Uppskattningsvis två miljoner svenskar har ont i ryggen. Ca 30 % kan bli hjälpta till lindring eller rent av bli friska. Resten får leva vidare med kroniskt ryggont, men ett flertal klarar inte av den situationen, som ofta leder till tablett- och alkoholmissbruk och i flera fall även till självmord.
Ryggkirurgiska kliniken i Strängnäs är den enda klinik i landet som vetenskapligt kan påvisa goda resultat med sin operationsmetod, och kan visa att hela 75 % av patienterna blivit bättre.
Dessa goda resultat kommer an på två till tre veckors övergripande, grundliga undersökningar och tester, innan rätt diagnos ställs och som senare kan leda till operation.
Metoden att steloperera ryggar är gammal, och Sveriges ortopeder har i decennier haft huvudbry, tillfrågat professorer, gjort små, tappra försök till tester och utredningar som ibland lett till rätt diagnos men med dåliga operationsresultat som följd, vilket nu är grunden till oviljan hos landets ortopeder att skriva specialistvårdsremisser till Strängnäs.
Den dåliga ekonomin hos landstingen och prestigetänkandet hos läkarna missgynnar denna patientgrupp som inte får chansen till ett värdigt liv, ej heller möjlighet att delta i arbetslivet. Dåliga ryggar kostar Sverige ca 50 miljarder/år. Gråzonen mellan 100 % arbetsförhet och sjukpension måste tillvaratas. Vinsten för samhället blir stor vare sig den räknas i pengar eller mänskligt värde!
Ofta bekostar ryggpatienterna små operationer själva. Det skulle innebära stora besparingar även för landstingen att remittera patienter till Strängnäs och även bygga ut kompetensen på området.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Socialstyrelsen bör utvärdera operationsmetoden och behandlingen vid Ryggkirurgiska kliniken i Strängnäs,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att So- cial- styrelsen bör uppmärksammas på behovet av större kapacitet på området i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 3 oktober 1996
Ragnhild Pohanka (mp) Eva Goës (mp)