Respekt för individen - från vaggan till graven
Alla människors lika rätt och värde är grunden för Centerpartiets politik. Människor har olika förutsättningar och behov och insatserna för de äldre måste utgå från detta. De äldres rätt till integritet och personliga önskemål skall genomsyra samhällets syn på de äldre och deras behov av t.ex. vård och omsorg. Människovärdet är lika stort från vaggan till graven.
Gränsen för uppnådd pensionsålder får inte betraktas som en definitiv gräns för deltagande i samhällslivet. De äldre har ofta goda förutsättningar för att under många år aktivt delta i politik och samhällsliv. Erfarenhets- utbyte mellan yngre och äldre är till stor nytta för samhällets utveckling. Många äldre kan också göra stora insatser i samhället för barns och ung- domars uppfostran.
Politiken för de äldre kan inte utgå från att alla är lika. De äldre ska ges möjlighet att välja formerna för äldreomsorgen. Det måste skapas verkliga möjligheter att kunna påverka sin eller sina anhörigas omsorg samt hur och var man vill bo när behovet av daglig omvårdnad krävs. Äldrevården måste bedrivas utifrån en helhetssyn där man sätter individen i centrum och så långt som möjligt respekterar och förverkligar dennes behov.
En god välfärd uppnås bäst i ett samhälle där människor har meningsfulla uppgifter, där alla behövs. Finmaskiga sociala nätverk och lokal samverkan för gemensamma angelägenheter utgör grunden för den sociala tryggheten. I lokalsamhället samverkar yngre och äldre. De löser gemensamma problem i grannskapet, visar öppenhet och solidaritet oberoende av ålder och andra förutsättningar. Det innebär också att stadsdelar, förorter och samhällen skall planeras så att människor ur olika åldersgrupper kan träffas.
De som nu pensioneras har helt andra ekonomiska förutsättningar än de som trädde in i pensionärslivet för tio, femton år sedan. Det gör att de ekonomiska förutsättningarna är mycket skiftande inom pensionärskollek- tivet. Det måste beaktas i de politiska besluten. Den här motionen behandlar i första hand samhällets service till de äldre, som är i behov av vård och omsorg.
Nya krav på äldrevården
Andelen äldre i Sverige ökar. Idag är cirka en och halv miljon av Sveriges innevånare ålderspensionärer. Dagens sjuttioåringar är friskare än för tio år sedan. Men sjukligheten ökar med stigande ålder. Cirka 38 % (34 miljarder kronor) av landstingets totala sjukvårdskostnader tas i anspråk av de som är 65 år eller äldre.
Äldreomsorgen står inför stora utmaningar. Socialstyrelsen har gjort beräkningar som visar, att om äldreomsorgen skall behålla 1993 års servicenivå år 2010, krävs ett resurstillskott på 23 % eller 11-13 miljarder kronor. Om kommunerna skall klara sina åtaganden gentemot medborgarna, med en oförändrad servicenivå, krävs antingen en omprioritering av resurser mellan olika kommunala verksamheter eller att de skaffar sig ökade intäkter på annat sätt. Vi tror inte att det enbart med skattemedel är möjligt att täcka det kommande resursbehovet. Det krävs därför en fortsatt utveckling av resursutnyttjandet.
Invandrarna utgör en allt större andel av pensionärerna. Även detta ställer nya krav på äldrevården. Det kommer att krävas ökade språkkunskaper bland vårdpersonalen samt kunskap om andra kulturer. Detta ställer krav på utbildningen och det är viktigt att personal med olika kulturell bakgrund rekryteras.
Ett stort antal äldre människor lever ett liv i tystnad utan vänner eller släktingar. Ensamheten kan leda till högre sjuklighet. Frivilligorganisa- tionerna, t.ex. pensionärsorganisationerna, kyrkan och Röda korset gör stora insatser för att bryta ensamheten för många äldre. Frivilligorganisationernas insatser kan komma att få än större betydelse inom äldreomsorgen i fram- tiden.
De nya förutsättningarna för äldrevården kommer att ställa stora krav på kommunerna. Den ökande andelen äldre gör att det krävs nya lösningar för att bibehålla och förbättra omsorgen inom äldrevårdens område.
ÄDEL-reformen
Formerna för äldreomsorg har förändrats under efterkrigstiden. Före 1950-talet bestod den offentliga äldreomsorgen främst av ålderdomshem. 1950 vårdades ca 40.000 åldringar på institutioner. Endast ett fåtal fick hjälp i hemmen. Under de följande årtiondena ökade institutionsvården, främst genom den medicinskt inriktade vården vid sjukhem och långvårdssjukhus. Institutionsvården var som mest omfattande i mitten av 1970-talet.
Hela sektorn av vård och omsorg har genomgått stora omstruktureringar. Den största och viktigaste reformen för de äldre var ÄDEL-reformen. Den påbörjades den 1 januari 1992. ÄDEL-reformen innebar att ansvaret för de äldres boende helt fördes över till kommunerna, vilket innebar att de fick ett samlat ansvar för långvarig service, vård och omsorg gentemot äldre och handikappade.
Socialstyrelsen har utvärderat reformen och kommit fram till att det finns en rad brister men pekar också på att den givit en rad positiva effekter för äldre.
En av de positiva effekterna är minskade väntetider när patienterna är medicinskt färdigbehandlade. Före reformens tillkomst tvingades patienterna ofta ligga och vänta i akutsjukvårdens korridorer, trots att de var medicinskt färdigbehandlade. I och med ÄDEL-reformen fick kommunerna betalnings- ansvar för dessa patienter inom akutsjukvården och geriatriken. Kommuner- na blev skyldiga att svara för kostnaderna för fortsatt sjukhusvård, om de inte kunde tillgodose patienternas behov av boende, service och vård. Redan 1992 minskade antalet medicinskt färdigbehandlade drastiskt inom somatisk akutsjukvård och geriatrik.
Tack vara stimulansbidrag i samband med ÄDEL-reformen har antalet äldrebostäder ökat väsentligt, inte minst för gruppen dementa, som tidigare varit en ganska eftersatt grupp. Socialstyrelsen räknar med att ca 20.000 äldrebostäder har tillkommit.
Socialstyrelsen pekar i sin rapport på några återstående problem när det gäller de medicinska insatserna, hjälpmedelsförsörjningen, de sociala insatserna och kompetensfrågor för personalen:
Medicinska insatser
ÄDEL-reformen har i en del fall resulterat i ett byte av vårdkultur. Tidigare var huvudmannaskapet tydligare - landstingen hade ansvaret för vården och kommunerna skötte omsorgen. Tidigare följde läkarna hälsotillståndet, uppfattade sjukdomssignaler och kunde ombesörja vård. Idag är det i huvudsak omsorgspersonal som skall bedöma om medicinsk behandling behövs.
Möjligheten att välja sin egen husläkare har i mångt och mycket varit positiv men reformen har skapat problem och osäkerhet för de svårt sjuka inom det särskilda boendet. Inte minst har införandet av patientavgift för läkarbesök hos den sjuke i särskilt boende skapat problem. Systemet med per capita-ersättning har också medfört problem genom att patienterna i det särskilda boendet kräver hembesök och inte sällan behöver lång tid för kontakt med läkaren. Det går inte att utesluta att ersättningssystemet har verkat återhållande på ambitionen i den uppsökande verksamheten från husläkarens sida, vilket gjort att den kontinuerliga läkarkontakten blivit lidande.
Husläkarreformen gav de äldre möjlighet att behålla sin läkare även sedan de flyttat till särskilt boende men det innebar samtidigt att många olika läkare har ansvar på samma institution. Läkarnas åtagande gentemot den äldre bör inte enbart innebära en konsultativ uppgift eller en enstaka vårdinsats utan ett fortlöpande ansvar för den enskildes medicinska vård. I detta ansvar ingår också att delta i vårdplanering samt handledning av annan vård- och omsorgspersonal. Detta försvåras när varje boende har sin egen läkare.
ÄDEL-reformen ersatte i viss mån gamla gränsdragningsproblem mellan kommunerna och landstingen med nya. Centerpartiet påtalade detta problem inför beslutet om ÄDEL-reformen. Eventuella förändringar i vårdorgani- sationen får inte skapa nya gränser. Äldreomsorgen måste utgå från de äldres behov av vård och omsorg. Perspektivet måste vara den enskildes behov och säkerhet och inte administrativa gränser. Vi utvecklar detta i vår motion om hälso- och sjukvården.
Den minskade medicinska insatsen och kompetensen i särskilda boende- former bör ses över. Vi anser det angeläget med regelbunden läkartillsyn av äldre i särskilda boendeformer. Detta bör ges regeringen till känna.
Hjälpmedel
Hjälpmedel har stor betydelse för rehabiliteringen och kan för den enskildes livssituation vara avgörande för att kompensera en funktionsnedsättning. Rätt insatta och utprovade hjälpmedel har en stor betydelse för många äldres välfärd.
ÄDEL-reformen innebar att kommuner och landsting själva fick komma överens om hur hjälpmedelsverksamheten skulle organiseras och hur ansvaret fördelades dem emellan. Gränserna mellan enklare och mer avancerade hjälpmedel kan tolkas på många sätt. En helhetssyn och samlad bedömning av den enskildes behov försvåras av splittringen i ansvarsfördel- ningen och kan leda till att nödvändiga insatser inte blir av. Landstings- förbundets och Kommunförbundets styrelser har kommit överens om att ställa sig bakom de förslag som förts fram i LOKAH-utredningen, som innebär att den enskilde skall ha ansvar för att anskaffa och betala enkla hjälpmedel. Det är betydelsefullt för rehabilitering och välbefinnande att tillgången till, anskaffandet av och kostnaden för hjälpmedel inte blir oöverstigliga.
Brister i de sociala insatserna
Före ÄDEL-reformen uppfattades ofta "långvården" som en dålig och medikaliserad äldrevård med trista flerbäddsrum, som inte gav patienter och närstående tillfälle till avskildhet och privatliv. Genom att kommunalisera sjukhemmen skulle man utveckla denna verksamhet till ett äldreboende med ett mer socialt än medicinskt präglat innehåll, med trivsel och hemkänsla.
Antalet bostäder för det särskilda boendet har ökat betydligt. Men när det gäller ombyggnation av de gamla sjukhemmen har utvecklingen inte gått i önskad riktning. Miljön är i huvudsak fysiskt bra, även om många gamla fortfarande saknar en privat sfär.
De sociala ambitionerna att stimulera de äldre, som bor i det särskilda boendet, är eftersatt. Dagverksamheten är inte tillräckligt stimulerande. Många har en ganska innehållslös vardag och får sällan hjälp med att komma ut. Att få hjälp med att förbättra eller åtminstone vidmakthålla sin funktions- förmåga är en viktig aspekt av värdigt innehåll i vardagen. Men eftersom vårdplaneringen ofta är bristfällig, uppmärksammas inte den enskildes behov och möjligheter till rehabilitering i tillräcklig utsträckning. En god äldreomsorg förutsätter en meningsfull vardag för de boende inom det särskilda boendet.
Kompetensfrågor för äldrevårdens personal
Genom ÄDEL-reformen och det utökade hälso- och sjukvårdsansvaret förändrades den kommunala äldreomsorgen på ett radikalt sätt. Kommunerna har fått ansvaret för merparten av den långvariga sjukvården, som innebär mer av personlig omvårdnad, tillsyn och kvalificerad sjukvård.
Kommunerna har nyrekryterat medicinskt utbildad personal och satsat på kompetenshöjande utbildning för vårdbiträden, så att fler fått underskö- terskekompetens. De kompetenshöjande åtgärderna har varit viktiga men är inte tillräckliga för att nå ÄDEL-reformens mål att integrera medicinskt och socialt arbete och förbättra vårdtagarens livskvalitet. I den framtida äldre- omsorgen kommer kompetensutveckling att vara en viktig fråga. Det finns ett behov av att förändra grund- och specialutbildningar i den del av vårdsektorn som berör äldrevård och äldresjukvård. Initiativ bör tas för att förnya kursplaner för utbildningarna inom denna del av vårdsektorn. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemsjukvården
Hemsjukvård blir allt vanligare. För många människor är det betydelsefullt och känns tryggt att få sitt behov av vård tillgodosett i hemmet, istället för på ett sjukhem. Det ger också möjlighet för åldringen att vara hemma tillsammans med sin maka/make. Hemsjukvårdens insatser varierar från enklare åtgärder, som kan skötas av ett vårdbiträde, till mer specifik omvårdnad som kräver sjuksköterskekompetens eller läkarmedverkan.
Drygt hälften av landets kommuner har övertagit ansvaret för hemsjuk- vården och omsorgen i dess helhet. Centerpartiet anser att ett sammanhållet huvudmannaskap för hemsjukvården är att föredra. Det ger en bättre kontinuitet när samma personer svarar för vårdinsatserna. Samverkans- strukturen blir mer välutvecklad vid ett sammanhållet huvudmannaskap. Det gäller såväl inom hemtjänsten och hemsjukvården som i förhållande till sjukhuset. Samverkansstrukturen ger också bättre förutsättningar för att utveckla den individuella vård- och omsorgsplaneringen. Vårdtagaren upplever en högre grad av delaktighet och kan påverka hjälpinsatserna, särskilt när det gäller sjukvårdsinsatser.
Hemtjänsten
I takt med att de äldre blir allt fler och kommunernas ekonomi har försämrats, har hemtjänsten mer och mer övergått från att vara allmän service till de äldre, till att ge omvårdnad i hemmen. Socialtjänsten är idag mycket mer restriktiv när den beviljar hemtjänst. Under sextio- och sjuttiotalen räckte det att man var gammal och hade svårt att klara hemarbetet för att få hemhjälp. Idag är biståndsbedömningen mycket striktare. Socialtjänstens formulering om kommunernas ansvar att ge hjälp, om "behovet inte kan tillgodoses på annat sätt", tolkas mycket striktare idag än tidigare. Det är i princip bara de, som är i direkt behov av vård, som beviljas hemtjänst. Det finns också ojämlikheter i fördelningen av hemtjänsten. Högre utbildade och högre tjänstemän får hemhjälp i större utsträckning än vad lågutbildade och arbetare får, enligt Ädelutvärderingen 1994:17. I socialtjänstlagen framgår inte vilka skyldigheter som åvilar kommunerna och vad hemtjänsten skall innehålla. Socialtjänstlagen bör i detta avseende förtydligas.
Kvinnors behov bedöms annorlunda än mäns för att erhålla hemtjänst. Det är sannolikt så att kvinnor anses klara mer själva än vad män gör och att kvinnor därmed får mindre hjälp än män, trots att behoven är lika stora. Välfärdsprojektets redovisning (nr 5) över hemtjänsten i Sverige pekar i denna riktning. Den konstaterar att kvinnor får mindre hjälp från hem- tjänsten, sett i relation till deras levnadssituation. Fördelningen av beviljad hemtjänst bör, med utgångspunkt från vad som här redovisats, analyseras. Detta bör ges regeringen till känna.
Det ställs stora krav på personalen inom hemtjänsten. De utför ofta ett arbete under stor tidspress samtidigt som det ofta är ensamt. Vårdbiträdets arbete har i många fall blivit styrt av detaljerade arbetsscheman, målformu- leringar och förhållningsregler, när arbetet koncentrerats till de allra mest nödvändiga uppgifterna. Även för hjälpmottagaren är det stressande när uppgifterna skall göras under tidspress och det finns alltför lite utrymme för egna önskemål. Pressen och osäkerheten ökar desutom om hjälpmottagaren möter nya vårdbiträden varje gång. Det är viktigt att arbetet inom hemtjänsten organiseras så att samma vårdare träffar den äldre.
Personalen inom äldrevården har ofta inte tid med att göra en social insats för de äldre. Tiden räcker inte till för att prata, trösta eller hålla en hand. De som är ensamstående och beroende av hemtjänst får bara den absolut nödvändiga vården tillgodosedd. Den sociala omvårdnaden beräknas man klara på annat sätt. Den av riksdagen beslutade jobbgarantin för personer som är 55 år eller äldre, kan bli ett betydelsefullt tillskott inom äldrevården. Dessa personer kan göra en viktig social insats för de äldre inom hemtjänsten och i det särskilda boendet.
En hemservicecheck för äldre
Hemtjänst beviljas mycket striktare än på sjuttiotalet. Idag beviljas hemtjänst efter vårdbehov. Många äldre, som inte erhåller hemtjänst, är ändå i behov av annan service. Äldre vill kanske ha hjälp med att putsa fönster, klippa gräset eller handla, arbetsuppgifter, som för många äldre är alltför arbetskrävande. De äldres behov av vardaglig service skulle kunna tillgodoses genom att staten, med arbetsmarknadsmedel, stimulerar tjänstesektorn för äldre. Vi anser att ett system med hemservicecheckar för pensionärer bör införas.
Checksystemet bör utformas så att den som anser sig behöva hjälp med praktiskt hushållsarbete och enklare tjänster ska kunna köpa checken på posten eller i affären. Hemservicechecken kan sedan användas till att köpa service från en godkänd firma. Genom att tjänstesektorn subventioneras på detta sätt minimeras risken med att oseriösa företag utnyttjar denna marknad.
Regeringen avviserade i sysselsättningspropositionen (1995/96:22) att låta se över reglerna för anlitande av tjänster och analysera vilken roll privat- personers köp av tjänster har för samhällsekonomin. I uppdraget kommer också att ligga att ge förslag till regeländringar som skulle stimulera utbud av och efterfrågan på tjänster. Centerpartiet, som står bakom propositionen, anser att i uppdraget bör också ingå att titta på de äldres behov av ett förmånssystem för hemservice. Detta bör ges regeringen till känna.
Mångfald och valfrihet
De äldre måste ges rätt att själva välja var de vill bo. Många föredrar att så länge som möjligt bo kvar i det egna hemmet, där miljön är invand och känns trygg. Andra behöver mer vård och omsorg eller vill bryta ensamheten.
Inom barnomsorgen kan föräldrarna välja formerna för barnomsorgen. Erfarenheterna visar att valfriheten varit positiv för såväl barn och föräldrar som för verksamheten. Valfriheten har inte blivit dyrare utan tvärtom finns flera exempel som visar att alternativen kunnat drivas till lägre kostnad.
Centerpartiet anser att de äldre skall ges samma lagstadgade rätt till valfrihet för hemtjänst, dagverksamhet och särskilda boendeformer som finns inom barnomsorgen. Socialtjänstens företrädare måste inom ramen för sin myndighetsutövning bedöma huruvida den sökande är berättigad till serviceinsatser, utifrån de bestämmelser som gäller inom respektive kommun eller enligt socialtjänstlagens biståndsbestämmelser. När behovet dokumen- terats, skall den enskilde själv enligt vårt förslag ha lagstadgad rätt att, inom ramen för tilldelade resurser, få välja vårdgivare på samma sätt som nu sker inom barnomsorgen. Den kommunala ekonomiska ersättningen kan grundas på liknande princip. Vi är medvetna om att förutsättningarna för valfriheten är att det finns alternativ att tillgå, men vi anser att alternativen kommer att öka, om rätten att välja lagregleras. Detta bör ges regeringen till känna.
Det förekommer fortfarande att de äldreboende inte får ett eget rum eller ens en privat sfär. Kommunerna försöker att bygga bort detta problem. Ett annat problem är att gifta och sambor inte alltid bereds möjlighet att dela rum i äldrevården. Det är inte rimligt att människor, som levt stora delar av sitt liv tillsammans, skall tvingas att bo i separata salar under sina sista levnadsår. Centerpartiet anser att makar och sambor skall ha rätt att bo tillsammans, om de så önskar, även inom äldrevården. Riksdagen bör ge regeringen detta till känna.
Taxor
Äldrevårdstaxorna varierar i landet. Varje kommun har skapat sin egen modell. Taxorna sätts oftast i förhållande till bostadstillägget för pensionärer. I några kommuner förekommer det, att taxornas utformning innebär orimligheter när makar har olika höga pensioner. En orimlighet är t.ex. om en make/maka med hög pension läggs in på sjukhem medan den andra parten med låg pension bor kvar hemma. Då beräknas sjukhemstaxan i förhållande till den ene partnerns inkomst, i det här fallet den med hög inkomst. Detta leder till att den sammanlagda sjukhemstaxan och hyran blir orimligt hög. Taxorna uppmärksammades i samband med utvärderingen av ÄDEL-reformen. En ny kartläggning av kommunernas taxesättning visar på fortsatt stora skillnader och orättvisor för den enskilde vårdtagaren. Taxorna bör utformas så att en kvarboende inte av ekonomiska skäl skall tvingas att byta bostad då make/maka vårdas på sjukhem.
Rätt att flytta
Många äldre vill ha sina anhöriga på nära håll. Det ger trygghet. För anhöriga innebär det ofta stor oro att inte kunna besöka sina åldrande föräldrar eller ge dem stöd och hjälp under deras sista år i livet.
I samband med ÄDEL-reformens införande diskuterades att införa en laglig skyldighet för kommunerna att bereda plats inom äldreomsorgen för pensionärer, som vill flytta till kommunen. Kommunerna gjorde då en överenskommelse om att äldre, som är i behov av omsorg, skall ha rätt att flytta till annan kommun. Lagstiftning ansågs därmed onödig. Det förekommer, trots denna överenskommelse, att vissa kommuner vägrar låta äldre vårdbehövande personer flytta till kommunen. En lagstiftning bör återigen aktualiseras eftersom kommunerna uppenbarligen inte har fullföljt det löfte de gav i samband med ÄDEL-reformens införande. Detta bör ges regeringen till känna.
Anhörigvården
Det ställs allt större krav på de anhöriga, när kommunerna blir striktare i sin biståndsbedömning. En stor del av omvårdnaden sköts av döttrar, ofta mycket krävande insatser, som skall kombineras med ordinarie förvärvsarbete. En tredjedel av alla hjälpbehövande äldre får hjälp av hemmavarande maka/make. Insatserna för anhöriga är mycket betydelsefulla för samhället som helhet. Det kan för de anhöriga vara ett mycket krävande arbete. Framförallt kan oron för att inte räcka till och ge tillräcklig omvårdnad och stöd vara mycket pressande.
Det krävs att man mer målmedvetet arbetar för att anhöriga skall få delaktighet i vården. Den "tysta omsorgen", som de anhöriga står för, har stor betydelse för de äldres sociala välbefinnande och livskvalitet. Anhöriga, som vårdar i hemmet, gör mycket stora insatser för samhället. Det är viktigt att uppmärksamma insatserna och jobbet de gör. I budgetpropositionen föreslår regeringen ett tidsbegränsat statligt utvecklings- och stimulansbidrag för att utveckla metoder och former för stöd till anhöriga. Centerpartiet vill gå längre. Centerpartiet stödjer förslaget i Socialtjänstkommitténs betänkande (SOU 1994:139) om ett lagstadgat stöd till anhöriga. Vi utgår från att regeringen i den kommande propositionen om en ny socialtjänstlag presenterar ett sådant förslag.
Frivilligverksamheten
Ett kännetecken för ett välfärdssamhälle är medmänsklighet. Frivilliga insatser för människor, som är i behov av stöd och hjälp, visar på att människor bryr sig om sin omgivning. Under senare år har allt fler frivilliga organisationer för stöd och hjälp vuxit fram. Det är t.ex. yngre pensionärer, som hjälper äldre att handla eller ta en promenad. Dessa insatser är för välfärdssamhället mycket betydelsefulla och stimulerande för den enskilde att få visa omtanke. Många organisationer gör en betydande insats för äldre och ensamma. Kyrkans, Röda korsets och pensionärsorganisationernas insatser är mycket betydelsefulla för de enskilda individerna och för samhället i stort.
Frivilliginsatserna inom äldreomsorgen kommer säkert att vara en begränsad men betydelsefull del av äldreomsorgen även i framtiden. För många nyblivna pensionärer med relativt många år framför sig, innan ålderskrämporna börjar göra sig gällande, kan det bidra till ökad livskvalitet om man kan fylla tiden med kontaktverksamhet med gamla och ensamma inom äldreomsorgen. Det är andra skäl än ekonomiska som gör det angeläget att stimulera frivilligverksamheten inom äldreomsorgen. Därför bör formerna för samverkan mellan offentlig och ideell sektor utvecklas. Frivillig- verksamheten bör stödjas via de organisationer, som verkar inom området. Detta bör ges regeringen till känna.
Vård i livets slutskede
Det är viktigt att skapa goda förutsättningar för ett tryggt och människovärdigt omhändertagande i livets slutskede, i en känd miljö, nära anhöriga och vänner. Många kommuner har satsat på att skapa bättre betingelser för en god terminalvård. Andra kommuner kämpar för att åstadkomma resurser, kompetens, fysisk miljö och en organisation, som möjliggör ett bättre omhändertagande av döende personer. I vissa kommuner saknas både resurser och de kunskaper som krävs. Detta skapar irritation och frustration, speciellt om det förstärks med bristande samarbete mellan kommun och landsting. Centerpartiet anser, att insatserna bör öka för att förbättra kunskaperna om vård i livets slutskede. Brister i ansvarsfördelningen mellan kommuner och landsting måste avhjälpas.
Vård i livets slutskede måste bygga på att patientens önskemål står i centrum och de anhörigas behov beaktas. Hospicevården har denna utgångspunkt. Den ger en god omvårdnad för att lindra oro och smärta och ger en kvalificerad hjälp i en hemliknande miljö för att dämpa ångest hos patienten och anhöriga. Hospiceverksamhet växer i Sverige. Hospiceverk- samhetens vårdfilosofi kan ge viktiga influenser till den offentliga sjukvården.
De ekonomiska förutsättningarna för äldre
Av rapporten "Pensionärerna och den ekonomiska krisen" framgår bl.a. att vid början av 1990-talet hade pensionärerna i genomsnitt en ekonomisk standard som motsvarade ca 80 % av standarden för löntagarhushåll. Fram till 1996 beräknas denna andel ha ökat till 93 %. Ålderspensionärer beräknas 1996 ha 5-10 % högre standard än barnfamiljer och upp till 25 % högre standard än ensamföräldrar. För enskilda pensionärer har den ekonomiska standarden minskat med i genomsnitt ca 2,5 % mellan åren 1993 och 1996 som följd av främst höjda skatter och reducerad höjning av basbeloppet. De sammantagna direkta effekterna av dessa förändringar är något lindrigare för ålderspensionärer än för den övriga befolkningen och lindrigare för pensionärer med enbart grundpension än för ATP-pensionärer. Den långsiktiga förbättringen för pensionärsgruppen beror på att allt fler som går i pension har full ATP. Däremot har avgiftshöjningar inneburit en sämre ekonomisk situation, främst för pensionärer med låg inkomst.
I den ekonomiska situation som råder i Sverige har alla fått kännas vid nedskärningarna. Centerpartiets utgångspunkt har hela tiden varit att de som har de snävaste ekonomiska ramarna skall drabbas minst. Därför har vi bl.a. kompenserat förändringarna i folkpensionen med höjning av pensionstill- skottet.
Förändringarna i änkepensionerna innebär en inkomstprövning av folkpen- sionen, vilket gör att de med låg eller ingen egen inkomst inte berörs. ATP- delen påverkas ej. Centerpartiet accepterar denna, eftersom den utgår från att de med lägst inkomst skyddas.
Det finns en bred politisk överenskommelse om ett nytt pensionssystem. Det nya ålderspensionssystemet innebär, att man sammanför folkpension, pensionstillskott och ATP till en gemensam ålderspension med en hög grundpension, liknande Centerpartiets grundtrygghetsmodell. Det är viktigt, att trygghetssystemen bygger på stabila spelregler. För pensionssystemet som är det mest omfattande av alla, är det mycket viktigt med stabilitet. Centerpartiet anser att pensionsreformen måste fullföljas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om medicinska insatser inom äldreomsorgen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kompetensfrågor för äldrevårdens personal,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hemtjänsten,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hemservicecheck för äldre,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om mångfald och valfrihet,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätten att bo tillsammans,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätten att flytta,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anhörigvården,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om frivilligverksamheten,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vård i livets slutskede.
Stockholm den 6 oktober 1996
Olof Johansson (c)
Per-Ola Eriksson (c) Helena Nilsson (c) Agne Hansson (c) Andreas Carlgren (c) Karin Starrin (c) Elving Andersson (c) Marianne Andersson (c)