I propositionen föreslås en ny lag om betalning av skatter och avgifter. Hos skattemyndigheten skall det finnas ett skattekonto för varje skatt- eller avgiftsskyldig. Samtliga redovisningar, debiteringar och betalningar skall registreras på kontot : F-skatt, innehållen A-skatt, arbetsgivaravgifter, mervärdesskatt och kvarskatt. Ambitionen har enligt propositionen varit att genom enkla och enhetliga förfaranderegler på skatteområdet effektivisera skatteadministrationen och göra den resurssnål samtidigt som de enskilda skatte- och avgiftsbetalarna ges möjlighet att ha överblick över och kunskaper om gällande regelsystem.
Från Folkpartiet liberalernas sida är vi positiva till en effektivisering av systemet med redovisning och betalning av skatter och avgifter. Tyvärr ger dock inte det föreliggande förslaget skatte- och avgiftsbetalare den överblick som är nödvändig i ett rättssamhälle. Vi avstyrker föreliggande förslag och uppmanar regeringen att återkomma med ett nytt förslag, som bättre tillgodoser berättigade krav på utformningen av skattekontot. Systemet måste vara överskådligt och begripligt för användarna. Tanken med ett skattekonto är god, men regeringen har utformat ett förslag som gör det omöjligt att på ett kontoutdrag se vilka skatter som har betalats, eftersom saldot på kontot skall hanteras som en klumpsumma. Införs systemet blir det svårt att reda ut vari till exempel ett underskott består. Det leder till att skatterna anony- miseras. Ett underskott på kontot kan avse vilken skatt som helst utan att detta specificeras. Är det preliminär skatt, arbetsgivaravgifter, mervärdes- skatt, förseningsavgift, skattetillägg och/eller underskottsränta som inte kommit fram eller debiterats rätt?
Att skattemyndigheten inte särskiljer vilka skatter som betalats till fullo och vilka som ej betalts är mycket otillfredsställande. Vid eventuella tvister mellan företagare och andra intressenter innebär det ofta en svagare förhandlingsposition om skatten redan har betalts. Därför bör företagaren själv kunna avgöra, eller i varje fall omedelbart se, vilken skatteinbetalning som uppvisar underskott.
Vi avvisar också förslaget att med inbetalningstid skall avses när skatt har kommit in på statens konto, inte när de faktiskt har betalats. Skattskyldiga kommer inte att veta när betalning senast måste göras för att inte ett underskott skall uppkomma på kontot.
Det måste bli lättare att få ut sin F-skattesedel. Det är upprörande att ett stort antal personer som fått starta eget-bidrag sedan nekats F-skatt. Alltför många goda företagsidéer stupar redan här, eller ännu värre - har stupat sedan verksamheten redan kommit igång därför att F-skattesedeln blir återkallad. Speciellt svårt tycks tjänsteföretag ha i detta avseende. Av naturliga skäl behöver dessa företag inga omfattande maskininvesteringar. Vi anser sålunda att utgångspunkten måste vara en generös tilldelning - den som vill ha skall få F-skattesedel.
I propositionen föreslås också en utvidgning av tillämpningen av skattetillägg. Vi menar att regeringen istället borde lägga fram förslag om att slopa skattetillägg i samband med periodiseringsfel mot bakgrund av dels den osäkerhet som vi menar kvarstår när det gäller skattetillägget som sanktionsmedel, dels på grund av att de regler som gäller för hur mervärdesskatten ska periodiseras inte är tillräckligt tydliga för företagen. Det är orimligt med myndighetssanktioner i de fall som nu är aktuella. Regeringen bör därför återkomma med förslag om slopande av skattetillägg vid periodiseringsfel samt tulltillägg.
Diskret inbakat i skattekontoförslaget föreslår regeringen ett utökat personligt skatteansvar för företrädare för bolag. En av fördelarna med aktiebolag är möjligheten att hålla den personliga ekonomin skild från företagets. Av aktiebolagslagens 1 kap. 1 § framgår: "I aktiebolag svarar delägarna ej personligen för bolagets förpliktelser". Men redan idag kan företrädare för ett aktiebolag bli personligen ansvariga för moms, arbets- givaravgifter, innehållen, men inte betald A-skatt och vissa punktskatter. Företrädaransvaret gäller om man fortsätter driften av företaget trots att det finns risk för att bolaget inte skulle kunna betala sina skatter. För att undgå ansvar krävs i princip att bolaget försätts i konkurs innan skatten förfaller till betalning. Regeringen vill nu ytterligare utvidga företrädaransvaret till att omfatta alla skatter och avgifter som ingår i skattekontosystemet. Företagaren blir personligen ansvarig för bolagets alla skatter. Har bolaget inte betalat får företagaren själv betala - staten, till skillnad från leverantörer och andra fordringsägare, skall aldrig kunna göra några förluster i en konkurs. Statens fordringar i form av skatter och avgifter är idag förenade med förmånsrätt, vilket innebär att i en konkurssituation staten får betalt före oprioriterade borgenärer. Risken är att om aktiebolagsformen utarmas på det sätt som regeringen föreslår så kommer ännu fler att avskräckas från att starta eget och från att expandera.
I propositionen föreslår regeringen att reglerna för skattekontroll "skall bli effektivare". Skattemyndigheterna skall ges möjlighet att göra överrask- ningsrevisioner, revision under löpande period och hos tredje man. När som helst skall revisorerna kunna gå in på ett företag och göra revision och även kontrollera årets bokföring. Dessutom skall myndigheterna kunna göra revision hos tredje man , t ex leverantörer eller kunder. Någon misstanke om brott behöver inte föreligga. Enligt förslaget behövs ingen prövning huruvida det ens finns något skäl för "överraskningen". Genom detta regeringsförslag förändras balansen mellan den enskildes rätt till personlig integritet och statens kontrollintresse på sådant sätt att rättssäkerheten hotas och vi riskerar att få allvarliga övergrepp på den personliga integriteten. Vi närmar oss mer och mer ett Storebror ser dig-samhälle. Folkpartiet avvisar en sådan utveckling.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag om skattekonto,
2. att riksdagen hos regeringen begär nytt förslag om skattekonto i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det måste bli lättare att få F-skattesedel,
4. att riksdagen avslår regeringens förslag om att utöka det personliga betalningsansvaret för företrädare för aktiebolag,
5. att riksdagen avslår regeringens förslag om överraskningsrevisioner under löpande period och hos tredje man,
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag om slopande av skattetillägg vid periodiseringsfel samt tulltillägg enligt vad som anförts i motionen.
Stockholm den 12 maj 1997
Isa Halvarsson (fp) Karin Pilsäter (fp)