Migrän och annan svår huvudvärk är ett dolt funktionshinder som i dagens samhälle riskerar slå ut männsikor från arbete och social gemenskap. Cirka en miljon människor i Sverige lider av migrän eller annan svår huvudvärk såsom Hortons huvudvärk. Migrän drabbar ungefär var åttonde person och är två-tre gånger vanligare hos kvinnor än män. De flesta talar inte om sina besvär utan lider i det tysta. Av alla skolbarn mellan 7 och 15 år visar undersökningar att cirka 6 procent har återkommande anfall av migrän som mer eller mindre hindrar dem i skolarbetet. De har svårt att följa med i undervisningen och utsätts ofta för mobbning på grund av sin svåra återkommande huvudvärk.
För vuxna kan det bli problem i arbetslivet. En del har bara enstaka anfall per år och då skapar det inga större problem. Däremot är det alltför många som har ett eller flera anfall i veckan. Då krävs ofta sjukskrivning. Så småningom kan det leda till sjukbidrag eller förtidspension. Gemensamt för både barn och vuxna är att man söker leva så normalt som möjligt.
Läkarvetenskapen har fortfarande inte löst gåtan vad som orsakar migrän och vissa andra former av svår huvudvärk. Därför krävs intensifierad forskning på området. Det finns i dag ingen bot, däremot kan man minska antalet anfall och lindra smärtan genom rätt medicinering. Information och rådgivning kan lära de drabbade att leva med sin sjukdom på bästa möjliga sätt och därmed förhindra många sjukskrivningsperioder.
De ovan nämnda problemen för huvudvärksdrabbade patienter kan undvikas om dessa människor får tillgång till anpassad rehabilitering. Det finns i dag ingen självklar reabilitering utformad för dessa patienter. Eftersom ifrågavarande sjukdomar medför hög korttidsfrånvaro på arbetsplatsen dock utan långa sammanhängande sjukperioder får denna grupp sällan någon av försäkringskassan betald rehabilitering.
Det krävs också resurser för information om denna folksjukdom. Det behövs mer utbildning bland skol-och vårdpersonal för att de drabbade ska få den vård och omsorg som krävs.
Inom EU har en utredning gjorts om vilken betydelse de olika neurosjukdomarna har för samhället. Man fann då att kostnaderna socioekonomiskt för migrän och stroke är nästan desamma. Det rörde sig om 25 miljarder ECU dvs cirka 240 miljarder svenska kronor.
En samverkan mellan Socialstyrelsen, Folkhälsoinstitutet, landstingen, kommuner och försäkringskassan är nödvändig för att hitta rehabiliteringsformer som gynnar personer med svår återkommande huvud- värk.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av satsningar för personer som lider av migrän och Hortons huvudvärk.
Stockholm den 4 oktober 1996
Chatrine Pålsson (kd) Fanny Rizell (kd)