Hösten 1993 avskaffade riksdagen på förslag från den borgerliga regeringen (prop 1993/94:50) den s k dubbelbeskattningen av aktier (prop. 1993/94:50). Efter regeringsskiftet återställdes de gamla skattereglerna. I den nu aktuella propositionen föreslår regeringen en viss lättnad i beskattningen av utdelning och reavinst på aktier i onoterade företag, genom att ett visst utrymme undantas från beskattning hos aktieägaren.
Folkpartiet liberalerna ser positivt på att regeringen nu har insett att den dubbla beskattningen av aktier - först i företaget och sedan hos aktieägaren - bidrar till att hämma företagandet i Sverige och därmed försvåra uppkomsten av nya arbetstillfällen. Förslaget är emellertid otillräckligt och vi vill se en omedelbar återgång till de regler som infördes av den borgerliga regeringen. I vårt budgetalternativ har vi avsatt 3,1 miljarder kronor utöver regeringens förslag för att avskaffa dubbelbeskattningen generellt.
Om det nya lagförslaget blir verklighet så är det andra gången dubbel- beskattningen av aktier blir föremål för lagstiftning bara under denna mandat- period - och den tredje gången på tre år. Vi tycker det är mycket märkligt att denna bakgrund, med återkommande förändringar, inte nämns med ett ord i propositionen.
Vi vill påminna om vikten av ett positivt företagarklimat för att skapa förutsättningar för fler reguljära arbetstillfällen. Praktiskt taget alla länder i vår omvärld har redan infört enkelbeskattning. Sverige bör göra detsamma, istället för den halvmesyr som regeringen föreslår.
Folkpartiet liberalerna anser att den viktigaste uppgiften i svensk politik i dag är att skapa förutsättningar för hundratusentals nya jobb i företagen. En förutsägbar politisk omgivning är en grundsten i ett företagsklimat där företagen vill och vågar investera och nyanställa. Företagaren måste veta vad som gäller. Att ständigt behöva oroa sig för ändrade politiska förutsättningar är i sig en negativ och hämmande faktor. Regeringen har i hanteringen av dubbelbeskattningen av aktier, och dessutom på en rad andra områden, allvarligt försvårat planeringsförutsättningarna för i synnerhet de små- och medelstora företagen.
Vår politik för ett växande och dynamiskt näringsliv finns närmare beskriven i motionerna "Den ekonomiska politiken och budgetregleringen" (1996/97:Fi211 samt "Jobb genom företagande" (1996/97:N255). Slopad dubbelbeskattning av aktier är en del i vår politik för ett bättre företagar- klimat - en i raden av strategiska skattesänkningar vi vill se för att skapa en våg av nyföretagande i Sverige.
Den dubbla aktieskatten bidrar till att försämra soliditeten i företagen. Dessutom bidrar den till inlåsning av kapital eftersom bolagsinkomster som delas ut beskattas hårdare än inkomster som stannar i företagen. I praktiken fungerar den som en straffskatt på nya jobb. Den nu föreslagna partiella sänkningen är inte tillfredsställande. Konstruktionen med olika skatteregler för olika företag, beroende på vilken börslista aktierna noteras på - skapar tröskeleffekter. Från ett tillväxtperspektiv är det t ex av stor vikt att vinst- medel från historiskt vinstgivande företag kan kanaliseras till nya innova- tionsföretag. Fördelningen och användningen av kapital blir mer effektiv om vinster i högre grad delas ut och alla företag kan tävla på så lika villkor som möjligt i fråga om kapitalförsörjning. Det motverkar inlåsning och förbättrar förutsättningarna för fler nya jobb.
Regeringens brist på en genomtänkt företagarpolitik visar sig också i förslaget att finansiera den selektiva skattelättnaden för en del företag, med skattehöjningar för andra, bland annat genom att slopa riskkapitalavdraget i förtid. Den sammantagna effekten av skatteomläggningen innebär att en del företag får en skattelättnad, medan andra tvärtom får höjd skatt. Till den senare kategorin hör inte minst många små enskilda näringsidkare och del- ägare i handelsbolag.
Vi noterar att finansministern nyligen föreslagit att AP-fonderna ska få köpa aktier. Motivet sägs vara att motverka ökat utländskt företagsägande. Vi anser att motivet är dåligt - utländska ägare kan ge konstruktiva bidrag till företagandet i Sverige. Det bästa sättet att uppmuntra privat svenskt före- tagsägande vore naturligtvis att avstå från de skatteskärpningar som genom- förts för aktiesparande, som dubbelbeskattningen och skärpt förmögenhets- skatt. Även detta motiv talar således för helt avskaffad dubbelbeskattning. Det får ankomma på skatteutskottet att utforma lagtext.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar återställa reglerna för beskattning av utdelning och reavinst på aktier till vad som gällde under 1994,
2. att riksdagen avslår förslaget att slopa riskkapitalavdraget.
Stockholm den 20 november 1996
Isa Halvarsson (fp) Karin Pilsäter (fp)