Vi har fått en ny konsumentfråga i och med regeringens proposition 1996/97:27 Läkemedelsförmåner och läkemedelsförsörjning m.m.
I dag förskriver läkaren medicin och vi lämnar in receptet till apoteket med en förhoppning om att bli friska fort. Vi betalar högst 170 kronor för det första läkemedlet samt högst 70 kronor för varje ytterligare föreskrivet läkemedel på samma recept. Dessa belopp har vi betalat oavsett hur mycket mer som preparaten verkligen kostar. Därför har patienterna heller inte ansett det nödvändigt att fråga sin läkare efter det mest prisvärda alternativet eller frågat efter sådan medicin som inte är utprovad genom djurförsök.
I propositionen regleras läkemedelsförmåner med ett högkostnadsskydd som begränsar patientens läkemedelskostnader under ett år till 1 300 kronor. Patienten ska betala hela läkemedelskostnaden under 400 kronor, 50 % av kostnaderna mellan 401 och 1 200 kronor, 25 % av kostnaden mellan 1 201 och 2 800 kronor samt därpå 10 % av kostnaderna mellan 2 801 och 3 800 kronor. Läkemedel över 3 800 kronor subventioneras helt.
Reformen innebär att patienten förutom förhoppning om att bli frisk också måste ha en förhoppning om att ha fått den mest prisvärda medicinen. Patienter kommer också att vilja ha tillgång till mer saklig information. Jämförelser som bäst i test, jämförpriser per aktiv ingrediens kr/g eller kr/ml och informationer om vilka läkare som förskriver den billigaste medicinen är sådant som kunden/patienten kommer att efterfråga.
När man är sjuk känner man sig ofta inte helt på alerten för att kräva sin rätt till informationer av ovan nämnt slag. Därför måste vi ge förutsättningar för många att bedriva opinion på området. För att skapa förutsättningar för flera aktörer bör läkemedelstillverkarna avsätta en summa i en fond. Det kan vara x öre per förpackning som säljs eller x procentandel av försäljnings- summan i Sverige. Ur dessa fonder ska olika intresseorganisationer kunna söka pengar för att i projektform kunna informera blivande och varande patienter om vilka mediciner som är mest prisvärda, bäst ur miljösynpunkt eller annat som intresserar patienter/kunder.
Apoteken och framför allt läkemedelskommittéerna kommer att ha ett stort ansvar för att kunna svara på patienters funderingar men de kommer inte att tillvarata deras konsumentintresse. Därför är det angeläget att även andra intressenter ges möjligheter till att driva frågor för att förbilliga patienternas läkemedelskostnader.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att verka för mer konsumentinflytande över läkemedelskostnaderna.
Stockholm den 4 oktober 1996
Christina Axelsson (s) Ingemar Josefsson (s)
Gotab, Stockholm 1996