Angående krav på remiss för sjukgymnastikbehandling i primärvård
I samband med riksdagsbehandlingen av proposition 1994/95:195, Primärvård, privata vårdgivare m.m., hade socialutskottet att behandla ett antal motioner med anledning av regeringens förslag att respektive landsting gavs rätt att besluta om krav på remiss. Regeringens skäl till förslaget var att samma förutsättningar ska gälla oavsett driftsform och att avvägningarna mellan de för- respektive nackdelar som finns med ett remisskrav bäst avgörs lokalt av landstinget. Bara om remiss krävs inom landstingets egen organisation ska behandling hos privatpraktiserande sjukgymnast vara underkastad samma krav. Kravet på likställighet i villkoren kan ses som ett led i strävan efter konkurrensneutralitet.
I en tidigare motion har jag med anledning av detta framfört följande: Om konsekvenserna av de i propositionen föreslagna förändringarna visar sig motverka syftet att resurser ges för sjukgymnastisk behandling som är föranledd av skada eller sjukdom, bör regeringen överväga behovet av eventuella åtgärder.
Vi vet nu att de flesta landsting mycket snabbt under hösten 1995 fattade beslut om att införa remiss från och med den 1 januari 1996. Inte i något fall känner jag till att detta beslut föregicks av en sådan avvägning av för- och nackdelar som regeringen förutsatt i sin proposition. Det är lätt att få känslan av att de förändrade villkoren för den egna driften beslutades mer eller mindre "i panik" utifrån de villkor man ansåg att den privatpraktiserande sjukgymnasten skulle ha. I de fyra landsting som avstod från att införa ett generellt remisskrav för sjukgymnastbehandling i primärvård gjordes dock den avvägning regeringen förutsatte. Där höll landstingen därför fast vid principen om lägsta effektiva omhändertagandenivå.
Av den nu föreliggande propositionen framgår att regeringens mål om likställighet oavsett driftsform inte uppfyllts. Den remitterande primär- vårdsläkaren och sjukgymnaster på primärvårdsnivån har alla verksamheter som belastar samma budget. Om däremot primärvårdsläkaren remitterar till specialistläkare eller skriver ut recept överförs vårdkostnaden till en annan budget. Det är förmodligen den viktigaste förklaringen till att inte samma effekter av remisskravet ännu kunnat beläggas på specialistläkarnivån.
Jag är därför bekymrad över att åtgärder bara föreslås i läkarlagen. Det är bra att patientens ställning stärks och att tillgängligheten till de tre föreslagna läkarspecialiteterna markeras. Med tanke på det sätt remisskravet infördes och de resultat regeringen redovisar under avsnitt 5.3.2 finns dock enligt min mening skäl att även markera tillgängligheten till sjukgymnastik.
Det är alltid så att högutbildade, resursstarka personer har större möjlighet att hävda sin rätt gentemot doktorn, alternativt betala sig fram till vård. Patienten kan få sin remiss av en specialistläkare och kringgår på det sättet primärvårdsläkarens roll som "gatekeeper". Det förutsätter naturligtvis viss kunskap och ekonomiska resurser eftersom det besöket i de flesta landsting är väsentligt dyrare. Risken är uppenbar att den ordning som införts i 22 lands- ting hindrar de resurssvaga i samhället att få en tidigt insatt rehabilitering.
En effektiv sjukvård måste ha möjlighet att organisera sin verksamhet efter principen om lägsta effektiva omhändertagandenivå. I annat fall får vi ett dåligt resursutnyttjande, onödiga sjukskrivningar och onödig läkemedels- konsumtion.
I de flesta landsting har man inte bara i all hast beslutat om att införa remiss utan även beslutat om detaljerade remissregler. Dessa är i regel framtagna av tjänstemän i landstingen, som utgått från att doktorn är den "bäste sjukgymnasten". Antalet behandlingar ska enligt dessa regler anges i förväg av doktorn. Det är lika kränkande för professionen, som om primär- vårdsläkaren skulle föreskriva operationstid för kirurgen.
Sjukgymnasten är i förhållande till läkaren en "specialist", och yrket är ett från läkarens skilt och självständigt yrke. Sjukgymnasten arbetar under legitimationsansvar och inte på delegation. Sjukgymnasten är enligt Socialstyrelsen skyldig att ge patienten god behandling oavsett eventuell begränsning av antalet på remissen. Det innebär att både sjukgymnastens, läkarens och patientens tid går åt för att ordna en komplettering. Patienten måste i vissa landsting göra ett nytt läkarbesök med de kostnader det för med sig bara för att en telefonkomplettering från läkaren inte godkänns. Läkaren kan inte heller i praktiken ta ansvaret och vägra patienten ett antal ytterligare behandlingar. Ordningen slukar stora resurser från sjukvårdsbudgeten bara för att garantera en beslutad administrativ ordning.
Sist men inte minst är detta på många sätt också en jämställdhetsfråga. Det handlar om hur vi lagstiftare ser på en högutbildad, kvinnodominerad låglöneyrkesgrupp. Jag menar att regler och detaljstyrning måste ställas i relation till yrkesskicklighet och det självklara ansvarstagande som är naturligt för sjukgymnaster som legitimerad yrkesgrupp.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om remisskravet i lagen om ersättning för sjukgymnastik.
Stockholm den 26 mars 1997
Carina Moberg (s)