I propositionen redovisas vissa allmänna riktlinjer för prioriteringar inom hälso- och sjukvården. Dessa är baserade på några grundläggande etiska principer; människovärdesprincipen, behovs-solidaritetsprincipen samt kostnadseffektivitetsprincipen.
I propositionen slås det även fast att det är en form av diskriminering och oförenligt med de etiska principerna att generellt låta behoven stå tillbaka på grund av ålder, födelsevikt, livsstil eller ekonomiska och sociala förhåll- anden. Ålder bör exempelvis inte vara en prioritetsgrund i sig, liksom själv- förvållade skador inte bör leda till negativ särbehandling. Inte heller bör vårdinsatser till för tidigt födda barn byggas på schablongränser.
Propositionen föreslår även kompletteringar i hälso- och sjukvårdslagen.
Att prioritera inom vården är inget nytt, det har man alltid tvingats göra. Men med den utveckling vi fått under de senaste åren där stora besparingar och ekonomiska prioriteringar skapat vårdköer, överbeläggningar och ett högre tempo i vården, så har vi fått en situation där behoven av att prioritera blivit mycket större. I stort ställer vi oss bakom regeringens förslag, men anser att det behöver ändras på några punkter.
Eftersom många oroas för att de på grund av hög ålder eller på grund av besparingsskäl inte ska få samma goda vård som andra medborgare, anser vi att det är bra att det i propositionen slås fast att ingen ska diskrimineras på grund av ålder, självförvållad skada, eller på grund av att vårdinsatserna vid låg födelsevikt bestäms efter schablongränser.
Men vi anser att det är olyckligt att regeringen i all tre exemplen använt sig av bör i stället för skall. Skall ger ett tydligare besked om hur man ser på diskriminering inom vården och vi anser att riksdagen här ska vara tydlig.
I förslaget till riktlinjer för prioriteringar borde aborter och akuta psykiska sjukdomar getts en särskild uppmärksamhet.
När det gäller aborter anser vi att de ska utföras så tidigt som möjligt och vara ett ingrepp som skall vara finansierat med offentliga medel. Det kan vara viktigt att påpeka, eftersom en graviditet knappast kan klassas som sjukdom eller skada utan i de riktlinjer som redovisas i propositionen kan höra hemma i prioriteringsgrupp IV. Vi anser att det är viktigt att aborterna omnämns och att de får hög prioritet i de riktlinjer som riksdagen antar.
När det gäller akut psykiskt sjuka, anser vi att även de ska vara högt prioriterade. De psykiska sjukdomarna är även de många gånger livshotande och har idag långt ifrån den prioritet de borde ha. Särskild uppmärksamhet bör därför riktas mot den här gruppen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ålder inte skall vara en prioriteringsgrund i sig, inte heller skall självförvållande skador leda till negativ särbehandling, inte heller skall vårdinsatser till för tidigt födda, lågviktiga barn bygga på schablongränser,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att aborter skall uppmärksammas och ges hög prioritet när det gäller riktlinjer för prioriteringar,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de akut psykiskt sjuka särskilt uppmärksammas.
Stockholm den 22 januari 1997
Thomas Julin (mp) Eva Goës (mp)
Gotab, Stockholm 1997