Mellan 150 000 och 200 000 människor i vårt land har fibromyalgi. Flertalet av dessa är kvinnor. De dominerande symptomen vid fibromyalgi kommer från muskulaturen och utgörs av värk/smärta, stelhet och ökad trötthet. Kunskapen om sjukdomen är relativt liten hos såväl medicinsk personal som försäkringskassorna. Enligt Reumatikerförbundets studie betalar försäkringskassan ersättning för 17,5 miljoner arbetsdagar per år för gruppen fibromyalgisjuka. Samma studie visar att de drabbade får vänta i genomsnitt 8 år på rätt diagnos. Idag finns inget etablerat vårdprogram för personer som drabbats av fibromyalgi. Utredningen om bemötande av kvinnor och män inom hälso- och sjukvården har i uppdrag att också se över kunskapsläget när det gäller fibromyalgi. Vi kan således konstatera att det finns mycket stora brister när det gäller kunskaper och det saknas konsensus om lämpliga behandlingsprogram mot fibromyalgi.
Fibromyalgi förorsakar stora samhällsekonomiska kostnader och mycket lidande för den enskilde. Det är viktigt att mekanismerna bakom detta smärtsyndrom blir klarlagda så att metoder för såväl förebyggande insatser som effektiv behandling kan utvecklas.
Det är därför angeläget att resurser avsätts för forskning om fibromyalgi. Vänsterpartiet föreslår i sin budgetmotion avseende utgiftsområde 14 att 5 miljoner kronor avsätts för detta ändamål.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fibromyalgi.
Stockholm den 5 oktober 1996
Marie Engström (v)
Alice Åström (v) Charlotta L Bjälkebring (v) Tanja Linderborg (v) Stig Sandström (v) Britt-Marie Danestig-Olofsson (v)