Under senare år har det visat sig allt svårare för enmansföretagare som har säsongsbetonad verksamhet att infria de krav som ställs på innehavare av F-skattesedel.
Ändring vad gällde reglerna för uppbörd av preliminär skatt och socialavgifter gjordes senast 1993. Orsaken till ändringen var att det i vissa fall kunde vara svårt att avgöra vilka skyldigheter uppdragsgivaren respektive uppdragstagaren hade, när det gällde att betala ersättning för arbete som också inkluderade socialförsäkringsavgifter. Ett antal uppmärksammade rättstvister har förekommit om betalningsskyldigheten för dessa avgifter.
Av denna anledning ändrades tidigare regler och nuvarande regler för erläggande av preliminär skatt och avgifter (prop. 1991/92:113, bet. 1991/92:SkU29) av 1991/92 års riksmöte.
Avsikten med det nya systemet är att ingen skall behöva vara osäker på om han/hon är skyldig att göra skatteavdrag och betala arbetsgivaravgifter eller inte. Numera används två typer av preliminära skattesedlar, F- skattesedel respektive A-skattesedel. F-skattesedel utfärdas endast efter ansökan och endast för den som bedriver näringsverksamhet. A-skattesedel erhåller alla andra.
En person kan ha både F-skatte- och A-skattesedel.
På F-skattesedel anges debiterad skatt och debiterade socialavgifter i enlighet med tidigare års inkomster eller avgiven särskild självdeklaration. Den debiterade skatten erläggs månadsvis. Detta innebär att egenföretagare med verksamhet som är säsongsbetonad lätt råkar i likviditetssvårigheter på grund av debiteringen av F-skatt. Denna typ av egenföretagare finner vi inom en rad yrkesområden och på en rad orter, inte minst turistorter i vad som kan betecknas som glesbygdsområden.
Verksamhetens intäkter tjänas kanske in i huvudsak under sommarsäsongen och under vissa vintermånader. Under övriga tidsperioder finns det inte tillgång till arbete.
Av denna anledning avstår många egenföretagare från att ta ut F-skattesedel och risken är att det arbete som utförs sker "svart" eller också uppstår ett arbetsgivarförhållande, vilket i sin tur i realiteten innebär att uppdrags- givaren ålägger sig större restriktivitet, när det gäller att engagera arbetskraft. Dessa effekter av F-skattesedeln är olyckliga.
Riksskatteverket arbetar enligt uppgift med att förbereda ett nytt tekniskt system för uppbörd av skatt, där varje skattebetalare skall tilldelas ett skattekonto. Detta skattekonto skall underlätta transaktionerna mellan skattemyndigheterna och skattebetalarna. I detta sammanhang borde övervägas, om inte debiterad F-skatt skulle kunna utfärdas för säsong, t.ex. juni-augusti eller för ett särskilt projekt. Eftersom kommunikationerna mellan skattebetalare och skattemyndigheter bör kunna ske betydligt snabbare och effektivare med användning av den nya tekniken borde de praktiska svårigheterna vara ringa.
En person som har inregistrerad enskild firma bör efter anmälan till myndigheterna kunna erhålla besked om att F-skatt skall utgå efter det att den preliminärt avtalade ersättningen för projektet angetts liksom det slutdatum då projektet skall vara färdigställt. Egenföretagare som har sin verksamhet i huvudsak förlagd till viss säsong bör kunna erhålla F-skattesedel som enbart avser ett skattetillfälle vid säsongens slut.
De invändningar som kan göras mot förslagen ovan är att skattemyndigheternas kontroll försvagas vad gäller skatteuppbörden. Detta är en dålig invändning. Med den tillämpning av F-skattesedel som för närvarande gäller, blir resultatet i regel antingen att egenföretagarna avstår från att bedriva sin verksamhet och i stället förlitar sig på arbetslöshetsersättning och arbetsmarknadspolitiska åtgärder eller att verksamheten hänvisas till "den svarta sektorn" eventuellt kombinerat med ersättningar från socialförsäkringssystemet. Dessa alternativ är destruktiva, och ett något mindre finmaskigt system när det gäller uppbörden av F-skatt bör ge en betydligt attraktivare avvägning mellan egenföretagarnas möjligheter att klara likviditetsproblem i samband med uppbörd av F-skatt och skattemyndigheternas krav på uppbörden.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag om kompletterande regler gällande utfärdande av F-skattesedel för egenföretagare i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 4 oktober 1996
Margit Gennser (m)
Gotab, Stockholm 1996