Psykisk ohälsa hör till ett av vårt lands största hälsoproblem. Enligt Psykiatriutredningen beräknas förekomsten av psykiska problem till 140 per 1 000 invånare, 155 för kvinnor och 120 för män.
Psykisk ohälsa inrymmer många olika ohälsoproblem som fordrar olika behandlingsmetoder. De inrymmer både psykologiska metoder och läke- medelsbehandling.
Dagens psykiatri har inte tillräckliga resurser för att ge hjälp och stöd till de patienter som vänder sig dit eller som remitteras från t.ex. primärvården. Erforderlig psykologisk behandling kan på de flesta platser inte erbjudas i tillräcklig omfattning inom den offentliga vården. Samtidigt finns resurser att tillgå inom den privata sfären men genom det finansieringssystem vi har idag kan dessa inte utnyttjas till fullo. Resultatet blir att patienterna får gå sjukskrivna onödigt länge till men både för dem och samhället.
De patienter som behöver psykologisk utredning och behandling borde kunna få den på lika villkor i såväl offentlig som privat vård. Så är inte fallet. Generellt sett ersätts idag privat psykologisk behandling endast om den utförs av privatpraktiserande läkare som är ansluten till försäkringskassan. Däremot ersätts inte behandling hos leg. psykolog, leg. psykoterapeut och psykoanalytiker vilka är specialister på psykologisk behandling, om den inte utförs direkt inom den öppna eller slutna psykiatriska vården.
För den enskilda människan ter sig detta obegripligt.
Jag anser mot bakgrund av ovanstående att det behövs en förändring när det gäller allmän ersättning för psykologisk utredning och behandling utförd av yrkesgrupper, som har legitimation och är specialiserade inom detta område. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ersättning för psykologisk utredning och behandling.
Stockholm den 5 oktober 1996
Barbro Westerholm (fp)