I propositionen anges vissa allmänna riktlinjer för prioriteringar inom hälso- och sjukvården, vilka grundas på grundläggande etiska principer.
I dessa riktlinjer lyfts de kroniska sjukdomarna fram på ett tydligt och bra sätt. Insatser kan bl a förhindra för tidig död, minska lidande, förebygga allvarliga komplikationer och invaliditet och/eller förbättra den nedsatta livskvaliteten och den sociala funktionsförmågan.
Jag hälsar detta med tillfredsställelse. Under alltför lång tid har personer med kroniska sjukdomar t ex reumatiker fått för lite av uppmärksamhet och för liten del av vårdutbudet. Frågan är bara hur dessa goda riktlinjer kommer till praktisk handling.
Allmänna råd från Socialstyrelsen är ett instrument som nämns, en nationell delegation för uppföljning ett annat. En annan möjlighet att ge signaler och uppmuntra en önskvärd utveckling är att vid de årliga överlägg- ningarna mellan regeringen och sjukvårdshuvudmännen ta upp dessa frågor. I dessa sammanhang diskuteras ju också det allmänna resursbehovet och eventuella förstärkningar.
Med hänsyn till de prognoser som presenterats kommer ju behoven att klart överstiga tillgängliga resurser. Enligt min mening behövs dessa ytterligare åtgärder för att säkerställa att de goda riktlinjerna också blir en praktisk verklighet för personer med kroniska sjukdomar. Dessutom skulle man med stor sannolikhet åstadkomma en samhällsekonomisk vinst genom minskade utgifter för sjukskrivning och förtidspension samt social service.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av styrmedel för att uppnå de i propositionen angivna riktlinjerna.
Stockholm den 22 januari 1997
Kenth Skårvik (fp)