Sverige har en hög statsskuld, 1 480 miljarder kronor, vilket motsvarar 80 procent av BNP.
"Den som häftar i skuld är inte fri" har blivit ett bevingat uttryck, aktu- aliserat av vår nuvarande statsminister Göran Persson. Det är en sanning som tynger Sverige och alla svenska medborgare.
Våra svenska tillgångar utgörs av offentligt och privat kapital. Det är detta kapital som utgör en trygghet för Sverige. Höga förmögenhetsskatter har vid flera tillfällen drivit ett stort svenskt kapital ur Sverige. En av världens rikaste män, Ingvar Kamprad, grundare av IKEA, valde att lägga hela sin förmögenhet i en stiftelse i Holland. Tänk vilka skatteinkomster Sverige förlorade! Vi moderater har just av denna anledning ansett att förmögenhets- skatten endast har en negativ effekt för Sverige som land och vill därför ta bort förmögenhetsskatten helt och hållet.
Förmögenhetsskattens effekt har blivit än mer påtaglig i samband med den nya fastighetstaxeringen i kombination med höjd fastighetsskatt. Många småhusägare har idag en dubbelbeskattning av sitt boende och tvingas att ta lån för att kunna bo kvar i sina hem. Är detta verkligen en socialdemokratisk intention?
Förmögenhetsskatten bör avskaffas i sin helhet. I väntan på detta borde varje individ få minska sin förmögenhet med sin beskärda andel av statsskulden. Om vi har 6 miljoner vuxna och en statsskuld motsvarande 1 480 miljarder kronor innebär detta cirka 250 000 kronor i skuld vardera. Det innebär att om man har en förmögenhet motsvarande en miljon kronor så får man först dra av t.ex. 250 000 kronor innan förmögenheten beskattas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att avskaffa förmögenhetsskatten i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om reduktion av förmögenhetsskatten.
Stockholm den 24 september 1996
Margareta E Nordenvall (m)