Idrotts- och kulturområdena är i stort behov av sponsorsmedel för att kunna bedriva en fullgod verksamhet eftersom skattefinansierade anslag krymper. Det får till följd att konkurrrensen om dessa medel ökar i betydande grad.
Den skattemässiga hanteringen av framförallt avdragsrätten för sponsors- medel är inte entydig. Det är ingen tvekan om att det förekommer olikheter vid behandlingen, som kommer till uttryck genom en alltför snäv hantering. Det leder till osäkerhet som direkt påverkar möjligheten för olika organisa- tioner att få tillgång till sponsorsmedel.
Det är i allmänhet på det viset att varje sponsor kräver en motprestation av något slag. I huvudsak torde det vara fråga om reklam. Uppgörelserna är affärsmässiga. Den hårdnande konkurrensen om dessa medel minimerar risken för att det skulle kunna vara fråga om icke avdragsgill gåva.
Eftersom sponsorsmedel kommer att få en ökande betydelse för idrotts- och kulturverksamhet och då de alltid är förknippade med någon form av motprestation finns det enligt min mening en tillräcklig garanti att det regelmässigt är fråga om en avdragsgill kostnad. Den ibland förekommande snäva tolkningen av gällande bestämmelser får inte göras till huvudregel. Det kan innebära att det kan föreligga visst behov av förtydligande i skattelag- stiftningen. Regeringen bör därför analysera frågan och återkomma till riksdagen med förslag på ändringar som bidrar till att den osäkerhet som kan råda på sponsorsmarknaden undanröjs.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avdragsgill sponsring.
Stockholm den 6 oktober 1996
Jeppe Johnsson (m)
Gotab, Stockholm 1996