- Det är som att vara asylsökande i sitt eget land, säger sonen till en 82-årig sjukhemsboende kvinna, som önskar flytta närmare sin son men blivit förvägrad detta av kommunledningen i den nya staden. Det borde vara en självklarhet att den valfrihet när det gäller bostadsort som omfattar alla oss andra i samhället, antingen vi är friska eller sjuka, också skulle gälla våra gamla. Det finns få saker på äldre dar som är så viktiga som närheten till dem man håller av. Det kan inte vara kommunernas sak att bestämma var en människa skall tillbringa sin ålderdom.
Det finns genom Svenska Kommunförbundet en överenskommelse mellan kommunerna om denna rätt. Det har dock visat sig att denna överens- kommelse inte alltid fungerar. Ibland är orsaken av ekonomisk natur. Men det finns även fall, som det ovan nämnda, där hemkommunen erbjudit sig att stå för kostnaderna, men där den nya kommunens socialnämnd trots detta sagt nej. Vi anser detta vara helt oacceptabelt.
Denna fråga handlar ytterst om självbestämmande och människovärde - även för den som är mycket gammal och sjuk. Det är nu nödvändigt att skyndsamt fatta beslut som ytterligare understryker kommunernas skyldighet att ta emot även en gammal vårdbehövande människa, som vill flytta för att exempelvis komma närmare barn och barnbarn. Vi anser att denna rätt för äldre skall skrivas in i den nya socialtjänstlagen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att äldres rätt att flytta mellan kommuner skall skrivas in i socialtjänstlagen.
Stockholm den 27 september 1996
My Persson (m) Inger René (m)