En stor orättvisa och ett stort hinder för likställighet mellan det offentliga skolväsendet och friskolor är att friskolorna är momspliktiga. Effekterna av denna orättvisa har hela tiden förstärkts. I och med uppgörelsen mellan Centern och Socialdemokraterna våren 1995 blev momsen en del som skulle beaktas vid resurstilldelningen till friskolorna. Det finns dock ingen generell heltäckande garanti för att momsens effekter neutraliseras vid kommunernas resurstilldelning.
Ännu värre riskerar det att bli i detta avseende när regeringens förslag beträffande friskolornas förutsättningar nu ser ut att genomföras med Vänsterpartiets och Miljöpartiets stöd i riksdagen.
En annan väg att gå, än att anta olika mer eller mindre tvingande lagtexter där denna orättvisa skall beaktas vid kommunal bidragsgivning, är att momsplikten för friskolor avskaffas. Om man hävdar att friskolorna av kommunerna får kompensation för momsen, skulle ett beslut om att avskaffa momsplikten för friskolorna i praktiken innebära att kommunerna slipper betala moms till staten via friskolorna. En sådan momsbefrielse bör vara förbehållen friskolor som inte tar ut elevavgifter.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskaffad momsplikt för friskolor som inte tar ut elevavgifter.
Stockholm den 27 september 1996
Marietta de Pourbaix-Lundin (m)