I samband med genomförandet av Ädel-reformen och de förändringar i ansvarsfördelning mellan landstingen och kommunerna som följde av denna, utgjorde frågan om de färdigbehandlade patienterna en viktig del av överenskommelsen. De medicinskt färdigbehandlade patienterna kom ansvarsmässigt att överföras på primärkommunerna.
Nu har så lång tid förflutit efter reformens genomförande att man kan se såväl de positiva som negativa effekterna av densamma. En negativ effekt har blivit frågan om behandlingsansvaret i livets slutskede beträffande patienter som då anses vara färdigbehandlade ur strikt medicinsk mening. Vid åtskilliga tillfällen har dödssjuka patienter flyttats från landstingssjukhus till primärkommunala inrättningar. Inte sällan har sedan patienten avlidit inom loppet av någon eller några dagar. Oftast har såväl patienten som dennes anhöriga protesterat mot förflyttningen, men principen om det formella ansvaret har slutligen vägt tyngre än humanitära bedömningar. Detta är mycket otillfredsställande.
Dödssjuka patienter skall inte behöva förflyttas mot sin vilja bara av den anledningen att det formella betalningsansvaret motiverar detta. Hänsynen till patienten måste här få väga tyngst. Detta förhållande visar sig brista i nuvarande finansieringsmodell med delat betalningsansvar. En finansierings- modell som bygger på en allmän obligatorisk försäkring som förordas från moderat håll, skulle helt eliminera dessa konflikter mellan huvudmän. Patienterna skulle då kunna behandlas bättre, slippa förflyttningar och känna större trygghet.
Med anledning av ovanstående anser vi att nuvarande regler vad gäller betalningsansvar i liknande fall måste ändras så att patientens vilja får väga tyngre än frågan om huvudmännens betalningsansvar.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om reglerna vad gäller betalningsansvar vid vård av dödssjuka patienter.
Stockholm den 25 september 1996
Göte Jonsson (m) Ulf Melin (m)