Vänsterpartiet delar i huvudsak tankegångarna i propositionen. Följande tillägg och ändringar vill vi dock föreslå:
Patientlag
Propositionen för vissa resonemang kring detta men vill avvakta HSU 2000:s kommande förslag om möjligheten att stärka patientens ställning i vården.
Vi menar att behovet av en patientlag har ökat de senaste åren och kan bli ett bra komplement till Prioriteringsutredningen. Den föreslagna lagändringen som propositionen föreslår och vilken vi tillstyrker kan delvis ses som ett embryo till en patientlag.
Nedskärningarna inom vården ökar behovet av en patientlag. Några exempel:
En allt större grupp människor stängs ute från vård av ekonomiska skäl, senast belyst genom exemplet med de kroniskt psykiskt sjuka som inte längre har tillgång till fri medicin. En annan grupp är barnfamiljer med dålig ekonomi där flera barn blir sjuka samtidigt. Avskaffandet av tandvårds- subventionerna gör att många avstår från att söka tandvård trots uppenbara behov. Flyktingar som vistas i Sverige utan flyktingstatus och som i praktiken riskerar att tas av polisen om de söker vård måste ges ett rättsligt skydd till vård. Det vore också värdefullt att samla den nuvarande fragmentiserade lagstiftning som rör patienterna till en enda lag. En sådan lag kan också skapa balans mellan samhällets skyldigheter och patientens rättigheter. I en sådan lag kunde också FN:s standardregler för funktionshindrade samt barnkonventionen transformeras i tillämpliga delar.
Kostnadseffektivitetsprincip en kan utgå ur den etiska plattformen
I och för sig har vi inga större invändningar mot de resonemang som förs och mot behovet av en kostnadseffektiv sjukvård. Tvärtom, alla vill väl ha en kostnadseffektiv sjukvård. Däremot finner vi inte att denna princip fyller någon funktion i en etisk plattform. Dessutom har de senaste årens kraftiga nedskärningar lett till ett helt nytt ekonomiskt tänkande inom vården som gör att pekpinnar av denna art är överflödiga.
Tvärtom kan den tas till intäkt för överdrivet sparande som i sin tur kan leda till kapitalförstörelse och felaktigt utnyttjande av människor.
Ifrågasätt inte förebyggande arbete/prevention
Här ger tyvärr propositionen dubbla signaler. Dels är det naturligtvis mycket bra att man lyfter upp preventionen i prioriteringsgrupp två tillsammans med rehabilitering/habilitering och att man preciserar vissa angelägna ändamål exempelvis mödrahälsovård, barnhälsovård, arbete för bättre arbetsmiljö, ungdomsmottagningar och preventivmedelsrådgivning, mammografi och förebyggande program mot tobak och alkoholmissbruk.
Å andra sidan för utredningen ett resonemang, i vilket propositionen i huvudsak instämmer, om att befolkningsinriktad prevention måste ha dokumenterade effekter för att kunna prioriteras. Detta kan låta bestickande, men det finns två avgörande invändningar. För det första ställer man inte samma krav på vård och behandling trots att vetenskaplig dokumentation saknas. För det andra ligger det i sakens natur att det är mycket svårt att bedöma effekten av preventiva åtgärder, t.ex. informationskampanjer.
Risken är att prioriteringspropositionen i detta avseende skulle kunna användas som argument för att skära ner i landstingens folkhälsoarbete.
Ett exempel kan vara massarbetslösheten som är ett nytt fenomen. Det saknas ännu vetenskaplig dokumentation om hälsokonsekvenser och vetenskapligt dokumenterade effekter av åtgärder. Men detta kan ju inte vara ett argument för att avstå från insatser för att mildra arbetslösheten och stödja de arbetslösa på olika sätt.
Ett annat exempel är hiv/aids. Här finns ingen effektiv behandling och dokumentation av nyttan med att dela ut kondomer och bedriva informations- verksamhet. Ändå kan det vara rimligt att sätta pengar till detta ändamål.
Vi vet att det förebyggande arbetet har en mycket känslig ställning inom sjukvården, nu senast bekräftad genom den påvisade kraftiga neddragningen av företagshälsovården. Därför kan det vara viktigt vilka signaler som statsmakterna sänder ut. Och en sådan signal bör vara att det förebyggande arbetet inte får tummas på.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om önskvärdheten av en patientlag,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kostnadseffektivitetsprincipen skall tas bort från den etiska plattformen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om synen på det preventiva arbetet.
Stockholm den 20 januari 1997
Stig Sandström (v)
Alice Åström (v) Charlotta L Bjälkebring (v) Britt-Marie Danestig-Olofsson (v) Marie Engström (v)