Ljuvliga skärgårdsöar! Charmiga fiskelägen! Pittoreska fjällbyar!
Uttryck som de ovanstående skildrar hur en bred allmänhet ser på en del av den svenska glesbygden. Bland de som har störst köpkraft är det populärt att skaffa fritidshus just i dessa områden. Detta driver upp fastighetspriserna, och som följd av de hittillsvarande principerna för taxering och beskattning, även den bofasta befolkningens skatt. Låginkomsttagare i attraktiva glesbygdsområden blir beskattade för sitt boende som om de hade högre avlönade fritidshusbors inkomster.
För de permanentboende är samma glesbygd som en bredare allmänhet uppfattar som ljuvlig, charmig och pittoresk istället boplatser som trots hårt arbete ändå bara ger relativt låga inkomster. Att vida vatten och öppna landskap, som de bofasta först och främst förknippar med slitsamt arbete, ska leda till att de blir högt beskattade bara för att grannarna sålt sina hus dyrt till fritidshusägare upplevs inte sällan som en skriande orättvisa. I de mest attraktiva fritidshusområdena räcker inte löneinkomster från service- jobb eller arbete i andra glesbygdsnäringar till - lika lite som egenföretagar- nas inkomster från fiske, jordbruk, hantverk eller annan småföretagsamhet - för att möjliggöra boende nära arbetsplatsen. Många pensionärer som levt i områden som plötsligt blivit attraktiva fritidshusområden upptäcker att bostaden de levt i sedan barnsben nu blir orimligt dyr på grund av taxerings- och skattesystemet.
"Systemet" ställer nu människor inför ett Moment 22 av följande slag: ska man fortsätta att arbeta på en plats där man inte har råd att bo, eller flytta till en plats där man har råd med bostaden men där man inte kan få något arbete.
Centerpartiet har i årtionden arbetat för att söka en tillfredsställande lös- ning på de problem som skildrats ovan och som kan accepteras av en politisk majoritet. Hittills har det dessvärre skett utan att vi nått ett acceptabelt resultat.
Hösten 1994 beslutade en majoritet i riksdagen att höja fastighetsskatten för småhus från 1,5 till 1,7 procentenheter. Centerpartiet motsatte sig denna skattehöjning. Den hittida saneringen av statsfinanserna, som bedrivits i samarbete mellan regeringen och Centerpartiet sedan våren 1995, har inte kunnat förenas med sänkt fastighetsskatt. Däremot har saneringsarbetet sänkt boenderäntorna mycket påtagligt. I april 1995 var den femåriga hypoteks- räntan 12,25 procent, i slutet av september 1996 var den 8,25 procent. Den som binder ett femårigt villalån på 500 000 kronor i oktober 1996 får drygt 1660 kronor mera kvar i den egna plånboken jämfört med en person som band ett motsvarande lån i april 1995. Den sammantagna effekten av saneringsarbetet är därför mycket positivt för flertalet ägare av fastighet och i synnerhet för dem som är skuldsatta.
I samband med det samarbete om den ekonomiska politiken som Center- partiet bedrivit tillsammans med regeringen sedan våren 1995 har dels en höjning av det skattefria beloppet vid förmögenhetsbeskattningen, från 800 000 kronor till 900 000 kronor, dels en skattereduktion för fastighets- skatt i vissa fall, regeringens proposition 1996/97:17, åstadkommits.
Dessa båda åtgärder innebär lättnader, inte minst för de som drabbats hårt till följd av den rådande ordningen för taxering och beskattning av fastigheter. Centerpartiet stöder därför dessa åtgärder. Det är dock uppenbart att för många av de permanentboende i de attraktiva fritidshusområdena är inte åtgärderna vare sig en tillfällig eller långsiktig lösning på problemen. Det beror på att problemen skapats under en lång tid, och inte bara sammanhänger med den senaste taxeringsomgången och på att den skattereduktion som nu föreslås är begränsad till en femårsperiod.
I proposition 1996/97:17 utlovar regeringen en utvärdering av 1996 års allmänna fastighetstaxering mot bakgrund av de stora förändringar som skett i fastighetstaxeringen under senare år. Enligt Centerpartiets mening är det uppenbart påkallat att denna utvärdering kommer till stånd, att den ges direktiv att arbeta snabbt och att den får i uppdrag att överväga förslag som kan undanröja de strukturella brister som är mest påtagliga i det nuvarande systemet, såväl när det gäller formerna för som grunderna för den hittills- varande allmänna fastighetstaxeringen. Det är dock viktigt att utvärderingen inte inskränks till att analysera effekterna av enbart 1996 års fastighets- taxering. Flera av de problem som är mest påträngande är istället ett resultat av utfallet av flera på varandra följande taxeringsomgångar. Det gäller inte minst fastboende i skärgårdar och fiskelägen liksom i andra glesbygdsorter, där flertalet fastboende är låginkomsttagare, som de senaste årtiondena fått fritidshusboende med höga inkomster som grannar.
Från och med 1997 kommer taxeringsvärdena årligen att justeras. Detta har fördelar främst genom att höjningarna inte blir så chockartat stora som kan bli fallet med intervaller på fem år mellan uppräkningarna av taxerings- värdena. Denna ordning löser dock inte problem som sammanhänger med strukturella brister i taxeringen, vare sig de sammanhänger med formerna eller grunderna för taxeringen. Det är därför viktigt att den nu aktuella utvär- deringen kan göras snabbt, och att så snart övertygande skäl för detta före- ligger, förslag till följd av utvärderingen kan läggas till grund för en omtaxering.
Återinför lokala fastighetstaxeringsnämnder
Enligt vår mening är det en brist i den nuvarande formen för allmän fastighetstaxering att lekmannainflytande på lokal nivå ej längre existerar. Lokala fastighetstaxeringsnämnder möjliggör att fastlagda regler för taxeringen kan tillämpas med förnuft och med hänsynstagande till särskilda, lokala omständigheter, exempelvis tillämpningen av den så kallade belägenhetsfaktorn. Sådana hänsyn är enligt vår mening av grundläggande betydelse. Enligt Centerpartiets uppfattning innebär lokala fastighetstaxeringsnämnder att taxeringsförfarandet vinner i legitimitet i allmänhetens ögon. Allmänhetens förtroende för att taxeringen sker under former som ger rättssäkerhet och rättvisa är mycket viktigt. Vi anser därför att det är viktigt att man i utvärderingen belyser på vilket sätt ett ökat inflytande från förtroendevalda kan förbättra kvalitén, rättvisan och rättssäkerheten i taxeringsförfarandet.
I många fall bygger taxeringen på uppgifter om ett relativt litet antal försäljningar inom relativt små värdeområden. Detta är en av orsakerna till att taxeringen ifrågasätts på många håll. Utvärderingen bör därför analysera om det sätt som försäljningsstatistik utförs på, och den indelning i värdeområden som för närvarande ligger till grund för taxeringen, är ändamålsenliga.
I nuläget påverkar alla försäljningar av småhus taxeringsvärdena för alla berörda fastigheter, oavsett det gäller permanentbostäder eller fritidshus. Starka skäl talar för att permanentbostäder och fritidshus bör taxeras åtskilda från varandra, i vart fall i attraktiva fritidshusområden. I utvärderingen bör därför analyseras om det i framtiden är lämpligt att taxera permanentbostäder enbart på grundval av försäljningen av småhus för permanentboende och fritidshus enbart på grundval av försäljningstatistik för fritidshus.
Utvärderingen bör även i övrigt granska på vilket sätt grunderna för taxeringen kan förbättras i syfte att förbättra kvalitén i denna process. Det är angeläget att utvärderingen bygger på data från ett representativt urval av fastigheter i vårt land. Enligt vår mening är det dock viktigt att utvärderingen sker med särskild koncentration på problemen i attraktiva fritidshusområden. En kommitté med parlamentarisk sammansättning bör tillsättas för att leda utvärderingen. Kommittén bör också ges i uppdrag att framlägga förslag för att rätta till strukturella brister och förbättra rättssäkerheten för enskilda i taxeringsförfarandet. Kommitténs arbete bör avslutas senast 1 september 1997.
Parallellt med utvärderingen av den nuvarande ordningen för fastighets- taxeringen bör regeringen också överväga om förändringar i beskattningen av permanentboende i attraktiva fritidshusområden kan bidra till att lösa de allvarliga problem som påtalats i denna motion. En möjlighet kan vara att permanentboeende i vissa fall i utvalda områden kan välja en lägre skattesats i fastighetsskatten än den generella nivån i utbyte mot att en högre skattesats i realisationsvinstbeskattningen tillämpas för sådana fastigheter.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riktlinjer för utvärdering av 1996 års fastighetstaxering.
Stockholm den 3 oktober 1996
Rolf Kenneryd (c)
Eskil Erlandsson (c) Per-Ola Eriksson (c) Rigmor Ahlstedt (c) Andreas Carlgren (c) Agne Hansson (c) Karin Starrin (c)