Handikappade och utvecklingsstörda kan utsättas för kränkande behandlingar i samband med t.ex. restaurangbesök utan att kunna hävda sin rätt.
Inledningsvis bör det nämnas att det synes mycket rimligt att i lag jämställa de handikappades situation med diskriminering av kön, hudfärg eller etnisk tillhörighet.
Under de senaste åren har förslag lämnats på förändringar, och i 1989 års handikapputredning lämnades förslag till åtgärder samt visades på behov av regleringar på området.
Det torde vara känt att handikapprörelsen står bakom dessa krav.
I andra länder har det antagits lagförslag på området till gagn för de handikappade och utvecklingsstörda.
Olika grupper i samhället har krävt att bli likaberättigade med andra grupper vad avser rätten till rösträtt, utbildning, arbete, äktenskap osv.
Det handlar om mångårig kvinnokamp för t.ex. rösträtten, till idag för invandrarens rätt till hemspråkslära eller homosexuellas tillgodosedda krav på äktenskapsliknande relation.
Detta har 1900-talets lagstiftare klarat av. Däremot finns det grupper som inte bara moraliskt utan även etiskt diskrimineras, som ibland mer eller mindre aktivt utsätts för diskriminering.
En diskriminering som många gånger utgörs av en i grund och botten oförstående behandling, rädsla och fördomar för det okända och främmande.
Det är inte ovanligt idag att näringsidkare nekar tillträde för personer med olika slag av funktionshinder.
De kan göra detta med vetskapen att de inte riskerar någon form av åläggande, böter eller annan påföljd.
Det finns goda exempel också, ett sådant var ett TV-inslag där restaurang- ägaren hade menyn i form av punktskrift för de gäster som så önskade.
Allmänna utrymmen inkluderar vitt skilda verksamheter som har med handel, försäljning, transporter och kommunikationer att göra.
Allmänna utrymmen kan t.ex. vara restauranger, hotell, biografer, teatrar, affärer, advokatkontor, föreläsningssalar m.m.
För ett samhälle som vårt är det mycket rimligt med den människosynen att alla skall behandlas lika. Det kan inte bara vara vid in- och utgång av livet vi skall vara lika.
För att ytterligare belysa sakfrågan kan det också övervägas att tillsätta en utredning med syftet att förelägga lagförslag på området.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om diskriminering av funktionshindrade.
Stockholm den 2 oktober 1996
Ronny Olander (s)