemedel. Ibland framförs det i debatten att det är viktigt för den enskilde socialbidragstagaren att hålla kvar banden till arbetsmarknaden och att fackföreningarna fungerar som en länk till denna. Vi anser att de fackliga organisationerna i så fall kan visa praktisk solidaritet genom att i handling ställa upp för medlemmen under den period som han eller hon uppbär socialbidrag. Det skall inte finansieras över skattsedeln.
I detta sammanhang vill vi också poängtera att socialtjänstens försörjnings- stöd inte får ta över andra trygghetssystem inom socialpolitiken, främst då socialförsäkringssystemet. Syftet med socialtjänsten var och bör fortfarande vara att bidra till att fler människor blir oberoende av ekonomiskt bistånd och inte fungera som en långsiktig försörjning.
7 Metodfrågor
7.1 Villkorat bistånd
Det är en brist att socialtjänstens övergripande metodfrågor inte behandlas särskilt ingående i propositionen. På många områden krävs en fördjupad analys vad gäller metodfrågor inom socialtjänsten. Som exempel kan nämnas frågan om villkorat bistånd och fosterhemsplaceringar. På dessa båda områden har vi direkta krav på förändringar och förtydliganden av lagen.
Vad gäller formuleringarna i socialtjänstlagens 6 § anser vi att dessa bör kompletteras med en möjlighet för socialtjänsten att ställa krav på motprestation på den som uppbär socialbidrag. Det är ett steg i rätt riktning när regeringen föreslår att kommunerna kan kräva att ungdomar under 25 år skall delta i av kommunen anordnade kompetenshöjande åtgärder. Men vi anser att denna möjlighet bör utsträckas och förtydligas redan i 6 §.
Socialtjänstens uppgifter och skyldigheter är omfattande och därför ställs ofta såväl socialnämnder som socialsekreterare inför en rad svåra problem. Den enskilde, som söker och behöver stöd och bistånd, skall mötas med respekt i enlighet med lagens portalparagraf. Vi anser att detta också måste innebära att socialnämnderna ges de förutsättningar som krävs för att utifrån olika metoder leva upp till målsättningen att ge ett adekvat stöd för den enskilde. Vi anser inte att den nuvarande socialtjänstlagen och inte heller de föreslagna förändringarna ger socialnämnderna denna rätt och möjlighet på ett sätt som är ändamålsenligt. Det behövs ytterligare alternativa metoder, och i detta sammanhang anser vi att möjligheten till s.k. villkorat bistånd skall anges.
I Socialtjänstkommittén avvisade en majoritet tanken på villkorat bistånd med motiveringen:"Frågan om villkorat bistånd är av komplex natur." Vi delar uppfattningen att denna fråga, liksom många andra frågor i social- tjänsten, är komplicerad. Detta får dock inte betyda att lagstiftaren frångår sitt ansvar. Socialnämnderna förfogar i dag inte över tillräckliga alternativa möjligheter i t.ex. rehabiliteringsarbetet. Nuvarande och även kommande lagstiftning innebär dessutom att man i vissa fall arbetar i en gråzon vid bedömningar mellan vad som är motiverat från rehabiliteringssynpunkt och vad som är lagligt möjligt. Utifrån nuvarande erfarenheter har det också kommit mycket klara önskemål från kommunalt håll när det gäller möjlig- heten att kunna ställa krav i vissa situationer. Detta torde också ligga helt i linje med det allmänna rättsmedvetandet på detta område.
Givetvis anser vi att frågan om motprestation inte bör tillämpas som en metod vid arbetslöshet. När det gäller arbetslöshet bör kravet vara att i första hand aktivt söka arbete. Vi anser dock att motprestationer kan vara motive- rade i andra sammanhang. Möjligheten till villkorat bistånd skall endast kunna tillämpas i de fall där en sådan åtgärd är motiverad som stöd vid rehabiliterings- och normaliseringsarbete. Detta kan t.ex. gälla arbetet med rehabiliteringsprogram vid missbruk.
Erfarenheten visar att det är otillfredsställande att möjligheten till mot- prestation inte är lagreglerad. Därför föreslår vi ett tillägg till 6 § med följande lydelse:
Socialnämnden har rätt att ställa skäligt krav på motprestation om det bedöms aktivt bidraga till att stärka den enskildes möjligheter att leva ett normalt liv.
7.2 Omhändertagande av barn
Det är bra att betydelsen av barnets åsikter klarare markeras i förslaget till förändring av socialtjänstlagen. Vi finner emellertid inte regeringens förslag tillräckliga. Det har vid flera tillfällen framkommit kritik mot socialtjänsten i anslutning till sådana omhändertaganden. Sådan kritik måste tas på allvar. Föräldrar och anhöriga har i många fall känt sig maktlösa och enskilda socialsekreterare har kritiserats för sitt sätt att handlägga ärenden. Vi anser att det är centralt att rättssäkerheten för den enskilda familjen förstärks. Det skall enligt vår uppfattning vara mycket starka skäl som föranleder socialtjänsten att rycka upp ett barn från sin hemmiljö. Detta måste samtidigt balanseras mot socialtjänstens uppgift att värna de barn som riskerar att fara illa, beroende på hemmiljön eller på grund av sitt eget beteende i form av t.ex. missbruk. En möjlighet som borde studeras är hur den gamla barnavårdslagen var konstruerad. Den utgick från att socialtjänsten inledningsvis i samarbete med den enskilda familjen skulle försöka arbeta fram en lösning. Först sedan detta inte visat sig möjligt genomfördes ett omhändertagande av barnet. Kritik kan vara naturlig i grannlaga ärenden, men vi anser att frågorna kring tvångsomhändertagande av barn måste bli föremål för en djupare analys. Regeringen bör enligt vår uppfattning tillkalla en utredning som skall se över nuvarande regler och föreslå nödvändiga ändringar.
7.3 Socialnämndens ansvar vid vård och fostran utanför hemmet
Av propositionen framgår att regeringen nu har tagit till sig den starka kritik som framförts från framför allt anhöriga men också från andra håll om att socialtjänsten inte skulle vara tillräckligt lyhörd för möjligheterna att vid familjehemsplacering se till att barn så långt möjligt placeras hos släktingar i stället för i främmande familjehem. I linje härmed föreslår regeringen att 22 § SoL får ett nytt tredje stycke med innebörden att vård utanför hemmet bör utformas så att den främjar barnets samhörighet med anhöriga och andra närstående. Detta är ett välkommet steg i riktning mot en starkare betoning av släktens och andra till familjen närstående personers betydelse för barnets fostran.
Enligt vår uppfattning går dock regeringen inte tillräckligt långt. En ny bestämmelse bör innehålla en tydligare markering av familjens, släktens eller andra närståendes betydelse för barnets uppväxt och fostran. Vi föreslår således att det i det nya tredje stycket till 22 § SoL tas in en bestämmelse i vilken det framgår att utgångspunkten skall vara att placering av barn utanför hemmet alltid skall ske hos släktingar eller andra närstående till familjen. Som framhålls i propositionen innebär inte en placering av barnet hos t.ex. barnets mor- eller farföräldrar någon absolut garanti för att barnet får god omvårdnad, men den positiva känslomässiga relation som oftast finns mellan nära släktingar är av större betydelse för barnets utveckling än t.ex. fostrares ålder, familjesammansättning eller andra mätbara faktorer. Enligt vår uppfattning är det också av stor vikt att t.ex. lagstiftning om en så pass känslig sak som placering av barn utanför hemmet utformas på ett sådant sätt att de som i första hand kommer att beröras av lagstiftningen inte skall behöva uppleva att lagstiftaren i onödan ifrågasätter deras förmåga att vara viktiga för barn som står dem nära. Utgångspunkten i det nya tredje stycket i 22 § SoL bör därför vara att kommunerna vid familjehemsplacering av barn som huvudregel har skäl att utgå från att barns fostran och vård utanför hemmet bäst tillgodoses av släktingar eller andra anhöriga som står barnet nära. Vårt förslag står dessutom i bättre samklang med de tankar som ligger bakom verksamheten med familjerådslag och som innebär att familjer tillsammans med släktingar och andra som ingår i familjens nätverk görs delaktiga i barnets utveckling och fostran. Även om det än så länge bara är fråga om en försöksverksamhet på ett fåtal platser i Sverige synes regeringen redan ha anammat idén med familjerådslag, vilket gläder oss som på olika sätt har försökt driva utvecklingen i denna riktning. För att regeringen inte skall framstå som inkonsekvent i sin uppfattning om familjens betydelse för barnets utveckling bör även den nya bestämmelsen i 22 § SoL utgå från att det är familjens släktingar och andra som ingår i familjens nätverk som i första hand är bäst lämpade att ta hand om familjens barn när barnet måste placeras utanför hemmet.
7.4 Uppmjukning av sekretessreglerna avseende samverkan mellan polis och socialtjänst
Regeringens förslag till ändringar i socialtjänstlagen måste enligt vår mening också ses i relation till sekretessfrågor rörande viktiga brottsförebyggande insatser mot ungdomar. Regeringen tangerar själv frågeställningen genom att lyfta fram förtjänsterna med den pågående försöksverksamheten med familjerådsslag. Som framgått ovan har vi drivit på utvecklingen av denna verksamhet som bör fortsätta och utvecklas vidare. Det nyzeeländska systemet med familjegruppskonferens har uppvisat mycket goda resultat av att engagera den unges föräldrar och andra närstående i arbetet med att tillrättaföra unga människor som börjat begå brott. Ett sätt att utveckla socialtjänstens och polisens brottsförebyggande arbete vad gäller insatser mot barn och ungdomar vore att mjuka upp sekretessreglerna. Det är sedan länge väl känt att nuvarande sekretessregler försvårar ett effektivt samarbete mellan polisen och socialtjänsten, något som har konstaterats av Brottsförebyggande rådet i en rapport från 1990, BRÅ:s utvärdering av ändringarna i lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare, av Ungdomsbrottskommittén i betänkandet Reaktioner mot ungdomsbrott, SOU 1993:35, samt i en utredningspromemoria från Justitiedepartementet, Sekretess vid samarbete mot ungdomsbrott och ekobrott, Ju 1994:E. Det sistnämnda utredningsarbetet resulterade i ett förslag till komplettering av 14 kap. 2 § sekretesslagen (SekrL). Lagförslaget, som alltså föreligger sedan 1994, innebär att 14 kap. 2 § SekrL kompletteras med ett nytt stycke som innebär att socialtjänst- sekretess inte skall hindra att uppgifter om ungdomar och deras närstående lämnas till polisen i vissa fall. Sådana uppgifter skall enligt förslaget få lämnas om det finns påtaglig risk att den unge skall begå brott och uppgifterna dessutom kan antas bidra till att förhindra brott.
Från moderat håll har vi upprepade gånger vänt oss till regeringen med uppmaningen att ta fasta på detta förslag. Något sådant initiativ från regeringen har emellertid hittills inte tagits. Inte heller i det nu aktuella lagstiftningsärendet, som ju också innehåller förslag till ändringar av sekretesslagen, tas frågan upp. Vi uppfattar detta som en påtaglig brist.
För oss moderater är uppgiften att minska ungdomsbrottsligheten och förhindra att unga människor fastnar i kriminalitet en bland de mest prioriterade. Mot denna bakgrund är det enligt vår mening nu hög tid att det förslag till komplettering av 14 kap. 2 § SekrL som redan finns skyndsamt leder till lagstiftning.
8 Enskild barnomsorg
Den borgerliga regeringen införde en lagstadgad skyldighet för kommunerna att erbjuda samma ekonomiska villkor för enskild barnomsorg som för kommunal. Kraven för att en enskild barnstuga skulle erhålla ekonomiskt stöd var detsamma som gällde för de kommunala daghemmen, dvs. krav på viss kvalitet och tillgänglighet för alla barn. Socialdemokraterna avskaffade denna valfrihet redan tre månader efter regeringsskiftet. I stället infördes en bestämmelse om att kommunen skulle avgöra om bidrag skulle utgå till enskild verksamhet. Detta innebär i praktiken att de enskilda förskolorna aldrig kan planera långsiktigt. Avtalen med kommunerna skrivs i allmänhet på ett år, vilket innebär att någon garanti för fortsatt verksamhet aldrig kan ges vare sig till föräldrarna eller till personalen. Det skapar osäkerhet och bidrar inte till att öka mångfalden.
Vi anser att det är viktigt att valfriheten byggs ut inom barnomsorgen och att den verksamhet som bedrivs i enskild regi garanteras samma villkor som den med offentlig huvudman. Därför menar vi att lagen åter skall ange att alternativ barnomsorg skall ges samma villkor som den offentliga. Social- tjänstlagens 18 § bör därför ändras till vad som gällde före den 1 janua- ri 1995.
9 Valfrihet för äldre skall lagstadgas
Erfarenheterna inom barnomsorgen visar att valfriheten varit positiv för såväl barnen och föräldrarna som för verksamheten. Valfriheten har inte heller visat sig bli dyrare. Det finns tvärtom flera exempel på att alternativen kunnat drivas till lägre kostnader.
Vi anser att det nu är dags att ge de äldre samma lagstadgade rätt till valfri- het vad gäller hemtjänst, dagverksamhet och särskilda boendeformer.
Socialtjänstens företrädare måste inom ramen för sin myndighetsutövning bedöma huruvida den sökande är berättigad till nämnda serviceinsatser, utifrån de bestämmelser som gäller inom respektive kommun eller enligt socialtjänstlagens biståndsbestämmelser. När behovet dokumenterats skall den enskilde enligt vårt förslag ha en lagstadgad rätt att välja på samma sätt som är möjligt inom barnomsorgen.
Äldrevårdens allmänna inriktning skall vara att de som så önskar så långt som möjligt erbjuds vård i det egna hemmet. Om vård på institution är nödvändig skall den ges vid små enheter nära hemorten eller där den äldre så önskar.
Ålderdomshemmen är den boendeform som passar bäst för många äldre med behov av tillsyn utan att behöva sjukvårdens resurser. Ett ålderdomshem prioriterar omsorgen och den sociala gemenskapen, medan ett sjukhem understryker vården på boendets bekostnad och är mer att likna vid sjukhusvård än ett äldreboende. Gruppboendet är en boendeform särskilt anpassad för den som lider av demenssjukdom.
Vi anser således att man i socialtjänstlagen bör renodla de olika boende- formerna och ge den enskilda människan valfrihet och inflytande i valet av boende och vårdform.
10 Tillsyn över enskild verksamhet
Beträffande tillsyn över enskild verksamhet för vilken det krävs tillstånd från länsstyrelsen så anser vi i likhet med Socialtjänstkommittén att det är just länsstyrelsen och inte kommunen som skall stå för den löpande tillsynen.
Socialtjänsten skall däremot vara rapporteringsskyldig om den får känne- dom om missförhållanden i sådan verksamhet. Enskild verksamhet inom angivna områden bedrivs som alternativ till motsvarande kommunal sådan. Det är därför inte tillfredsställande, som regeringen föreslår, att kommunens socialtjänst då skall stå för den löpande tillsynen av sådan verksamhet. Länsstyrelsen som redan i dag har tillsyn över den kommunala verksamheten måste betraktas som en mer neutral part i detta sammanhang.
Det bör ankomma på utskottet att utforma erforderlig lagtext.
11 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utgångspunkterna för socialtjänsten,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den enskildes ansvar,
3. att riksdagen avslår förslaget om en riksnorm i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen avslår förslaget att avgift till fackförening skall ingå i försörjningsstödet i enlighet med vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen beslutar att överklagande av socialbidrag endast skall kunna omfatta rätten till bidrag i enlighet med vad som anförts i motionen,
6. att riksdagen beslutar komplettera 6 § socialtjänstlagen med en formulering om villkorat bistånd i enlighet med vad som anförts i motionen,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning av rutinerna vid tvångsomhändertagande av barn,
8. att riksdagen beslutar ändra det nya tredje stycket till 22 § socialtjänstlagen i enlighet med vad som anförts i motionen,
9. att riksdagen beslutar ändra 14 kap. 2 § sekretesslagen i enlighet med vad som anförts i motionen,
10. att riksdagen beslutar att socialtjänstlagen kompletteras vad avser valfrihet för äldre i enlighet med vad som anförts i motionen,
11. att riksdagen beslutar att länsstyrelsen skall ha tillsynsansvaret för enskild verksamhet i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 3 april 1997
Carl Bildt (m)
Lars Tobisson (m)
Sonja Rembo (m)
Anders Björck (m)
Knut Billing (m)
Birger Hagård (m)
Gun Hellsvik (m)
Gullan Lindblad (m)
Bo Lundgren (m)
Inger René (m)
Karl-Gösta Svenson (m)
Per Unckel (m)
Per Westerberg (m)