Det är ett känt faktum att många platser i vården upptas av patienter som har felmedicinerat. En tidigare undersökning pekade på att det kan vara så många som 15%. Det kan vara läkemedelsmissbruk, olyckliga kombinationer av läkemedel utskrivna av olika läkare, det kan vara över- eller underdosering mm.
Vård- och läkemedelskostnader är tunga poster för samhället. Därför är det viktigt att samarbetet mellan apotekspersonal och läkare förbättras, så att viktig information kan utbytas på ett smidigare sätt.
Tillsammans skulle de här två grupperna med sina för varandra så viktiga kunskaper kunna göra viktiga insatser för folkhälsan och motverka onödig sjukdom och lidande. Tillsammans skulle de även i tid kunna motverka en del av alla de fall av läkemedelsmissbruk som finns.
Idag är det den rådande lagstiftningen som sätter stopp för ett viktigt och nödvändigt samarbete. Två yrkesgrupper som arbetar med samma patient/kund, som styrs av samma lag om tystnadsplikt får inte tala med varandra om de inte har patientens/kundens samtycke.
Det finns en rad fallbeskrivningar som visar på den omöjliga situation som uppstår då tystnadsplikten förhindrar ett förfarande som för de flesta ses som en självklarhet för att kunna hjälpa patienten och förhindra exempelvis läkemedelsmissbruk.
Exempel: En läkare kontaktas av en patient som säger att han/hon brukar få Sobriltabletter. Läkaren får då inte fråga apoteket om man där känner till om patienten erhåller detta preparat från någon annan läkare. Det får bara ske efter patientens medgivande, vilket knappast är aktuellt i den situationen att patienten fått recept av flera läkare.
Apoteket har inte heller rätt att meddela läkare om de märker att en patient går runt till flera olika läkare och skaffar recept på beroendeframkallande läkemedel.
Vi ser det som en självklarhet att det med hänsyn till patienten och samhällsekonomin ska finnas ett nära samarbete mellan läkare och apotekspersonal. Tystnadsplikten bör vara till för att hindra spridning av känslig information till obehöriga, inte till att bakbinda två yrkesgrupper som tillsammans arbetar för patientens bästa och vars kompetens kompletterar varandra. Därför bör lagen ändras så att läkare och apotekspersonal inom ramen för en gemensam tystnadsplikt kan samarbeta och utbyta information, även när det gäller en namngiven patient.
I vissa fall är personal som har tystnadsplikt, skyldig att rapportera vissa händelser till annan myndighet. Därför ser vi det som naturligt att det finns en skyldighet för apotekspersonal och läkare att informera varandra när det är uppenbart att en patient skaffar sig recept på beroendeframkallande läkemedel hos ett flertal olika läkare, eller vid situationer där det finns anledning att befara att läkemedelssammansättningen kan orsaka ohälsa hos patienten..
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förändra lagstiftningen så att det skapas möjligheter till ett bättre samarbete mellan läkare och apotek,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skyldighet att i vissa situationer lämna information mellan apotekspersonal och läkare.
Stockholm den 2 oktober 1996
Thomas Julin (mp)
Ragnhild Pohanka (mp) Eva Goës (mp)