Fastighetstaxeringen är en del av det svenska skattesystemet och fastighetsskatten kan ses som en beskattning av det värde som nyttjandeförmånen och innehavet av en fastighet ger. Detta värde uttrycks i fastighetens marknadsvärde, som ligger till grund för taxeringsvärdet av densamma. Något annat "objektivt" värde på en fastighet än det man skulle få ut vid en försäljning finns inte. Det är rimligt att det finns en fastighetsskatt och det är också rimligt att fastighetsägarna får bidra till saneringen av den svenska ekonomin.
Emellertid finns det vissa effekter av fastighetstaxeringen som är svåra att acceptera. På många ställen längs Bohuskusten har enstaka fastighets- fösäljningar drivit upp taxeringsvärdena till oacceptabelt höga nivåer. Det är speciellt områdena i de kustnära delarna som fått dramatiskt höjda taxeringsvärden. För enskilda fastigheter kan det röra sig om höjningar på 150 %. Taxeringsvärdena i t ex Sotenäs kommun ökar genomsnittligt med 44,2 %. I många fall ökar taxeringsvärdena mycket mer. Ökningar på mellan 70 och 80 % för fastigheterna i den äldre delen av Hunnebostrand är inte ovanligt.
Det nya taxeringsvärdet skall motsvara 75 % av ett aktuellt marknads- värde. Marknadsvärdet är baserat på ett antal genomförda försäljningar. Detta kan i och för sig verka naturligt, men det man då inte tar hänsyn till är att de Bohuslänska kustsamhällena har mycket speciella förutsättningar, så som Hunnebostrand, med en mycket attraktiv äldre del och nyare delar där det inte ens är möjligt att idag sälja ett hus. De aktuella reglerna, där enbart hänsyn tages till genomförda försäljningar och ingen hänsyn tages till övriga förhållanden är mycket negativt.
Det vi vill framhålla är att det bara är en del av kustsamhällena som är attraktiva för sommarboende och det är i dessa delar som fastighetspriserna drivits upp till orimliga nivåer. Den bofasta befolkningen drabbas av dramatiskt höjda taxeringsvärden även i de delar av samhället där det som ovan nämnts inte ens går att sälja ett hus.
När det gäller den nu genomförda fastighetstaxeringen, så har kritik även riktats mot värderingsenheter och belägenhetsfaktor. Att energi och miljöinvesteringar leder till högre taxeringsvärde har man svårt att förstå. När det gäller belägenhetsfaktorn, så är det som vi ser det orimligt att fastigheter som ligger på klipphyllor högt över havet, och där man inte kan nå stranden, klassas som strand.
Generellt accepterar vi den genomförda fastighetstaxeringen men vill peka på att vissa mätmetoder inte fungerar bra. Vi förordar att fastighetstaxerings- förfarandet åter ges en lokal förankring genom någon form av lokala taxe- ringsnämnder. Vi vill också peka på behovet av en allmän översyn av fastig- hetstaxeringen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokala taxeringsnämnder och en allmän översyn av fastighetstaxeringen.
Stockholm den 1 oktober 1996
Märta Johansson (s)
Lisbet Calner (s) Lennart Nilsson (s) Mona Berglund Nilsson (s)