I regeringens proposition ang mervärdesskatt inom kultur-, utbildnings- och idrottsområdet förslås att körkortsutbildningen skall beläggas med en mervärdesskatt om 25%.
Att momsbelägga förarutbildningen med en så hög procentsats som 25 % kommer utan tvekan att medföra en kraftig höjning av avgifterna för trafikskolans tjänster. En ökning av kostnaderna för körkortsutbildningen leder med stor sannolikhet till att fler ungdomar väljer att övningsköra privat.
En ökning av ungdomar som tar sina körkort privat har redan kunnat identifieras, en kraftig ökning har kunnat påvisas från 1989 då 14,6 % var privatister till 1995 när samma grupp har ökat till 19,6 %. Detta innebär att 1995 tog var femte elev sitt körkort privat. Det finns en mycket stor risk att denna grupp ökar om körkortsutbildningen blir dyrare.
Undersökningar visar att trafikbrott, som t ex leder till indragning av körkortet är tre gånger vanligare bland privatister än bland dem som fått sin utbildning vid en trafikskola. (Se t ex Eva Flodberg samt Olof Stenbergs utredning vid Högskolan i Örebro). En annan undersökning, gjord av PDS Research, visar att av trafikskolornas elever sätter hela 82 % trafiksäkerheten som ganska eller mycket viktig. Bland privatisterna kommer trafiksäkerheten först på sjunde plats , privatisternas oro handlar i första hand om förarprovet.
Kommunikationsminister Ines Uusman har lanserat Nollvisionen som ett mål för trafiksäkerthetsarbetet. Nollvisionen innebär: 0 döda och skadade i trafiken. Om nollvisionen skall bli verklighet krävs bl a att de som skall ge sig ut på vägarna får en gedigen utbildning. Regeringens förslag att momsbelägga körkortsutbildningen med 25 % gynnar absolut inte trafiksäker- hetsarbetet och ambitionen om en Nollvision.
Rådets direktiv 92/77/EEG av den 19 oktober 1992 (harmonisering av mervärdesskattesatser) artikel 1.4 e som skall ersätta artikel 28.2; säger:
Medlemsstater som den 1 januari 1991 tillämpade en reducerad skattesats på andra varor och tjänster än sådana som specificerats i bilaga H får tillämpa denna reducerade skattesats eller en av de två reducerade skattesatser som nämns i artikel 12.3 på dessa områden, förutsatt att skattesatsen inte understiger 12 %.
Eftersom körkortsutbildning inte nämns i bilaga H, bör den lägsta skattesats som i enlighet med EUs direktiv kan åläggas körkortsutbildningen vara 12 %.
Det är av stor vikt att regeringen följer utvecklingen inom körkorts- utbildningen. Om det visar sig att färre och färre vänder sig till körskolor för att få sin utbildning bör regeringen överväga att införa en lägre momssats, t ex 12 %.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om medvärdesskatt på körkortsutbildning.
Stockholm den 4 oktober 1996
Lena Sandlin (s) Krister Örnfjäder (s)