Det har under senare år kommit många nya dentala material. I ljuset av modern forskning har det visat sig att en del av det som tidigare undervisats om på odontologiska fakulteter världen över inte håller. Till exempel är allergier mot kompositer ett större problem bland tandvårdspersonal än vad som tidigare framgått.
De nya typer av plaster som ska ersätta amalgamet i tandfyllningar kan få svåra följder för tandvårdspersonalen. I härdplaster ingår kemikalier som kan vara mycket aggressiva på känsliga personer. På relativt kort tid har ett stort antal fall av mer eller mindre svåra allergiska reaktioner hos tandvårds- personalen blivit kända. Risken för att en patient som får en kompositfyllning ska bli allergisk bedöms som mycket liten.
Besvären visar sig i form av nästäppa, ögonklåda, trötthet, men framförallt handeksem och självsprickor, som kan omöjliggöra fortsatt arbete inom yrket. Inom industrin finns stränga föreskrifter för hantering av härdplaster av den typ som tandvården använder, men riskerna för tandvårdens personal har tidigare ansetts närmast obefintliga.
Riksdagen har beslutat att amalgamet ska försvinna 1998. När amalgamet försvinner från tandvården är det synnerligen angeläget att tandvårds- personalen har tillägnat sig kunskap om de nya fyllnadsmaterialen och deras hantering. Det borde ju redan ha skett. Därför bör skyndsamt större insatser göras för att vidareutbilda all tandvårdspersonal.
Det pågår, får man förmoda, forskning om dentala material. Med de nya erfarenheterna i åtanke är mera forskning omkring dentala material nöd- vändig.
Regeringen bör ge Socialstyrelsen i uppdrag att där så behövs initiera eller forcera dental forskning bland annat om fyllnadsmaterial som inte krymper, om allergiska och toxiska risker för både patienter och personal samt om material för skyddshandskar som ger bättre skydd.
Dentala material bör innehållsdeklareras. Det måste öppet redovisas vad som ingår i materialen. Det är nödvändigt, och borde vara självklart, för att personalen i möjligaste mån ska kunna undvika att utsätta sig för exponering.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behov av forskning om tandvårdsmaterial,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildning av tandvårdspersonal i nya tandvårdsmaterial och skyddsutrustning,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behov av forskning om tandvårdsmaterial och biverkningar,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att innehållsdeklarera tandvårdsmaterial.
Stockholm den 5 oktober 1996
Fanny Rizell (kd)