Moms på körkortsutbildning
I propositionen föreslås ändringar i den svenska mervärdesskattelagstiftningen för kultur-, utbildnings- och idrottsområdet som en anpassning till EG:s mervärdesskatteregler. De föreslagna ändringarna bygger på de förslag som utredningen om teknisk EG-anpassning av de indirekta skatterna lämnade i sitt slutbetänkande, Mervärdesskatterna och EG.
Regeringen föreslår bl a att uppdragsutbildning, utbildning för personliga ändamål, omskolning som inte sker inom grundskole- gymnasieskole och högskoleutbildning eller berättigar eleven till studiestöd blir skattepliktig från den 1 januari 1997.
Därav följer att privata utbildningsföretag och komersiella trafikskolor skall bli skatteskyldiga för mervärdesskatt från den 1 januari 1997. Det betyder att enskilda människor som i höst har påbörjat en tvåtermins- utbildning hos en privat utbildningsanordnare kommer att drabbas av en oförutsebar skattehöjning. Det kommer också i många fall att tvinga människor att av kostnadsskäl avstå från denna form av utbildning.
Förslaget ger en alldeles felaktig signal. I Sverige är det önskvärt att kompetensutbildning stimuleras och inte tvärtom hämmas genom ökad skattebeläggning och minskad valfrihet.
Dessutom finns en undantagsregel i EU-direktiv 92/77/EEG artikel 1/ punkt 4 Tilläggsdirektiv om moms från 1992 som regeringen uppenbarligen valt att bortse ifrån.
Jag avvisar regeringens förslag angående införande av mervärdesskatt på körkortsutbildning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår proposition 1996/97:10 i den del den avser införande av mervärdesskatt på utbildning i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 6 oktober 1996
Eva Eriksson (fp)