I propositionen föreslås ändringar i den svenska mervärdesskattelagstiftningen för kultur, utbildnings- och idrottsområdet som en anpassning till EG:s mervärdesskatteregler. De föreslagna ändringarna bygger på de förslag som Utredningen om teknisk EG-anpassning av de indirekta skatterna lämnade i sitt slutbetänkande, Mervärdesskatten och EG.
Regeringen föreslår bl a att uppdragsutbildning, utbildning för personliga ändamål, yrkesutbildning och omskolning som inte sker inom grundskole-, gymnasieskole- och högskoleutbildning eller berättigar eleven till studiestöd blir skattepliktig från den 1 januari 1997. Utbildning som tillhandahålles av studieförbund föreslås bli undantagen från skatt.
Därav följer att privata utbildningsföretag och kommersiella trafikskolor skall bli skattskyldiga till mervärdesskatt från den 1 januari 1997. Det betyder att enskilda människor som i höst har påbörjat en tvåtermins- utbildning hos en privat utbildningsanordnare kommer att drabbas av en oförutsebar skattehöjning. Det kommer också i många fall att tvinga människor att av kostnadsskäl avstå från denna form av utbildning.
Utredningen Mervärdesskatten och EG föreslog fortsatt skattefrihet för yrkesutbildning och omskolning. Ett sådant förslag strider inte mot EG:s direktiv. Flera remissinstanser kritiserade utredningsförslaget och anförde att kommersiella utbildare bör vara skattskyldiga till mervärdesskatt i större utsträckning. Tydligen har regeringen för att undvika gränsdragningsproblem föreslagit skatteplikt, men varken remissinstanserna eller regeringen har insett vilka allvarliga konsekvenser som förslaget kommer att få. Privata anordnare av yrkesutbildning och omskolning anser sin existens hotad. Exempel på detta är RMI-Berghs, IHM Business School, Beckmans Skola, Grafiskt Centrum, Naprapathögskolan och Sveriges Marknadsförbund med utbildningar inom marknadsekonomi och "European Diploma in Marketing" - alla med långvarig verksamhet och med gedigna utbildningar, som leder till jobb.
I flertalet medlemsländer är privata utbildningsanordnare undantagna från skatteplikt. Det betyder att regeringsförslaget kommer att leda till oacceptabla konkurrenssnedvridningar i den konkurrensutsatta inter- nationella miljö som dessa företag lever i. Särskilt med beaktande av Sveriges höga skattesats på 25 procent.
Eftersom studieförbundens utbildningsverksamhet skall befrias från skatteplikt kommer privata utbildningsföretag även i detta hänseende att drabbas av allvarliga konkurrensnackdelar.
Förslaget leder också till andra negativa konsekvenser. De utbildningar som är studiestödsberättigade kommer även fortsättningsvis att vara befriade från moms. Om däremot en elev föredrar att genomföra en sådan utbildning på kvällstid och som till följd härav får förlängd studietid och inte blir berättigad till studiestöd, så kommer denne att utöver kursavgiften få betala mervärdesskatt. På en och samma skola och för samma utbildning kommer alltså vissa elever att bli befriade från moms medan andra skall betala denna skatt. Detta om något visar vilken orimlig effekt regeringens förslag får. Förslaget missgynnar i hög grad enskilda människors möjligheter att höja sin kompetens och fritt kunna välja utbildningsanordnare.
Förslaget ger en alldeles felaktig signal. I Sverige är det önskvärt att kompetensutbildning stimuleras och inte tvärtom hämmas genom ökad skattebeläggning och minskad valfrihet.
Utredningens förslag strider inte mot EG:s direktiv inom utbildnings- området utom möjligtvis i ett avseende, nämligen körkortsutbildning för personbilar. Skälet härtill torde vara att en sådan utbildning skulle strida mot direktivet eftersom det kan vara fråga om utbildning för personligt ändamål.
Också införande av mervärdesskatt på körkortsutbildning leder till allvarliga konkurrenssnedvridningar. Det finns redan i dag gymnasieskolor som på ett osunt sätt konkurrerar med privata körskolor. Även ökad privat övningskörning är ett alternativ, vilket kan bli ett problem från trafik- säkerhetssynpunkt. Det kan inte vara rimligt att införa en beskattning som leder till att professionella utbildare slås ut på marknaden.
Genom att införa körkortsutbildning på de svenska gymnasierna har statsmakten redan givit en signal om att körkortsutbildning utgör en viktig del i viss yrkesutbildning för att eleven skall bli attraktiv på arbets- marknaden. Man kan därför ifrågasätta den tolkning som utredningen i detta avseeende har gjort. Enligt vår uppfattning finns inget absolut krav för Sverige till anpassning i detta avseende.
Vi avvisar regeringens förslag angående införande av skatteplikt på utbildning. Eftersom det förekommer gränsdragningsproblem och flera remissinstanser har varit positiva till en skattebelastning bör dock regeringen snarast ta initiativ i EU för att få en ändring till stånd av direktiven. I den mån skattebelastning skall införas på detta område kan en skattesats om högst 6 procent accepteras. Detta skulle troligen inte få några kostnadshöjande effekter eftersom den mervärdesskatt som enligt gällande regler belastar företaget som en kostnad blir avdragsgill.
I propositionen föreslås vidare att vissa kulturaktiviteter skall mervärdesbeskattas med en reducerad skattesats om 6 procent. Det innebär att entréavgifter till cirkusföreställningar och vissa museer kommer att beskattas efter denna procentsats. Enligt gällande regler är entréavgifter till djurparker skattepliktiga efter en skattesats om 25 procent medan naturmuseer är undantagna från skatteplikt. I flera medlemsstater inom EU tillämpas en reducerad skattesats för djurparker.
Djurparkerna i Sverige har i regel en viss profil. Parkerna inriktar sin verksamhet på bevarandearbete för att rädda den biologiska mångfalden och bevara utrotningshotade djur. Det finns andra som värnar om att vårda ett kulturarv genom att exempelvis bevara gamla lantraser.
I EG:s sjätte mervärdesskattedirektiv står uttrycklingen att reducerad skattesats får tillämpas avseende djurparker. Så är också fallet i ett antal av EU:s medlemsstater.
Vi föreslår därför att en reducerad skattesats om 6 procent införes när det gäller entréavgifter till djurparker.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar avslå proposition 1996/97:10 i den del den avser införande av mervärdesskatt avseende utbildning i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förhandlingar med EU när det gäller förändringar i mervärdesskattedirektivet,
3. att riksdagen beslutar att entréavgifter till djurparker beskattas efter en reducerad skattesats om 6 % i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 5 oktober 1996
Isa Halvarsson (fp) Karin Pilsäter (fp)