Inledning
Regeringen föreslår i prop. 1996/97:27 en lag om högkostnadsskydd vid köp av läkemedel m.m., en lag om handel med läkemedel m.m., en lag om receptregister samt en lag om läkemedelskommittéer. Vidare föreslås en ändring i hälso- och sjukvårdslagen vilken innebär att landstingen och de tre landstingsfria kommunerna också får kostnadsansvaret för läkemedelsförmånen i öppen vård. Förbrukningsartiklar för inkontinens föreslås regleras i hälso- och sjukvårdslagen. Bestämmelserna om alkoholhaltiga läkemedel som idag återfinns i lagen om försäljning av teknisk sprit förs över till läkemedelslagen. I propositionen föreslås vidare en förutsättningslös utredning om den framtida detaljhandelns med läkemedel framtida organisation och reglering.
Vi ställer oss bakom förslaget att ansvaret för läkemedelsförmånen i öppen vård går över från staten till landstingen. Vi anser att avsevärda vinster kan göras om sjukvårdshuvudmännen har ett samlat ansvar för läkemedels- användningen och inte bara ansvar för användningen i den slutna vården. På en del punkter anser vi dock att propositionen behöver förändras, förtydligas eller kompletteras.
Högkostnadsskydd
Regeringen föreslår ett högkostnadsskydd som begränsar patientens samlade läkemedelsutgifter under ett år till 1 300 kr. Patienten betalar hela kostnaden upp till en gräns på 400 kr, 50 % av kostnaden i intervallet 401-1 200 kr, 25 % av kostnaden i intervallet 1201-2 800 kr och 10 % av kostnaden i intervallet 2 801-3 800 kr. I propositionen föreslår regeringen vidare att riksdagen bör besluta om ett högsta egenkostnadstak för besök i den öppna hälso- och sjukvården på 900 kr för en tolvmånadersperiod. Landstingen har sedan möjlighet att besluta om underskridande av detta tak.
Vi anser att det förslag med lika högkostnadsskydd - 1 000 kr för läkemedelsutgifter och 1000 kr för besök i den öppna hälso- och sjukvården - som Kommittén om hälso- och sjukvårdens finansiering och organisation (HSU 2000) lade fram i betänkandet Reform på recept (SOU 1995:122) är bättre och därmed bör genomföras. För läkemedlen kan vi acceptera regeringens förslag till trappa för kostnaderna. Vårt förslag ökar statens utgifter med 400 miljoner kronor. Yrkande om anslag av dessa medel återfinns i vår hälso- och sjukvårdsmotion.
Regeringen föreslår att landstingen skall solidariskt finansiera kostnaderna för blödarsjuka vilka annars skulle kunna drabba enskilda landsting hårt. Vi anser att samma system bör gälla också för patienter med hiv/aids eftersom dessa patienter kräver mycket dyrbar behandling och i huvudsak bor inom de tre storstadsområdena.
Medel för inkontinens och övrigt
Ansvaret för tillhandahållande av förbrukningsartiklar mot inkontinens skall redan 1997 01 01 överföras till landstingen vad avser brukare med eget boende och till kommunerna vad avser brukare i särskilt boende. Det är med andra ord mycket kort tid kvar för överförandet och det är viktigt att detta går smidigt för att inte patienterna skall bli lidande. Inkontinens är ett vanligt problem - omkring en halv miljon människor uppskattas vara inkontinenta. Samtidigt är det en dold folksjukdom. Man skäms för att kissa på sig. Det måste vid årsskiftet 96/97 finnas information om var man kan få hjälp. Många har nu vant sig vid att gå till distriktssköterskan efter åratal av lidande. Kompetensen hos dem som skriver ut skydden måste vara säkrad. Det måste också vara ordnat hur de inkontinenta skall få hem sina skydd som ofta är förpackade i mycket skrymmande förpackningar.
Födelsekontrollerande medel skall omfattas av det nya förmånssystemet för läkemedel. En del landsting har tagit bort egenavgifterna helt för tonårsflickor. Erfarenheterna av detta med minskat antal oönskade gravidite- ter och aborter som resultat är så goda att vi anser att detta system borde införas också i övriga delar av landet. Frånsett de mänskliga vinsterna torde också de ekonomiska vinsterna vara värdefulla i det här sammanhanget.
För människor som inte har råd att hämta ut sina läkemedel skall ett avbetalningssystem införas. Det är då viktigt att det utformas så att diskussionen om betalningen inte sker vid disken. Kundens integritet måste värnas.
Apoteken och läkemedelsdistributionen
I propositionen föreslås att man tillsätter en särskild utredare som omgående bör tillsättas för att förutsättningslöst analysera och lämna förslag till hur läkemedelsdistributionen i framtiden bör organiseras och regleras för att målet en rationell läkemedelsförsörjning skall uppnås och befolkningens behov av säkra och effektiva läkemedel till lägsta möjliga kostnad skall kunna tillgodoses. I den utredningen bör också belysas hur övriga uppgifter Apoteksbolaget har, t.ex. att i samarbete med primärvården lära ut egenvård och att vidareföra Folkhälsoinstitutets information till allmänheten, bör organiseras. Utredningen bör även omfatta alternativet privatisering av Apoteksbolaget.
Apoteksbolaget står för en betydande andel av den producentobundna läkemedelsinformationen och skall enligt propositionen också i fortsättningen ha den uppgiften. Det som saknas i propositionen är Läkemedelsverkets ansvar i det här sammanhanget. Också Läkemedelsverket står för producentobunden läkemedelsinformation och det är viktigt att det finns en tydlig ansvarsfördelning mellan Läkemedelsverket, Apoteksbolaget och apoteken.
Propositionen gör det möjligt för den som har tillstånd att bedriva partihandel med läkemedel att sälja läkemedel direkt till sjukvårdshuvud- männen och sjukhus för vilket det finns ett vårdavtal med sjukvårds- huvudman. Här är det viktigt att man noga följer hur priserna utvecklas. En situation där tätortslänen får lägre läkemedelskostnader på glesbygdslänens bekostnad kan inte accepteras. Därför bör prövas om landsting kan bilda "inköpskarteller" i syfte att kunna förhandla fram "rättvisa" priser.
Det receptregister som föreslås är avsett för både ekonomisk och medicinsk uppföljning av läkemedelsförskrivningen. Vi anser att debiteringen för läkemedelsutköpen inte fordrar personregister utan kan ske med angivande av köparens postnummer till hemadressen.
Registreringen till Socialstyrelsen och Läkemedelsverket skall ske på frivillig väg. I propositionen läggs tyngdpunkten för registrets ändamål vid att säkra kvalitén på läkemedelsförskrivningarna. Det är förvånande att propositionen inte mer ingående belyser registrets betydelse vid uppföljning av rapporter om läkemedelsbiverkningar. När larmet går gäller att utan fördröjning få fram bevis om larmet är falskt eller sant. Då behövs uppgifter på patientnivå om hur medlen förskrivits och vilka medicinska effekter det haft. Är larmet sant måste snabba åtgärder vidtas för att inte fler patienter skall drabbas. Efter neurosedynkatastrofen kritiserades den tid det gick mellan larm och indragning av preparatet samt att patienter inte nåddes av beskedet om riskerna med medlet. Hade vi då haft ett receptregister hade fler barn sluppit sina missbildningar. Är larmet däremot falskt måste förtroendet för läkemedlet återställas. Det kan i det sammanhanget nämnas att varje rapport om allvarliga p-pillerbiverkningar brukar leda till minskad användning av medlen och ökade aborttal.
Socialstyrelsen och Läkemedelsverket bör båda få ansvar för att utforma det föreslagna receptregistret så att övervakningen av läkemedels nytta och risker blir så effektiv som möjligt samtidigt som de enskildas integritet respekteras. Det är i det sammanhanget viktigt att information går ut till allmänheten om registrets ändamål, innehåll och hur det kommer att användas.
Förskrivning m m
Den föreslagna förskrivarinformationen är en viktig del av det kvalitetssäkringsarbete som kontinuerligt måste pågå inom vården. Det är då viktigt att analys av egna förskrivningsdata i relation till övriga gruppens ingår som en rutinmässig del i förskrivarnas kvalitetssäkringsarbete. Det är inget som man skall vara hänvisad till att göra på sin fritid. Att delta i läkemedelsbiverkningsutredningar bör också utgöra en del av rutinsjukvården.
Läkemedelskommittéerna föreslås få en lagstadgad roll inom hälso- och sjukvården. Detta är bra men dessutom måste kommittéerna garanteras resurser för sitt arbete. Detta bör framgå av lagtexten. Alltför många läkemedelskommittéer har hittills fått bygga på ideellt engagemang. I läkemedelskommittéerna brukar ingå såväl läkare som farmaceuter och även sköterskor. Det är viktigt att både den offentliga och den privata vården är representerad i kommittéerna liksom företrädare för primärkommunerna eftersom de inom ramen för ÄDEL har ett sjukvårdsansvar.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om en sådan ändring av högkostnadsskyddet som i motionen anförts,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om solidarisk finansiering av läkemedelsbehandling av patienter med hiv/aids,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillhandahållandet av inkontinensartiklar,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om födelsekontrollerande medel,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avbetalningssystem för läkemedel,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utredningen om den framtida läkemedelsdistributionen,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om producentobunden läkemedelsinformation,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om direktförsäljning av läkemedel till sjukvårdshuvudmännen m.fl.,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om receptregister och utredningar om läkemedelsbiverkningar,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om läkares uppföljning av de egna läkemedelsförskrivningarna,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om läkemedelskommittéernas finansiering.
Stockholm den 7 oktober 1996
Barbro Westerholm (fp) Kerstin Heinemann (fp)