Dubbelbeskattningen av aktier bör slopas helt för alla företag eller i vart fall till fullo för de onoterade företagen.
Det förslag till lättnad i dubbelbeskattningen som i början av hösten presenterats innebär endast att skatten slopas till cirka en tredjedel för onoterade företag. Vidare är förslaget relativt sett oförmånligt för högriskföretag och de absolut minsta aktiebolagen med färre än tre anställda. Detta framgår också klart av utredningsbetänkandet, SOU 1996:119, s 76 f.
Skälen för att slopa dubbelsbeskattningen av aktier är väl kända. Lägre skatt på avkastningen på eget kapital gör att fler investeringar blir lönsamma och kan genomföras i företag som inte har fri tillgång till antingen enkelbeskattat riskkapital från utländska investerare eller till lånekapital. Genom att fler investeringar blir lönsamma skapas också förutsättningar för fler sysselsättningstillfällen. Skäl saknas dessutom att beskatta avkastningen på tillskjutet riskkapital och egna vinster högre än på lånekapital. Effekten av ett sådant förhållande blir särskilt allvarlig för de företag som inte har obegränsad tillgång till lånekapital, d.v.s. de mindre och medelstora företagen.
Förslaget till lättnad i dubbelbeskattningen av aktier bör vid beredningen i riksdagen byggas på så att dubbelbeskattningen i vart fall slopas helt för de onoterade företagen. Detta måste innefatta en utformning av reglerna som innebär att även högriskföretag och de minsta aktiebolagen får en icke- diskriminerande beskattning.
Sammanfattningsvis bör dubbelbeskattning på aktier till fullo slopas som ett första steg för i vart fall ägare till onoterade aktiebolag. Detta kan ske genom att hela den kapitalbeskattade utdelning som kan lämnas till aktiva ägare i fåmansaktiebolag blir skattefri för mottagaren. Samtidigt bör riksdagen ge Företagsskatteutredningen i uppdrag att lämna ett förslag som undanröjer även den med denna ändring kvarstående diskrimineringen av högriskföretag och de absolut minsta aktiebolagen. Ett sådant förslag bör kunna lämnas riksdagen vid utgången av 1996.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändrade skatteregler för onoterade företag, i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag som undanröjer diskriminering av högriskföretag och de mindre aktiebolagen, i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 7 oktober 1996
Sten Svensson (m)
Inga Berggren (m) Bengt Harding Olson (fp) Kenth Skårvik (fp) Michael Stjernström (kd)