Motionen delad mellan flera utskott
Inledning
Det svenska fisket är en av de viktigaste basnäringarna i våra kust- och skärgårds-områden. Även om antalet yrkesfiskare under de senaste årtiondena har minskat, utgör de dock tillsammans med övriga kringfunktioner såsom transporter, beredningsindustri, varv m.m. en betydelsefull del av det svenska näringslivet.
På vissa kuststräckor och i anslutning till vissa insjövatten bedrivs också fisket i kombination med annat företagande såsom jordbruk, turism etc. och skapar här underlag för väl fungerande företag, där annars möjligheterna till försörjning är starkt begränsade.
Betydande investeringar finns också nedlagda i fiskeriföretagen, såväl i fartyg som i beredningsindustri. Näringen har rationaliserats hårt och god kapacitet och ett gediget yrkeskunnande hos de enskilda fiskarna utgör en god grund för svenskt yrkesfiske också inför framtiden.
För att finna möjligheter till att utveckla det svenska yrkesfisket har under senare år flera betydande insatser gjorts. Ny fiskelag har trätt i kraft. Olika utredningar inom fiskets område har genomförts, vilka har lett till konkreta förslag och åtgärder till gagn för det svenska fisket. Inträdet i EU och det förhandlingsresultat som ligger till grund för det svenska medlemskapet visar också att svenskt fiske har möjligheter att väl hävda sig i förhållande till andra länder.
Yrkesfiskeavdrag
Förslag och krav på ett särskilt yrkesfiskeavdrag har länge förts fram för att bereda svenska fiskare likvärdiga förhållanden gentemot kollegor i andra länder. Detta skulle gagna fiskerinäringen och ge de enskilda fiskarena skäligt avdrag för de kostnader som deras arbete ger skäl till. Det är också viktigt att konstatera att yrkesfiskare ofta har svårt eller är helt fråntagna möjligheterna att tillgodogöra sig den service som samhället inom olika områden erbjuder och tillhandahåller.
I syfte att genomföra denna rättvisereform har förslag arbetats fram beträffande ett särskilt yrkesfiskeavdrag. Tyvärr har något förslag ännu inte presenterats riksdagen.
Något ytterligare utredande torde ej vara behövligt, varför vi menar att regeringen snarast bör komma till riksdagen med förslag till beslut i denna för yrkesfiskarna och fiskerinäringen så viktiga fråga.
Beskattningsregler för inköp av dieselolja till fiskefartyg
De nya regler som 1995 infördes för inköp av dieselolja till fiskefartyg har vållat stora och onödiga problem för yrkesfiskare med båtar som är mindre än 12 meter.
I lagstiftningen har införts olika regler för skepp (minst 12 m) och båtar (under 12 m).
Skeppen har nu rätt att skattefritt inköpa s.k. grön dieselolja, vilket inte gäller för båtar under 12 meter, där man är tvingad att köpa högbeskattad ofärgad dieselolja. Efteråt kan man kvartalsvis ansöka om återbäring av skatten. Ett orättvist och onödigt system , som dessutom orsakar en omfattande byråkrati.
Yrkesfiskarna drabbas oförskyllt och helt i onödan av problem i samband med denna hantering, både ekonomiska och praktiska. För statskassan är systemet kostnadsneutralt, eftersom fiskebåtarna får den erlagda skatten återbetald i efterhand. Dock torde rundgången och byråkratin, som drabbar den enskilde yrkesfiskaren, inte vara kostnadsneutral.
Inkomsterna i yrkesfisket varierar ofta mellan olika perioder, vilket gör det extra svårt att under långa tider ligga ute med stora skattebelopp. Företagens ekonomi skadas och konkurrensförmågan snedvrids. En sådan särbehandling av olika kategorier av yrkesfiskare, som fiskar på samma vatten, efter samma fiskslag och ofta med likartade redskap är naturligtvis en oacceptabel orättvisa, som hårdast drabbar de ekonomiskt svagaste företagen med risk för utslagning.
Det har hävdats att orsaken till de olika reglerna för större och mindre fiskefartyg skulle vara kontrollskäl. Denna argumentering menar vi är ohållbar, eftersom det numera fordras såväl fartygstillstånd som yrkesfiskelicens för att bedriva yrkesmässigt fiske. Ev. svårigheter att kontrollera vilket fartyg som bedriver yrkesfiske eller ej har därmed bortfallit.
Den aktuella lagen om skatt på fartygsbränsle måste nu förändras så att diskrimineringen upphör. Samtliga licensierade yrkesfiskare och fartyg med erforderliga tillstånd måste få möjlighet att på likartade villkor inköpa skattefri dieselolja. Regeringen bör snarast förelägga riksdagen förslag i denna fråga.
Gasammunition - senapsgas
Vid olika tillfällen inträffar det att fiskefartyg vid fiske får upp dumpad gasammunition/senapsgas i sina redskap. Sådana dumpningar finns dokumenterade såväl i Östersjön som i Skagerrak. Dessa oönskade fångster medför att olika incidenter och olyckor lätt sker. Förutom risken för och förekomsten av allvarliga personskador förorsakas fiskefartygen dryga extrakostnader, i synnerhet då senapsgas följer med fångsten upp. Fångsten måste vid sådana tillfällen kasseras och kostnader för förstörda fiskeredskap tillkommer. I vissa fall, då sanering av fartygen måste utföras på Bornholm, tillkommer självfallet kostnader för fartygen att ta sig dit och sedan tillbaka till fiskeplatserna igen.
Svenska fiskare saknar idag möjlighet att erhålla ersättning för dessa förluster och extrakostnader. I Danmark däremot ersätts fiskeriföretaget av staten i enlighet med utfärdade bestämmelser. De direkta saneringskostnad- erna bestrides dock såväl i Sverige som i Danmark av staten.
Enligt vår uppfattning borde det vara rimligt att svenska fiskare ersätts för dessa ekonomiska förluster på samma sätt som gäller för de danska kollegorna. Detta inte minst mot bakgrund av att de arbetar på i stort sett samma villkor - man fiskar i samma vatten med samma typer av utrustning och båtar och säljer i många fall sina fångster på samma marknad.
Regeringen bör därför utreda möjligheterna för en sådan ersättning och återkomma till riksdagen med förslag i frågan.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett särskilt yrkesfiskeavdrag,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beskattningsregler för inköp av dieselolja till fiskefartyg,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ersättning för extrakostnader i samband med oönskade fångster av stridsgas/senapsgas.1
Stockholm den 3 oktober 1996
Sivert Carlsson (c) Elving Andersson (c)
1 Yrkande 3 hänvisat till JoU.