För de allra flesta människor är inkomstskatten den största utgiften i hushållsbudgeten - större än hyran och större än matkontot. Trots detta tycks få tänka på skatten som en personlig utgift, en utgift som skulle kunna vara annorlunda. Om till exempel bostadsbidraget sänks eller dagisavgiften höjs reagerar människor för det mesta långt kraftigare än om skatten höjs med motsvarande belopp. Detta även om resultatet i den egna ekonomin blir lika kännbart. Jag vågar påstå att många svenskar, åtminstone med låga och medelinkomster, har ett oproportionerligt stort intresse för storleken på bidrag och avgifter jämfört med intresset för skattens höjd om man ser till vad som gagnar deras egen ekonomi. Till stor del beror detta givetvis på att vi inte ser till exempel vår lön annat än till nettobeloppet. På något sätt tycks många aldrig ens ha betraktat de där pengarna som gick till skatten som sina egna.
Medvetenheten om vart skattepengarna tar vägen, vad de egentligen används till och i vilka proportioner tycks inte heller vara särskilt stor. Detta är inte heller så konstigt då vi när vi betalar skatt, till skillnad från när vi gör andra utgifter, särskilt på så stora belopp, får en tydlig redovisning av vad det är vi har betalat för.
Båda de här formerna av omedvetenhet eller ointresse är allvarliga på flera sätt. Dels gör de förmodligen att alltför få engagerar sig i vad skattemedlen används till och funderar över frågor som vilka verksamheter som ska prioriteras, vad den offentliga sektorn ska användas till överhuvudtaget, hur verksamheter kan bedrivas effektivt osv. Ett fåtal människor, d.v.s. politiker och tjänstemän, sitter inne med informationen och styr skattemedlen och verksamheten, medan de flesta som orkar engagera sig i övrigt mest reagerar utan att ha information om hur den övergripande bilden ser ut. Dels gör det att människor inte resonerar rationellt kring faktorer som påverkar deras personliga ekonomi.
För att på ett bättre sätt medvetandegöra människor om de skatter som de betalar och hur dessa pengar används skulle jag vilja se två förändringar. För det första borde det vara upp till var och en av oss som betalar inkomstskatt att även rent praktiskt göra detta. Det vill säga att i stället för som i dag, när arbetsgivaren direkt drar av vår skatt från bruttolönen och betalar in denna till skattemyndigheterna åt oss, borde vår lön betalas ut brutto och vi själva vara ansvariga för att betala in aktuell inkomstskatt. Den som vill komma överens med sin arbetsgivare om att han för enkelhetens skull ska göra detta, ska naturligtvis kunna göra det, men ansvaret i grunden ska ligga på den skattskyldige. På detta sätt skulle vi i högsta grad bli medvetna om den skatt vi betalar.
Mot detta kan säkert anföras att det kommer att blir svårare för den offentliga sektorn att få in alla dessa skatter om ansvaret ska ligga på den enskilde. Dock finns det i grunden ett värde i att människor själva tar ansvar och blir medvetna om de skatter de betalar. Dessutom kan sägas att det på den moderna arbetsmarknaden blir allt mer vanligt med icke fasta anställningar och flera olika arbetsgivare samtidigt och att det då ofta kommer att vara mer praktiskt och naturligt att inkomsttagaren själv betalar aktuell skatt.
Mitt andra förslag är att man som skattebetalare borde få en ordentlig redovisning om vart skattepengarna tar vägen och hur stor andel som har gått till olika områden. Med dagens informationsteknik borde det vara enkelt att göra en sådan uträkning för varje inkomsttagare. Visserligen har vi i Sverige en öppenhet i förvaltningen som gör att medborgare kan ta reda på det de behöver, men få gör sig ändå det besväret och en tydlig redovisning av vad man betalat till skulle underlätta för människor att bli mer medvetna och delaktiga i diskussionen om vart våra skattemedel tar vägen. Dessutom är det ett ganska modest krav att man får ett slags kvitto på vad pengarna används till vid en sådan stor utgift som skatten innebär.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den skattskyldige själv skall vara ansvarig för inbetalning av inkomstskatt,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den inkomstskattskyldige skall få en tydlig redovisning om till vilken verksamhet och till vilka belopp hans eller hennes skatt har använts.
Stockholm den 6 oktober 1996
Annika Jonsell (m)