Inledning
Med stöd av Socialdemokraterna och Centerpartiet beslutade riksdagen för ett par år sedan att ändra på reglerna för företagens redovisning och uppbörd av mervärdesskatt. Denna förändring kritiserades hårt av Moderaterna. Näringslivets kritik var samfälld. I samband med beslutet om dessa nya regler framhöll Moderaterna dels att reglerna försämrade förutsättningarna för företagande, dels att nya regler skulle komma att införas i samband med beslut om nytt system för skattebetalningar. När förslaget till nytt system för skattebetalningar nu presenteras är det förvånande att regeringen på viktiga punkter låtit myndighetsperspektivet gå före företagsperspektivet.
Moderaterna är i grunden för idén med ett skattekonto, där företagets skatter och avgifter kan redovisas på ett enkelt sätt och betalas vid ett tillfälle i månaden. Det av regeringen nu framlagda förslaget innehåller emellertid flera inslag som vi ogillar både av principiella och praktiska skäl. Därför föreslår vi riksdagen att avslå propositionen och uppmana regeringen att återkomma med ett nytt förslag.
Synliga skatter
Det finns ett intresse av att skatter synliggörs ur ett allmänperspektiv. Riksförsäkringsverket har i sitt remissvar till utredningen framhållit att det är principiellt viktigt att skillnaden mellan ändamålsbestämda socialavgifter och allmänna skatter beaktas i olika sammanhang. Riksrevisionsverket menar i sitt remissvar att det är viktigt med ett system där det finns möjligheter att identifiera olika skatter och avgifter även i betalningsströmmarna. Verket framhåller det angelägna i att det föreslagna systemet kan tillhandahålla information och underlag för analys i arbetet med att löpande förse statsmakterna med analyser och prognoser av den statsfinansiella utvecklingen.
I propositionen finns ett litet avsnitt som klarlägger terminologin i lagtexten. Det innebär att när det i lagtexten talas om skatt så gäller det även avgift som omfattas av lagen. Det är visserligen en förenkling att använda en sådan formulering i lagtexten. Sett i ett vidare perspektiv leder det emellertid till att skillnaden mellan skatter och avgifter luckras upp. Vi menar att det är av intresse av göra skillnaden mellan skatter och avgifter tydlig.
Kombinationen av många olika skatter och ett högt skattetryck gör det viktigt att det ur myndigheternas redovisningar klart går att utläsa vilka skatter som ett företag eller en enskild betalar. Det är ur principiell synpunkt ett viktigt krav att den som betalar en skatt också skall kunna utläsa på ett utdrag från sitt skattekonto, vilka skatter han/hon betalar. Av förslaget framgår att skattekontot skall stämmas av varje månad en transaktion förekommit; därvid redovisas inbetalningar och saldo. En inbetalning kommer att kunna omfatta flera olika typer av skatter. Det är viktigt för företaget att på ett tydligt sätt kunna få en bekräftelse, via skattekontot, från skattemyndigheten avseende gjorda skatteinbetalningar som går att härleda till den egna bokföringen. När det gäller underskott är det särskilt viktigt att det framgår vilken typ av skatt eller avgift som inte är fullt betald.
Företagen är, när det gäller många av de skatter som skall ingå i systemet, uppbördsman åt staten. Det gör det särskilt viktigt att rutinerna fungerar på ett sådant sätt att risken för missförstånd eller tvister blir minsta möjliga.
Vi menar att det bör införas en ordning som gör det möjligt att på kontoutdraget visa, inte bara summan av inbetalningarna vid en viss tidpunkt, utan även vilka typer av skatter inbetalningen avser.
Förfallodagar
När det gäller tidpunkten för skatternas inbetalning, så ändras denna enligt förslaget i ett par avseenden. Förfallodagen för mervärdesskatt flyttas fram från den femte i andra månaden efter redovisningsperiodens utgång till den tolfte för företag med ett beskattningsunderlag understigande 40 miljoner kronor. För företag med beskattningsunderlag överstigande 40 miljoner kronor blir motsvarande förändring att betalningen skall ske den 26 i första månaden efter redovisningsperiodens utgång i stället för den 20. En konsekvens av reglerna för de större företagen blir dessutom att lagen skiljer på inbetalningstidpunkt och deklarationstidpunkt vad avser skatteavdragen och socialavgifterna. I praktiken skall dessa betalas innan de redovisas. En sådan ordning är inte underlättande för företagen.
Begreppet förfallodag ges en ny innebörd. Tidigare har ett företag kunnat vara säker på att undgå straffavgifter om det funnits ett kvitto med stämpel från post eller bank att en skatt betalats senast på förfallodagen. I den nya ordningen måste betalningen emellertid ske i så god tid att likviden kommit myndigheten tillhanda på förfallodagen.
Den föreslagna ändringen innebär att risk för att betydande rättsosäkerhet kan uppstå. Betalningen sker helt på företagets risk. Förseningar hos betalningsförmedlaren, vilka leder till underskott på avsändarens skattekonto, leder till kostnader och problem som företaget får stå för. Det är enligt vår mening ett system som ensidigt gynnar staten och sätter företaget i andra hand. Dessutom leder det i praktiken till att betalningstiden i många fall blir kort.
Av lagförslaget framgår vidare att kommuner och landsting skall lämna skattedeklaration på samma sätt som gäller för företag med beskattnings- underlag understigande 40 miljoner kronor. Därmed föreligger inte kon- kurrensneutralitet mellan olika aktörer. En sådan ordning är oacceptabel.
Ett nytt system med skattekonto bör enligt vår mening var enkelt och tydligt. Det blir det om alla företag, som huvudprincip, skall betala mervärdesskatt i den tolfte i andra månaden efter redovisningsmånaden. För övriga skatteavdrag skall gälla den 12 i första månaden efter redovisnings- perioden. Förfallodagen skall räknas som den dag då skatten är betald. Risken för gränsdragningsproblem och missförstånd minimeras därmed.
Återbetalning av överskjutande moms
I vissa fall, t.ex. i samband med större investeringar, kan den ingående mervärdesskatten komma att överstiga den utgående. I ett sådant fall är det många gånger mycket angeläget för företagen att kunna få snabb återbetalning. Med de regler som nu föreslås kommer detta fortfarande att vara möjligt, men lagstiftaren har inte varit lika angelägen att reglera denna del, som när det gäller inbetalningarna. Möjligheten till återbetalning av mervärdesskatt kopplas till redovisningen av skatteavdrag och socialavgifter. Denna samordning kan leda till en likviditetsmässig nackdel för företagen.
Vi menar att återbetalningsmöjligheten avseende mervädesskatten bör frikopplas från kravet på redovisning av övriga skatter. Det gör det möjligt att påskynda densamma.
Likafördelningsmetoden
Likafördelningsmetoden leder till att staten får ytterligare övertag i förhållande till företagen. Likafördelningsmetoden får till följd att den som vill ha pensionspoäng som helt svarar mot inkomsten måste betala samtliga avgifter och skatter. Det är en rimlig utgångspunkt om saken hade gällt just skatter och avgifter som är kopplade till pensioner. Utgångspunkten för det föreslagna systemet är att om den preliminära skatten överensstämmer med eller är större än den betalda skatten skall tilläggspensionsavgiften anses vara fullt betald. Är den betalda preliminära skatten lägre än den slutliga skatten anses så stor andel av det betalda beloppet avse avgift som motsvarar hela avgiftens andel av den slutliga skatten.
Den nu skisserade ordningen kan leda till orimliga effekter. Om en företagare betalar samtliga skatter och avgifter under året på ett korrekt sätt, men vid ett tillfälle får problem på grund av till exempel utebliven betalning av en större kundfordran, och detta ej går att reda ut före årsskiftet, så får denna enstaka händelse till effekt att underskott kan uppstå på kontot. Ett sådant underskott leder i värsta fall till att pensionsavgifterna inte anses fullt betalda. Ett sådant system leder till ytterligare obalans i förhållandet mellan företagen och myndigheterna, till företagens nackdel.
Vi menar att reglerna måste utformas på ett sådant sätt att likafördelnings- principen inte får de effekter som blir fallet med den föreslagna ordningen. Argumenten för det inledningsvis anförda om att varje skatt skall vara synlig, blir extra tydliga mot bakgrund av likafördelningsmetodens möjliga effekter.
Ökat personligt betalningsansvar
I samband med att skattekontots införande föreslås vissa andra ändringar. En mycket viktig principiell sådan gäller företrädares ansvar för en juridisk person. I propositionen säger sig regeringen inte vilja ändra nuvarande praxis; likväl föreslås en lagändring. Remissinstanserna uttalar sig emellertid mycket negativt i en skala från kritiskt till mycket kritiskt till den nya lagens utformning av det personliga betalningsansvaret.
Aktiebolagsutredningen arbetar för närvarande med dessa frågor och det är förvånande att regeringen nu väljer att lägga fram nya lagregler utan att avvakta kommitténs förslag. Visserligen säger regeringen i propositionen att utredningen inte skall vara förhindrad att lägga fram sina förslag, trots de ändringar regeringen nu vill införa. Återigen är det myndighetsperspektivet som är vägledande i regeringens förslag. Förutom att nyordningen i sak är fel, så innebär det att det återkommande kravet från näringslivet om långsiktiga spelregler ånyo åsidosätts. I detta fallet rör det sig dessutom om en mycket viktig komponent i företagandet. Om det hela tiden skall göras besvärligare att starta företag i Sverige, så kommer företag inte att starta och befintliga företag och företagare väljer kanske att flytta sin verksamhet till andra länder eller att avveckla.
I och med att skattekontot kommer att omfatta även företagets egna skatter så ändras förutsättningarna för företagandet helt. I aktiebolagslagen framgår att i aktiebolag svarar delägarna ej personligen för bolagets förpliktelser. Det finns ju ett aktiekapital som skall utgöra garanten för dessa. Därtill finns särskilda regler, som om de inte följs, innebär att bolagets företrädare kan drabbas av personligt betalningsansvar. I detta fall väljer regeringen att gå fram med ett förslag, utan grundlig analys av dess konsekvenser. Motiven är i propositionen mycket knapphändigt redovisade.
Vi avvisar förslaget om ändrade regler för företrädares personliga betalningsskyldighet av samtliga skatter som förekommer på skattekontot. Förslaget innebär risk för att enskilda personers benägenhet att ägna sig åt företagande minskar.
Skattetillägg
Under den borgerliga regeringsperioden förändrades reglerna om skatte-, avgifts- och tulltillägg. Det var i första hand fråga om nya eftergiftsgrunder för att undvika påförande av orimliga tillägg. Dessutom beslutades att inte påföra tulltillägg på för lågt redovisad mervärdesskatt vid införsel som skulle ha varit avdragsgill.
De förändrade eftergiftsgrunderna har när det gäller skattetillägg inte fått den effekt som vi förväntade oss. Det förekommer att skattemyndigheten påför orimliga skattetilläggsbelopp då det enbart är fråga om periodiserings- fel. Det förekommer även andra uppmärksammade fall. Det finns således ett stort antal företag som under de senaste åren har fått vidkännas påförda skattetillägg som inte står i rimlig proportion till förseelsens art.
Det har i ett särskilt yttrande i den nyligen avslutade utredningen, artikel 6 i Europakonventionen och skatteutredningen, anförts att det svenska skattetilläggsförfarandet strider mot de krav som ställs i artikel 6 i Europeiska konventionen. Det finns således flera skäl för att utreda frågan. I avvaktan på att skattetilläggsfrågan blir föremål för utredning och för att förhindra orimliga beslut om skattetillägg har vi tidigare föreslagit att skattetillägg inte får påföras avseende periodiseringsfel när det gäller såväl direkt som indirekt skatt.
Även tulltillägg drabbar företagen på ett sätt som inte står i rimlig proportion till en begången förseelse. Det handlar nästan uteslutande om ouppsåtliga fel i tulldeklarationer som upprättats under tidspress. Sveriges inträde i EU har samtidigt inneburit att importörerna fått en mängd nya regler att hålla reda på. Dessutom har inlämningsfristen för tulldeklarationer minskat från 15 till 9 dagar. De skäl som talar emot tulltillägget som sanktionsform har alltså om möjligt blivit ännu starkare.
I den nu aktuella propositionen föreslår regeringen en utvidgning av tillämpningen av skattetillägg. Vi menar att regeringen i stället borde lägga fram förslag om att slopa skattetillägg i samband med periodiseringsfel, mot bakgrund av dels den osäkerhet som vi menar kvarstår när det gäller skattetillägget som sanktionsmedel, dels på grund av att de regler som gäller för hur mervärdesskatt skall periodiseras inte i alla stycken är kristallklara för företagen. Det är orimligt med myndighetssanktioner i de fall som nu är aktuella. Regeringen bör därför i samband med ett nytt förslag till skattekonto även återkomma med förslag om slopande av skattetillägg vid periodiseringsfel samt slopande av tulltillägg.
Revisionsreglerna
Den 1 juli 1994 trädde rättssäkerhetsreformen i kraft, vilken baserades på ett enigt kommittébetänkande, Rättssäkerheten vid beskattningen. Regeringen skjuter nu ett grundskott mot denna reform och värnar de fiskala intressena i stället för den enskildes rättssäkerhet.
Det är i allt väsentligt ett förslag från 1995 års skatteflyktskommitté, Översyn av revisionsreglerna, som ligger till grund för regeringens förslag. Till skillnad från det betänkande som låg till grund för rättssäkerhetsreformen innehåller detta betänkande mycket kritiska synpunkter på förslaget i form av en reservation och ett särskilt yttrande. En stor del av remissinstanserna delar minoritetens uppfattning i betänkandet och avvisar eller är starkt kritiska till de förslag som föreligger om tredjemansrevision, revision av löpande period, s.k. överraskningsrevision, föreläggande att lämna uppgift om det löpande beskattningsåret samt tredjemansföreläggande.
Det är synnerligen olyckligt att regeringen i en sådan viktig fråga som rättssäkerheten väljer konfrontation i stället för en konstruktiv dialog. Genom en sådan attityd kommer med all sannolikhet skattemyndigheternas utred- ningsbefogenheter att i framtiden förändras i samma utsträckning som den för tillfället sittande majoriteten i Sveriges riksdag ändras. På så sätt minskas naturligtvis legitimiteten för kontrollåtgärder som enbart en del av de folk- valda står bakom. Det kommer säkerligen också i många avseenden att upplevas som kränkande av den grupp mot vilka åtgärderna är riktade, d.v.s. företagen och i första hand småföretagen. En bra skattekontroll skapas tillsammans med företagen och deras representanter, inte genom att företagares integritet och rättssäkerhet åsidosätts.
Rättssäkerhetsreformen syftade inte till att ensidigt begränsa myndigheter- nas befogenheter, utan det var fråga om att nå en balans mellan rättssäkerhet och effektivitet. Skattemyndigheten i Göteborgs och Bohus län har på en av skatteflyktskommittén ställd enkätfråga bekräftat att den gällande revisions- lagstiftningen har en struktur som underlättar myndighetens kontrollarbete eftersom en klar åtskillnad görs mellan samverkan och tvång.
Nu kommer balansen att allvarligt rubbas och kan därmed utgöra ett hot mot skattekontrollens legitimitet. Som exempel härpå har ovannämnda skattemyndighet gjort följande observandum med anledning av ifrågavarande enkät:
SKM utgår från att enkäten per definition kommer att ge till resultat att skattemyndigheterna anser sig behöva större kontrollbefogenheter. En målgrupp som har till uppgift att granska andra kommer alltid att kunna ge exempel på hur mycket bättre resultatet skulle bli om befogenheterna ökade. Skattekontrollen är dock inget självändamål. Den är enbart ett av flera medel som står till förvaltningens förfogande för att kunna åstadkomma en korrekt beskattning. Ytterst är beskattningsreultatet beroende på att skattesystemet, skattekontrollen och rättssäkerhetsgarantierna upplevs som rimliga av en överväldigande majoritet av befolkningen. Avvägningen mellan effektivitet och rättssäkerhet måste därför helst ha en mycket bred politisk förankring.
Tredjemansrevision
Det är enligt vår mening viktigt att påpeka att i enlighet med rättssäkerhetsreformen skall en revision endast få företas i syfte att kontrollera att ett företag eller annan näringsidkare har fullgjort sin egen deklarations- eller uppgiftsskyldighet på ett korrekt sätt. När man vill ha uppgifter från någon annan än den som skall revideras får man förelägga sådan tredje man att inkomma med uppgifter.
Nu vill regeringen återinföra möjligheten att företa tredjemanskontroll genom revision. Men man nöjer sig inte med detta utan man vill också ge skattemyndigheten befogenhet att inte underrätta om vem eller vilken rättshandling granskningen avser. Det innebär att dessa tredjemansrevisioner kan få karaktären av s.k. "fishing expeditions".
I en demokratisk rättsstat får myndigheter aldrig ges godtyckliga befogen- heter, utan de måste vara väl avgränsade och framgå av lag. En mycket viktig princip vid integritetskränkande myndighetsutövning är att åtgärden står i proportion till ändamålet. Den enskilde måste normalt veta vad som söks hos honom och varför. Om det av speciella skäl fordras att den enskilde inte kan få sådan information måste beslutet fattas av domstol.
Enligt gällande bestämmelser kan tredjemansinformation begäras via ett föreläggande. Det finns t.o.m. möjligheter att i enlighet med bestämmelserna i tvångsåtgärdslagen företa överraskande tredjemanskontroller om det är befogat i det enskilda fallet. Ett sådant beslut skall fattas av domstol för att upprätthålla kravet att det skall råda god balans mellan skattemyndighet och enskilda.
Det föreligger således inga skäl att frångå gällande bestämmelser och vi avvisar därför i detta hänseende regeringens förslag.
Revision av löpande period
Genom att medge skattemyndigheten möjligheten att även kontrollera det löpande beskattningsårets eller den löpande redovisningsperiodens räkenskaper och andra handlingar utvidgas revisionsinstitutet utanför sitt ändamål och antar mer formen av s.k. "fishing expeditions". En sådan åtgärd strider också mot behovs- och proportionalitetsprinciperna.
Det är helt orimligt att tillåta kontroll av bokföring, handlingar m.m. som inte har något samband med att skatt- och uppgiftsskyldigheten har fullgjorts.
Vi avvisar därför med kraft regeringens förslag att revision får företas av löpande period.
Underrättelse om revision
Det ur rättssäkerhetssynpunkt mest stötande förslaget är att regeringen vill göra det möjligt att kringgå rättssäkerhetsgarantierna i tvångsåtgärdslagen. Huvudprincipen i gällande bestämmelser är ju att skapa en klar skiljelinje mellan samverkansrevision och tvångsåtgärder. Den enskilde skall nämligen inte sväva i tvivelsmål om det är fråga om det ena eller det andra. I det senare fallet skall de i lag stadgade förutsättningarna för tvångsåtgärder föreligga. Regeringens förslag innebär att den enskilde underrättas om revision först i samband med att man knackar på hos denne för att på så sätt få till stånd en överraskningsrevision utan föregående domstolsprövning. På så sätt kringgås rättssäkerhetsgarantierna.
Motsätter sig den skattskyldige en överraskningsrevision får skattemyndig- heterna pröva om förutsättningarna för tvångsrevision är uppfyllda. I den mån det kan anses föreligga sabotagerisk kan det bli fråga om ett interimistiskt beslut. Ett sådant beslut fattas av granskningsledaren och på så sätt undviks den föregående prövningen av länsrätten.
JO har i sitt remissvar uttalat att det är inte lämpligt att införa regler om överraskningsrevision i ett samverkansförfarande eftersom den reviderade kan komma i en situation med en uppenbar karaktär av tvång över sig.
Det kan inte vara rimligt att i en modern rättsstat införa den här typen av regler och vi avvisar regeringens förslag även på denna punkt.
Föreläggande att lämna uppgift om det löpande beskattningsåret
Med åberopande av de skäl, som vi anfört när det gäller revision av löpande period, avvisar vi regeringens förslag även när det gäller föreläggande.
Tredjemansföreläggande
Regeringen föreslår att upphäva stadgandet i 3 kap. 50 a § andra stycket, LSK eller 3 kap. 5 § tredje stycket, LPP.
Om den enskilde föreläggs att samla in uppgifter om tredje man kan denne enligt nuvarande bestämmelser ställa handlingar till skattemyndighetens förfogande i stället för att själv samla in uppgifterna. Det innebär att den skattskyldige ges en valrätt för att undvika onödiga kostnader i samband med en sådan kontroll.
Eftersom vi har avvisat möjligheten att återinföra tredjemansrevision bör dessa bestämmelser fortsätta att gälla. Vi avvisar således regeringens förslag i detta hänseende.
Tullagen
Vi delar regeringens principiella uppfattning att reglerna för tullrevision skall utformas efter motsvarande regler för skatterevisioner och vad som gäller beträffande tvångslagen. Det innebär, i enlighet med vår inställning när det gäller revisionsverksamheten, att möjlighet till tredjemansrevision, revision av löpande år samt överraskningsrevision inte skall få förekomma i samband med tullrevision. Vi föreslår därför att tullagen ändras i enlighet med vad som anförts.
Övrigt
Det finns ytterligare ett antal invändningar som vi har mot regeringens förslag. Ytterligare ett uttryck för den obalans mellan företagets och statens relationer, till den förres nackdel är reglerna om kostnadsränta vid för sen betalning. Den skall beräknas till basränta plus 15 procentenheter. Intäktsräntan beräknas till 45 % av basräntan. Skillnaderna är inte försvarbara för ett land som säger sig vilja stå upp för ett positivt företagsklimat.
Vidare tillförs en förseningsavgift på 1 000 kronor, vid för sent inkommen deklaration. Nivån på denna avgift betyder kanske inte så mycket vad gäller beloppet. Men det är återigen ett uttryck för den okänslighet regeringen visar gentemot den situation företagen verkar i. Företagen upplever olika typer av avgifter som myndigheterna debiterar som ett uttryck för en negativ attityd till företagen. Den sammantagna effekten av alla avgifter leder till ett läge som inte upplevs som företagsvänligt. Skall vi skapa ett positivt företags- klimat i landet måste det också komma till uttryck i de sammanhang som nu är aktuella.
Moderata samlingspartiet yrkar att riksdagen avslår proposition 100. Däremot ser vi gärna att regeringen återkommer till riksdagen med ett nytt förslag som beaktar vad som i motionen anförts.
Inbetalningstidpunkter
Fram till dess att ett nytt förslag kan läggas fram på riksdagens bord är det angeläget att dagens regler för redovisning och uppbörd av mervärdesskatt (i lagen 1994:200) ändras så att betalningstidpunkterna blir rimliga. Ett sådant förslag bör innebära att förfallodagen bestäms till den 12 i andra månaden efter redovisningsmånaden, för samtliga företag, förutom juniuppbörden som skall redovisas den 20 augusti och novemberuppbörden som skall redovisas den 20 januari. Med förfallodag skall avses den dag betalningen erlagts. På detta vis får företagen bättre möjlighet att på ett bra sätt, såsom uppbördsman för staten, redovisa och betala mervärdesskatt. Vårt förslag ryms inom ramen för i andra motioner presenterade ekonomiska alternativ. Denna lagändring bör träda i kraft den 1 juli 1997.
Det torde ankomma på utskottet att utforma erforderlig lagtext.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag till den del det avser ett nytt system för skattebetalning i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen hos regeringen begär nytt förslag om ett system för skattebetalningar i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen avslår regeringens förslag till den del det avser skatte- och tulltillägg i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts beträffande skatte- och tulltillägg,
5. att riksdagen avslår regeringens förslag till den del det avser tredjemansrevision i enlighet med vad som anförts i motionen,
6. att riksdagen avslår regeringens förslag till den del det avser revision av löpande år i enlighet med vad som anförts i motionen,
7. att riksdagen avslår regeringens förslag till den del det avser underrättelse om revision, s.k. överraskningsrevision, i enlighet med vad som anförts i motionen,
8. att riksdagen avslår regeringens förslag till den del det avser föreläggande att lämna uppgift om det löpande beskattningsåret i enlighet med vad som anförts i motionen,
9. att riksdagen avslår regeringens förslag till den del det avser tredjemansföreläggande i enlighet med vad som anförts i motionen,
10. att riksdagen beslutar om ändringar i tullagen i enlighet med vad som anförts i motionen,
11. att riksdagen avslår regeringens förslag till den del det avser ränteberäkning och förseningsavgift i enlighet med vad som anförts i motionen,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ränteberäkning och förseningsavgift,
13. att riksdagen beslutar om ändring av inbetalningstiden för mervärdesskatt i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 12 maj 1997
Bo Lundgren (m)
Karl-Gösta Svenson (m) Carl Fredrik Graf (m) Jan-Olof Franzén (m) Carl Erik Hedlund (m) Ola Sundell (m) Inga Berggren (m) Jerry Martinger (m) Stig Rindborg (m) Nils Fredrik Aurelius (m)