Sverige har en av världens mest långtgående och bästa djurskyddslagstiftningar. Det borde avspeglas i vår behandling av våra närmaste släktingar i djurriket, nämligen aporna.
Varje år utnyttjas hundratals apor i djurförsök i Sverige. De flesta importeras och genomlider svåra umbäranden under fångst, uppfödning i fångenskap och transporter, innan de kommer till Sverige och placeras på försöksinstitutioner.
I Solna finns Smittskyddsinstitutet (SMI) med ett aphus byggt på 1970- talet. Trots protester mot aphållningen under nästan 20 år hålls fortfarande flertalet apor i burar, antingen ensamma eller två och två i små burar i djurrum som ligger i gatu- eller källarplanet. Många rum saknar fönster och dagsljus. Fortfarande används en del burar som håller måttet 60x60x160 cm. Det finns inga rastgårdar och aporna får inte heller mycket stimulans. Det är inte ovanligt att aporna hålls på institutionerna i flera år.
Statens jordbruksverk (SJV) har under flera år krävt att SMI ska förändra apornas utrymmen så att alla apor åtminstone har tillgång till dagsljus och att de ska ha burar som är två kvadratmeter stora. Till dessa förändringar har regeringen anslagit pengar. Enligt budgetpropositionen beräknas bygg- nationen vara färdig 1999. Dessa förändringar förändrar apornas situation något, men är inte tillräckliga för att aporna ska få ett acceptabelt liv i fångenskap.
Aporna behöver betydligt bättre utrymmen än de krav som SJV ställt för att deras situation ska bli dräglig. Minimikrav för apor som hålls i fångenskap för att användas i experiment måste vara att förhållandena ska vara sådana att deras behov av stimulans, sociala kontakter med artfränder, motion, dagsljus och frisk luft tillgodoses. Det innebär att gruppburar är nödvändiga liksom tillgång till rastgårdar, helst utomhus, där de kan röra sig fritt. De ska förses med "terapifoder" och lämplig inredning för att få erforderlig motion och mental stimulans. Heltidsanställd utbildad personal ska finnas för att dagligen ge aporna den tillsyn och stimulans som behövs. I den mån detta finns idag är det i mycket begränsad omfattning.
Djuren bör komma från uppfödningar som uppfyller kraven, vilka dessutom ska vara självförsörjande med avelsdjur så att fångst av vilda djur inte blir nödvändig för att kunna bedriva avel.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försöksapor.
Stockholm den 3 oktober 1996
Birgitta Gidblom (s)