Propositionens innehåll
I propositionen föreslår regeringen bl.a. en ny lag om betalning av skatter och avgifter; skattebetalningslagen. Lagen innehåller ett nytt system för redovisning och betalning av skatter och avgifter. Vidare så föreslås regler för hur deklarationsförfarandet skall gå till samt vilka sanktioner som skall vidtas om dessa regler inte följs. Ett flertal förslag lämnas också för att förbättra överensstämmelsen mellan den preliminära och slutliga skatten.
Betalningsskyldigheten avseende skatter och avgifter för den som företräder ett rättssubjekt som är juridisk person görs generell och enhetlig i regeringens förslag. Den utvidgas till att omfatta alla skatter och avgifter som ingår i skattekontosystemet. I propositionen lämnas också förslag som syftar till att reglerna för skattekontroll, främst revisionsreglerna, skall bli effektivare. Skattekontosystemet, liksom merparten av övriga förslag, föreslås sättas i kraft vid årsskiftet 1997/98.
Inledning
Vänsterpartiet välkomnar förslaget om ett enhetligt skattekonto. På det hela taget är förslaget gediget och väl genomarbetat. Det innebär emellertid inte att vi helt sluter upp bakom det liggande förslaget. På vissa punkter behöver förslaget revideras. Dessa ändringsförslag är emellertid inte av grundläggande karaktär, utan avser snarare tillämpningen av det nya skattekontosystemet.
Vänsterpartiet har avvikande åsikter på följande punkter:
90 dagars betalningsfrist för kvarskatt,
Borttagandet av arbetsgivarens medverkan i uppbörden av kvarskatt,
Kravet på synnerliga skäl för anstånd med betalning av skatter och avgifter,
Förslaget om ändring av förfallodagens innebörd,
Slopandet av de subjektiva rekvisiten vid ställföreträdaransvar,
Reglerna för skatteavdrag på sidoinkomster.
Vänsterpartiet konstaterar att all förändring av ett gammalt inarbetat system stöter på viss kritik. Det gäller också skattebetalningutredningens förslag till system för skattekonto. Den vanligaste kritiken gäller det faktum att varje skatt inte kan följas, så att t.ex. ett företag inte kan veta vilken skatt ett underskott på kontot är hänförligt till. Utifrån skattedeklarationen debiteras den skattskyldiges skattekonto. Den skattskyldige krediteras sedan i samband med att inbetalning sker. Det torde inte vara några större problem för den skattskyldige att, utifrån sin egen bokföring och sina verifikationer, analysera eventuella differenser på kontot.
90 dagars betalningsfrist för kvarstående skatt och borttagandet av arbetsgivarens medverkan i uppbörden av kvarstående skatt
Regeringen föreslår att den skattskyldige själv skall betala in obetald slutlig skatt. Den tidigare medverkan av arbetsgivaren vid inbetalning av kvarstående skatt tas därmed bort. Den obetalda slutliga skatten skall enligt förslaget betalas efter en betalningsfrist på minst 90 dagar.
Förändringen av betalningsfristen innebär att en skattskyldig med förenklad deklaration, och som får sitt slutskattebesked i slutet av augusti, skall betala in den kvarstående skatten senast den sista november samma år. Det synes oss inte vara den mest lämpliga tidpunkten för inbetalning av kvarstående skatt och kan komma att leda till stora problem för många, speciellt för barnfamiljer. Vänsterpartiet föreslår därför att nuvarande betalningstid för kvarskatt skall vara kvar tills man analyserat vilka konsekvenser, inte minst av social karaktär, den föreslagna förändringen får. Borttagandet av arbetsgivarens medverkan vid inbetalning av kvarstående skatt kommer också att skapa problem. Dagens system med ett arbetsgivaransvar för kvarskatteinbetalningar är effektivt och ger bl.a. en större garanti för att kvarskatten betalas in inom lagstadgad tid. Vi anser därför att arbetsgivarens medverkan i betalningen av kvarstående skatt skall bestå. Vad som ovan anförts bör riksdagen besluta om.
Kravet på synnerliga skäl för anstånd med betalning av skatter och avgifter
I propositionen föreslår regeringen att anstånd med betalning av skatter och avgifter vid betalningssvårigheter på grund av sociala skäl och liknande förhållanden, endast skall kunna medges om det finns synnerliga skäl.
Det kan för enskilda skattskyldiga vara oerhört viktigt att kunna få anstånd med betalning av skatter och avgifter. Kravet på att det skall finnas synner- liga skäl kan komma att försvåra ekonomiska och sociala rekonstruktioner. Vänsterpartiet anser därför att det borde räcka med särskilda skäl. Vad som ovan anförts bör riksdagen besluta om.
Förfallodagens innebörd
Regeringen föreslår att förfallodagens innebörd ändras för skatter och avgifter som ingår i skattekontosystemet. Senast på förfallodagen skall enligt det nya förslaget inbetalningen ha bokförts på skattemyndighetens konto.
Eftersom betalningssystemet i Sverige inte fungerar helt friktionsfritt verkar regeringens förslag inte särskilt välbetänkt. Tidsåtgången vid betalningstransaktioner varierar i stor utsträckning. Det kan därför komma att uppstå svårigheter för den inbetalningsskyldige att beräkna vid vilken tidpunkt en inbetalning senast måste ske, för att den skall vara bokförd på förfallodagen. Vänsterpartiet anser därför att förfallodagen även i fortsättningen skall vara den skattskyldiges inbetalningstillfälle. Vad som ovan anförts bör riksdagen besluta om.
Ställföreträdaransvaret
Regeringen föreslår att betalningsskyldighet avseende skatter och avgifter för den som företräder en juridisk person skall kunna komma i fråga för alla skatter och avgifter som ingår i skattekontosystemet. Dessutom omarbetas de nuvarande subjektiva rekvisiten i reglerna om företrädaransvar till objektiva rekvisit med, säger regeringen, i sak samma innebörd.
Vänsterpartiet tycker det är bra att betalningsskyldigheten föreslås gälla för alla skatter som ingår i skattekontosystemet. Däremot är vi tveksamma till borttagandet av de subjektiva rekvisiten. Vänsterpartiet anser att det även i fortsättningen klart skall framgå att ställföreträdaransvar endast skall kunna utkrävas när företrädaren agerat avsiktligt eller med grov oaktsamhet. Vad som ovan anförts bör riksdagen besluta.
Skatteavdrag för sidoinkomster
Inga förändringar föreslås i propositionen vad gäller skatteavdrag för sidoinkomster. Skatteavdrag skall även i fortsättningen göras med 30 % oavsett vilken inkomst den skattskyldige har.
Riksskatteverket har föreslagit att avdrag skall göras med 55 % för de som har inkomster över brytpunkten, d.v.s. över 231 700 kr. Detta motiveras med att ett trettioprocentigt avdrag kan bli för lågt för vissa skattskyldiga och därmed leda till kvarstående skatt. Vänsterpartiet delar Riksskatteverkets uppfattning att avdrag skall göras med 55 % på inkomster som ligger över brytpunkten. Vad som ovan anförts bör riksdagen besluta om.
Till sist kan nämnas att regeringen i propositionen blandar ihop begreppet brytpunkt med den senare termen skiktgräns. Skiktgränsen är det belopp som erhålls efter avdrag för egenavgifter och grundavdrag d.v.s. 209 100 kr för 1997. Brytpunkten är emellertid det belopp som den skattskyldige får tjäna innan statlig skatt tas ut, d.v.s. 231 700 kr.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att nuvarande betalningstid för kvarskatt skall vara kvar i avvaktan på konsekvensanalyser i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen beslutar att arbetsgivarens medverkan i betalning av kvarstående skatt skall bestå i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen beslutar att anstånd med betalning av skatter och avgifter skall kunna medges vid särskilda skäl i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen beslutar att förfallodagen även i fortsättningen skall vara den skattskyldiges inbetalningstillfälle i enlighet med vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen beslutar att ställföreträdaransvar endast skall kunna utkrävas när företrädaren agerat avsiktligt eller med grov oaktsamhet i enlighet med vad som anförts i motionen,
6. att riksdagen beslutar att avdrag skall göras med 55 % på inkomster som ligger över brytpunkten i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 12 maj 1997
Per Rosengren (v)
Hans Andersson (v) Lennart Beijer (v) Ingrid Burman (v) Owe Hellberg (v) Maggi Mikaelsson (v) Karl-Erik Persson (v) Hanna Zetterberg (v)