I regeringens skrivelse 1996/97:83 - Sverige och den inre marknaden - framgår att en väl fungerande inre marknad i hög grad är ett intresse för hela svenska folket. Regeringens högst prioriterade fråga är att skapa nya arbetstillfällen och varaktig tillväxt. De möjligheter som den inre marknaden skapar är ett viktigt instrument för arbetet att nå detta mål.
Jag delar regeringens uppfattning och ser slopandet av det generella förbudet mot röd diesel som ett steg i rätt riktning. Moderaterna reserverade sig till förmån för motion 1996/97:Sk605 med samma innebörd vid behandling av skatteutskottets betänkande 1996/97:SkU16, Energiskatter m.m. den 12 mars 1997. Jag anser emellertid att detta ej är tillräckligt och riksdagen bör därför ta ytterligare steg för att harmoniseringen och därmed konkurrenskraften skall främjas.
Europeiska kommissionen har i en handlingsplan lagt fram tydliga politiska rekommendationer för att den inre marknadens hela potential skall förverkligas. Kommissionen skriver: "På den nationella nivån måste med- lemsstaterna dels förbättra takten i genomförandet av gemenskapslagstift- ning av betydelse för den inre marknaden, dels vidta kraftiga åtgärder för att minska nationell reglering som hämmar både konkurrens och kon- kurrenskraft."
Vidare har kommissionen den 12 mars 1997 presenterat ett förslag till direktiv om omstrukturering av gemenskapens regler för beskattning av energiprodukter. Förslaget anmäldes på Ekofinmötet den 17 mars 1997 och direktivet skall implementeras senast den 31 december 1997. Kommis- sionens dokument heter KOM (97) 30 och Finansdepartementets nr EU Fi 97/1437.
I dokumentet föreslås minimiskattenivåer för alla typer av energislag, mineraloljor och bränslen. Förutom skillnad i skattenivåer ligger den stora avgörande skillnaden i att vi i Sverige inte tillåter användning av lågbeskattad dieselolja för industriella och kommersiella ändamål, t.ex. jord- och skogsbruk, motorredskap som används inom byggnadsverksamhet m.m.
För att svenska företagare skall ha likvärdiga konkurrensförhållanden som i övriga medlemsstater måste riksdagen ändra lagstiftningen så att den grönfärgade lågbeskattade dieseloljan får användas i nämnda motorredskap från den 1 januari 1998. Det skulle dessutom innebära att problemet med den nuvarande finsk-svenska gränshandeln elimineras.
Oavsett om denna lagändring genomförs, måste tullmyndigheten få klart för sig att motorredskap och traktorer har rätt att medföra röd diesel även på släpvagn som är avsedd att användas i motorn på dessa. Det är viktigt att vi lever upp till den gemenskapslagstiftning som vi förbundit oss att följa i och med EU-medlemskapet. Svenska företagare/entreprenörer skall inte missgynnas i förhållande till de finländska. Erfarenheten av den svenska särlagstiftning som gällt sedan den 1 januari 1996 visar att konkurrenskraften hämmats.
När det gäller privatpersoners införsel av röd diesel ger propositionen klara besked. Emellertid uppstår frågor huruvida detta överensstämmer med fördrag, traktat och direktiv. Enligt min mening kan inte privatpersoner förhindras att medföra varor för eget bruk.
Utrikesdepartementets handelsavdelning gav 1994 ut en bok med rubriken "En marknad utan gränsformaliteter och gränskontroller, läget inom EG". I enlighet med den inre marknadens principer skrev man: "Gränsöver- skridande hinder inom EG kan även ske med punktbeskattade varor helt utanför upplagesystemet. Därvid skall exportlandets punktskatt tas ut vid försäljningen. Är köparen en privat person som själv medför varorna utan handelssyfte skall någon beskattning i importlandet inte ske."
I regeringens proposition 1994/95:19 del 1 och i det betänkande som låg till underlag för beslutet om vårt medlemskap står det under rubriken "Punktskatter" att för alkohol, tobak och mineraloljor får länderna tillämpa högre skattesatser än miniminivån. "Högre skattesatser begränsas dock av att i princip alla införselrestriktioner slopats vad gäller privatpersoners införsel av varor som inköpts beskattade i ett annat EU-land."
Enligt Romfördraget och inrättandet av den inre marknaden har Sverige således inte rätt att ensidigt förbjuda en vara (mineraloljor) som frisläppts för konsumtion i ett annat medlemsland, såvitt det inte är viss fara för människors hälsa, miljö m.m.
Vidare har Europakommissionen - Directorat General 21 - i skrivelse 970326 till Finansdepartementet påpekat innebörden av de direktiv som gäller beträffande införsel av mineraloljor. Förslagen i regeringens proposi- tion uppfyller endast till viss del den uppfattning som Europakommissionen hävdar. För att undvika ytterligare överklagningar och i värsta fall skadeståndskrav bör den föreslagna lagändringen underställas Lagrådet för granskning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att lågbeskattad grön diesel får användas för industriella och kommersiella ändamål i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen beslutar att finsk röd diesel får användas i motorredskap och traktorer utan begränsning i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att privatpersoner som själva medför varor utan handelssyfte ej förhindras av gränskontroller i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 12 maj 1997
Olle Lindström (m)
Gotab, Stockholm 1997