Regeringen avser att åter införa förmögenhetsskatt
Förmögenhetsskatten har långtgående skadeverkningar för samhällsekonomin. Den slår dessutom hårt mot enskilda människor som inte har höga inkomster men som exempelvis äger ett hus med högt taxeringsvärde. På förslag av den borgerliga regeringen beslutade riksdagen hösten 1991 mot denna bakgrund att avskaffa förmögenhetsskatten. Beslutet hann dock inte träda i kraft och när den socialdemokratiska regeringen tillträdde 1994 förlängdes den gamla förmögenhetslagen till att gälla även 1995 och 1996. Sedan årsskiftet finns emellertid ingen förmögenhetsskattelag. Men nu avser regeringen att införa en ny sådan.
Extraskatt som drabbar vanliga gifta människor med egna hem
I dag betalar ungefär 400 000 svenskar förmögenhetsskatt. Många av dessa har blivit "förmögna" därför att deras hus har upptaxerats. De har därigenom brutit genom gränsen på 900 000 kr där man börjar betala förmögenhetsskatt.
Gifta par når snabbare upp till denna gräns eftersom deras förmögenhet sambeskattas. Makar och hemmavarande barn under 18 år sambeskattas också. Det gäller även styvbarn och barn vilkas förmögenhet förvaltas av en överförmyndare och där den sambeskattade föräldern inte har något inflyt- ande över förmögenheten. Regeringen medger att flera remissinstanser påpekat att sambeskattningen av makar diskriminerar äktenskapet och motverkar jämställdhet. Även sambeskattningen av föräldrar och styvbarn har kritiserats. Regeringen föreslår ändå att sambeskattningen av förmögenheter skall fortsätta med motiveringen att det skulle kosta för mycket för staten att avskaffa den.
För statskassan är inkomsterna av dessa människors "förmögenheter" ringa men för de enskilda människorna kan förmögenhetsskatten tillsammans med fastighetsskatten medföra att de blir tvungna att sälja sina hus. Förmögen- heter i form av egnahem generar sällan några inkomster och det är inte säkert att övriga redan beskattade inkomster räcker till för att betala denna extra skatt.
Även intäkterna från mer förmögna svenskar som fortfarande bor i Sverige och betalar betydande summor i förmögenhetsskatt är tämligen blygsamma ur ett statsfinansiellt perspektiv. Sammantaget räknar regeringen med att staten skall få in drygt 4 miljarder kronor i förmögenhetsskatt 1997 med de nya regler som nu föreslås. De negativa effekterna för samhällsekonomin av förmögenhetsskatten är dock långt större.
Förmögenhetsskatten en skatt på företagande och sparande
Förmögenhetsskatten är en skatt på företagande och sparande. Förmögenhetsskatten är också en form av dubbelbeskattning. Först beskattas inkomst av tjänst eller näringsverksamhet, sedan avkastning på kapital. Till dessa skatter kommer så fastighetsskatt och ovanpå detta en skatt på förmögenheten, som består av redan beskattade tillgångar.
Regeringen hävdar att s.k. arbetande kapital - till vilket nu även tillgångar i fastighetsförvaltning skall hänföras - inte skall förmögenhetsbeskattas. Detta är bara delvis sant. När det "arbetande kapitalet" omvandlas till "privat kapital" - d.v.s. i någon annan form än aktier i ett eget onoterat bolag - beskattas det. Det får naturligtvis negativa effekter, både för viljan att starta nya företag och för andra människor att satsa pengar i dem eller i någon annan form av långsiktigt sparande.
För de företag som väl skapas, och som växer sig så stora att de kan börs- noteras, höjs avkastningskraven genom förmögenhetsskatten. Enligt en beräkning från revisionsbyrån Price Waterhouse krävs det en direkt- avkastning (utdelning i förhållande till marknadsvärde) på minst 2,1 procent på börsnoterade aktier för att utdelningen skall räcka till att betala förmögenhetsskatten när aktierna ägs av svenskar boende i Sverige (DI 970320). Aktiespararna har gjort liknande uträkningar. Människor som under 1996 ägt aktier i tillväxtföretag som Astra, Ericsson och Hennes & Mauritz får i år betala mer i skatt än vad de får ut (se tabell nedan). Har de inte andra sparade medel blir de med andra ord tvungna att sälja av sitt innehav för att ha råd att betala skatten.
Det gäller inte bara för ägare som placerat i aktier i bolag som de inte har någon särskild anknytning till. Även huvudägare - i bolag som noterats på börsens A-lista före 1992 - förmögenhetsbeskattas fullt ut för sitt aktieinnehav, trots att detta borde betecknas som arbetande kapital.
Förmögenhetsskattens konsekvenser för enskilda aktieägare i tre tillväxtbolag
Astra Ericsson H & M
Utdelning 1997, kr 4,00 2,50 11,00
Betalkurs 21/4, kr 320 250 1 085
Direktavkastning, % 1,25 1,00 1,01
Utdelningsskatt, kr 1,20 0,75 3,30
Förmögenhetsskatt, kr 4,80 3,75 16,28
Summa skatter, kr 6,00 4,50 19,58
Till aktieägaren, kr -2,00 -2,00 -8,58
Andel av aktie som måste säljas utan hänsyn till reavinstskatt, % 0,63 0,80 0,79
Dito med hänsyn till reavinstskatt*, % 0,74 0,94 0,93
* Orealiserad reavinst antas motsvara 50 % av aktiens värde
Källa: Aktiespararna
Den svenska totala skatten på företagande hög internationellt sett
Att företagsbeskattningen i Sverige skulle vara den lägsta bland OECD-länderna är därmed en myt. Till bolagsskatten på 28 procent skall läggas skatten på utdelning och reavinst som är 30 procent och förmögenhetsskatten på 1,5 procent på förmögenheter över 900 000 kronor. Den svenska bolagsskattesatsen är bland de lägre. Men flertalet andra OECD-länder har lägre utdelningsskatt, lägre eller ingen reavinstskatt och lägre eller ingen förmögenhetsskatt. Vid en förmögenhet på 2 miljoner kronor tar den svenska staten in 0,83 procent i skatt (hänsyn tagen till fribeloppet), medan skatten i EU i genomsnitt är 0,08 procent och i OECD 0,14 procent. Vid större förmögenheter är skillnaden ännu större.
Förmögenhetsskatten driver ägandet och ägarna ur Sverige
Förmögenhetsskatten liksom den fortsatta dubbelbeskattningen av börsnoterade aktier försvårar ett svenskt ägande av börsföretagen eftersom den svenska dubbelbeskattningen och förmögenhetsskatten enbart träffar svenskar som bor i Sverige. Enligt regeringens argumentation i en tidigare proposition (angående ett begränsat avskaffande av dubbelbeskattningen) är det oväsentligt för börsföretagens kapitalförsörjning om den svenska beskattningen är hög eftersom dessa företag har möjlighet att finansiera sig på den internationella marknaden. Det skulle därmed göra det samma om storföretagen ägs av människor som bor i Sverige eller inte.
Diskrimineringen av ett svenskt företagsägande är - förutom att det är omoraliskt - negativt för tillväxten och sysselsättningen i Sverige. Redan i dag har storföretag som Ericsson svårt att motivera för de utländska aktieägarna att en så stor del av produktionen och forskningsverksamheten som i dag är förlagd till Sverige skall fortsätta att vara det när den stora merparten av försäljningen sker utomlands. Ett ökat utländskt ägande skulle ytterligare försvåra möjligheten att behålla arbetstillfällena i Sverige.
Inte bara ägandet utan själva ägarna och därmed även entreprenörs- kapaciteten flyttar utomlands när beskattningen blir för hög. Entreprenörer som bröderna Rausing, grundarna av Tetra Pak, och Ingvar Kamprad, grundare av Ikea, har angett förmögenhetsskatten som det huvudsakliga skälet till att de själva liksom huvudkontoren för deras företag har flyttat utomlands. Stefan Persson, huvudägare i Hennes & Mauritz - som börs- noterades före 1992 - är ett exempel på hur orimligt förmögenhetsskatten slår. Hans totala skatt på inkomst från lön, aktieutdelning och förmögenhet överstiger inkomsterna från aktieutdelning och lön. Sverige har inte råd att ha skatter som driver människor ur landet. Väl utomlands får den svenska staten varken in förmögenhetsskatt eller bolagsskatt från ägarna. Än värre är att den går miste om entreprenörer som, om de fått verka i Sverige, skulle ha kunnat generera tillväxt och nya jobb.
Godtyckliga avgränsningar
Förslaget om ny förmögenhetslagstiftning innehåller en rad godtyckliga avgränsningar, något som lagrådet påpekat men som regeringen inte har gjort något åt:
Fastighetsförvaltning förmögenhetsbeskattas om den bedrivs genom bolag noterat på A-listan men inte om den bedrivs av fysisk person eller i bolag noterade på O- och OTC-listan.
Ett tjugotal bolag med ett börsvärde på under en miljard kronor förmögenhetbeskattas därför att de är noterade på börsens A-lista medan ett tjugotal andra bolag med ett börsvärde på över en miljard kronor inte gör det därför att de, som exempelvis Swedish Match med ett börsvärde på tjugo miljarder, befinner sig på O- eller OTC-listan.
Fonder som äger aktier i O- och OTC-listade bolag förmögenhetsbeskattas medan direkt ägande i O- och OTC-aktier inte gör det.
Huvudägare som låtit sitt företag noteras på A-listan före årsskiftet 91/92 förmögenhetsbeskattas medan de som gjort det efter detta årsskifte inte gör det.
Makar sambeskattas medan sammanboende par inte gör det.
Dessa godtyckliga avgränsningar får mycket kostsamma konsekvenser för enskilda människor.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag att åter införa förmögenhetsbeskattning i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 2 maj 1997
Bo Lundgren (m)
Karl-Gösta Svenson (m) Carl Fredrik Graf (m) Jan-Olof Franzén (m) Carl Erik Hedlund (m) Ola Sundell (m) Inga Berggren (m) Jerry Martinger (m) Stig Rindborg (m) Nils Fredrik Aurelius (m)