Inledning
Högkostnadsskyddet för avgifter för öppen vård och för läkemedel regleras i lagen (1981:49) om begränsning av läkemedelskostnader m.m. och har funnits sedan 1981. Beträffande den öppna vården gäller högkostnadsskyddet avgifter vid läkarbesök och sjukvårdande behandling inom landstingen samt vid besök hos privatpraktiserande läkare och sjukgymnast med ersättning enligt ovannämnda lagar. I samband med avregleringen av patientavgifterna i den öppna vården 1991 infördes ett högsta beloppstak för patienternas egenavgifter. Efter höjningen den 1 juli 1996 kan egenkostnadstaket i högkostnadsskyddet höjas från 1 800 kronor till 2 200 kronor per tolvmånadersperiod. Eller med andra ord, det enskilda landstinget kan bestämma högkostnadstaket till en nivå mellan lägst 1 800 kronor och högst 2 200 kronor.
Dagens problem
Högkostnadsskyddet har visat sig behäftat med flera problem.
Ett problem till följd av högkostnadsskyddets utformning - i kombination med de avgiftshöjningar som skett - är att fler personer slår i taket efter en relativt kort tid och därmed uppstår avgiftsfrihet, vilken i sin tur kan leda till en ökad sjukvårdskonsumtion. Studier som har gjorts i bl.a. Stockholms läns landsting tyder på att besöksfrekvensen ökar med nästan 30 procent då patienterna erhåller frikort, och att detta leder till ökade vårdkostnader, vilket knappast endast beror på att människor verkligen har ett med 30 procent ökat behov av vård.
"Frikortsbesökens" andel av alla besök varierar över landet runt dessa genomsnittsvärden. Stockholm har de högsta värdena. Den slutsats som dras av studien, är att den nuvarande utformningen av högkostnadsskyddet leder till en "icke medicinskt motiverad" ökning av sjukvårdskonsumtionen när avgiftsfrihet inträder.
Ett annat problem som uppkommer om man vill lämna dagens högkost- nadsskydd som i samma skydd täcker såväl läkarbesök, som annan sjuk- vårdande behandling och läkemedel, är hur kostnaderna fördelas mellan besök, behandling och läkemedel.
Det finns två begränsade studier som ligger några år tillbaka i tiden som kan ge visst underlag för bedömning. Studierna redovisar vad patienterna som erhållit frikort betalat i egenavgifter fram till den tidpunkt då de uppnått frikort. Enligt dessa studier avsåg 60 procent respektive 70 procent av avgifterna öppenvård och resten läkemedel. Den förstnämnda uppgiften avser ett riksomfattande stickprov 1991; den andra uppgiften ett stickprov i Göteborg kring årsskiftet 1991/92.
Läkmedlens andel av kostnaderna vid sjukdom har ökat kraftigt. Mellan 1990 och 1994 steg läkemedelskostnadernas andel av den totala hälso- och sjukvårdskostnaden från 9 till 15 procent och den tendensen har hållit i sig, vilket analyseras närmare i motion 1996/97:So6. För att ge en bättre kontroll av verksamhetens kostnader bör separata högkostnadsskydd införas. Vi delar därför regeringens bedömning i proposition 1996/97:27 att högkostnadsskyd- det borde delas upp mellan läkemedelskostnader å den ena sidan och öppen- vården å den andra.
Men, eftersom vi i motion 1996/97:So6 av Gullan Lindblad m.fl. (m) avvisar hela regeringens förslag i proposition 1996/97:27 Om läkemedels- förmåner och läkemedelsförsörjning m.m., föreslår vi också en annan konstruktion på högkostnadsskyddet för sjukvård, som innebär en kostnads- kontroll samtidigt som det skyddar dem som har mest behov av sjukvård utan att skapa en överkonsumtion av sjukvård. I motion 1996/97:So6 före- slås ett särskilt högkostnadsskydd för läkemedel. Detta högkostnadsskydd har i princip samma konstruktion som vårt förslag avseende högkostnads- skydd för sjukvård enligt nedan.
Ett bättre högkostnadsskydd för sjukvården
Vi förordar därför ett system som innebär att den enskilde själv får välja vilken typ av högkostnadsskydd som är önskvärt.
Det ena alternativet innebär att ingen skall behöva betala mer än 700 kronor per läkarbesök/behandling. Oavsett om kostnaden är högre betalar patienten maximalt 700 kronor per gång. Den här modellen kan vara attraktiv för människor som inte tror sig ha sjukvårdskostnader som överstiger 1 200 kronor per år.
Den andra modellen, som vi tror att de allra flesta kommer att välja, inne- bär att man betalar 100 kronor per månad eller 1 200 kronor per år. Eftersom en enskild individ aldrig kan veta om de egna sjukvårdskostnaderna kommer att överstiga 1 200 kronor tror vi att benägenheten att ansluta sig till systemet är relativt stor.
Försäkringen innebär att den enskilde inte betalar mer än en administrativ avgift på 25 kronor per läkarbesök. I övrigt är vården kostnadsfri för den enskilde. I likhet med vad vi föreslår i motion 1996/97m1011 gäller en förälders inbetalning på 100 kronor i månaden för sjukvård dennes samtliga barn upp till 18 år.
Inbetalningen av försäkringen kan antingen ske med hela beloppet på en gång eller delas upp i månatliga betalningar. För äldre kan ett avdrag göras automatiskt på pensionen med 100 kronor i månaden.
I ett första steg bör landstingen ha ansvaret för avgiften. Det kan i ett senare skede diskuteras om systemet borde vara nationellt.
Vi har inte räknat på vad vårt förslag skulle innebära i minskade kostnader jämfört med det nu gällande högkostnadsskyddet. Om man inbegriper att försäkringen kan komma att omfattas av en betydlig andel av inte minst barnfamiljerna och äldre personer kan ökade intäkter drastiskt minska de offentliga kostnaderna i den öppna vården.
Det ankommer på utskottet att utforma erforderlig lagtext.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag om ett nytt högkostnadsskydd för sjukvårdskostnader i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 4 oktober 1996
Gullan Lindblad (m)
Sten Svensson (m) Leif Carlson (m) Maud Ekendahl (m) Gustaf von Essen (m) Margit Gennser (m) Stig Grauers (m) Rolf Gunnarsson (m) Hans Hjortzberg-Nordlund (m) Tomas Högström (m) Annika Jonsell (m) Göte Jonsson (m) Ulf Kristersson (m) Margareta E Nordenvall (m) Bertil Persson (m) My Persson (m) Marietta de Pourbaix-Lundin (m) Åke Sundqvist (m) Birgitta Wichne (m) Liselotte Wågö (m) Anna Åkerhielm (m)